Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607021564
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ποιος άραγε ήταν ο μυστηριώδης ξένος που τριγύριζε και έκλεβε παπαγάλους; Χρησιμοποιώντας την «Αλυσίδα από Αυτί σε Αυτί», ο Τζούπιτερ και οι δύο του φίλοι αρχίζουν ένα αλλόκοτο, ριψοκίνδυνο κυνήγι που, τελικά, μέσα από γρίφους, παγίδες και απαγωγές, τους οδηγεί στη «λιθιά πέρα απ` τα οστά», σ` έναν καταπληκτικό θησαυρό και σε μια θανάσιμη απειλή. . .
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε στο γραφείο πρακτόρευσης πλοίων και πετρελαιο-ειδών του πατέρα της Χαρίλαου. Δημοσίευσε τα πρώτα της κείμενα, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στην εφημερίδα "Νεαλόγος" της Πάτρας. Το 1952, στον διαγωνισμό μετάφρασης αμερικανικών διηγημάτων που προκήρυξαν οι εκδόσεις "Ίκαρος" (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κ. Θ. Δημαράς, Απόστολος Σαχίνης), η νεαρή Αθηνά κέρδισε βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 200.000 δραχμών. Το 1959, έχοντας κατά νου την επιτυχία της Αγκάθα Κρίστι, έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα, τοποθετημένο στην Πάτρα του ΄50, και το έστειλε στην Ελένη Βλάχου, η οποία δεν της απάντησε ποτέ. Το έστειλε έπειτα στον "Ταχυδρόμο", όπου δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Άρχισε έτσι, να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα με ήρωες τον αστυνόμο Γεράκη, την Τούλα, μια νοικοκυρά, και τον κοσμοπολίτη Νάσο Δαπόντε, υπάλληλο της Ιντερπόλ. Στον "Ταχυδρόμο" υπέγραφε επίσης μεγάλα ρεπορτάζ. Την ίδια εποχή, έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα και ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το πρώτο της βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα ("218 ονόματα") εκδόθηκε το 1963 και το δεύτερο ("Αλάτι στα φιστίκια") το 1974, τη χρονιά δηλαδή που εκδόθηκε και το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, "Κυνηγός φαντασμάτων". Εντωμεταξύ ,το 1970 είχε εκδοθεί το νεανικό ιστορικό μυθιστόρημα της "Ο δραπέτης της Αυλώνας". Από το 1976 και επί 15 χρόνια ταξίδευε ανάμεσα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Άλλα μυθιστορήματα της είναι: "Της τύχης το μαχαίρι", "Με τα φτερά του Μαρίκα", "Η σπορά του ανέμου", "Ο χαρταετός", "Αύριο", "Πριμαρόλια", το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το μυθιστόρημα "Θέκλη" με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005, και το "Ξιφίρ Φαλέρ". Το 2010 εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο "Με τα χέρια σταυρωμένα". Οι μεταφράσεις της έχουν επανειλημμένως βραβευθεί, ενώ από τα μυθιστορήματά της τα "Πριμαρόλια" τιμήθηκαν με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου και η "Θέκλη" κέρδισε τόσο το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος όσο και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Ρόμπερτ Τζέϊ Άρθουρ Τζούνιορ (1909-1969) ήταν συγγραφέας μυθιστορημάτων, ο οποίος έγινε γνωστός για τα έργα μυστηρίου που έγραψε για το ραδιόφωνο αλλά και για τη σειρά μυστηρίου για εφήβους "Οι τρειες ντεντέκτιβ". Τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Έντγκαρ για καλύτερο ραδιοφωνικό δραματικό έργο. Επίσης έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια δούλεψε ως επιμελητής πριν επιστρέψει στο πανεπιστήμιο για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές δημοσιογραφίας. Εργάστηκε σε διάφορα περιοδικά στη Νέα Υόρκη, μέχρι που μετακόμισε στο Χόλιγουντ το 1969, όπου άρχισε να γράφει και να επιμελείται σενάρια τηλεοπτικών σειρών. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν πέντε βιβλία της θρυλικής σειράς Οι τρειες ντεντέκτιβ: "Ο πύργος της φρίκης", "Ο τραυτλός παπαγάλος", "Η μούμια που ψιθύριζε", "Το νησί των σκελετών" και "Ο χαμένος θησαυρός".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα