Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608839120
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εις την έκδοσιν του παρόντος τόμου, ως και εις τον Πρόλογον ανεφέρθη, προβαίνομεν ως εκπληρούντες προς τον Άγιον Νήφωνα ιερόν και ελάχιστον, φόρον τιμής αποδίδοντες αυτώ, δι` όσα οφείλομεν εις αυτόν υλικώνς και πνευματικώς.
Προς τούτοις η έκδοσις αύτη εντάσσεται εντός του πλαισίου των εορταστικών εκκλησιαστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του σεπτού προσώπου του Αγίου τούτου Πατρός, επ` ευκαιρία της συμπληρώσεως πεντακοσίων ετών από της προς Κύριον οσιακής αυτού εκδημίας.
Διεξερχόμενος ο αναγνώστης τας σελίδας του παρόντος τόμου θα διαπιστώσει το μέγεθος της σημασίας της μεγάλης ταύτης προσωπικότητος της Εκκλησίας και του Αγιορειτικού Μοναχισμού. Την έκδοσιν ταύτην δε ως φόρον τιμής αποτιομένην πραγματοποιούμεν όχι μόνον ως Μονή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και εκ μέρους συμπάσης της Μητρός Εκκλησίας, ανθ` ων υπέρ αυτής πολλά εμόχθησε και υπέμεινε. Δια τούτο, άλλωστε, προτάσσεται πάντων των κειμένων του τόμου το επίσημον κείμενον της Ευλογίας της Αυτού Θεοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου, του αξίου διαδόχου του Αγίου Νήφωνος και συνεχιστού του έργου και της μαρτυρίας αυτού εις τον αυτόν πρώτον Θρόνον της Κωνσταντίνου Πόλεως.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Περιέχονται τα κείμενα:
- Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: "Βίος και πολιτεία του Αγίου Νήφωνος"
- Αρχιμανδρίτης Πέτρος: "Ο Άγιος Νήφων και η εν Αγίω Όρει και τη Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου διατριβή και πολιτεία αυτού"
- Διονύσιος Δ. Βαλαής: "Ο Άγιος Νήφων ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης"
- Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος: "Ο Άγιος Νήφων ως Οικουμενικός Πατριάρχης"
- Φλορίν Μαρινέσκου: "Η μαρτυρία και το έργο του Αγίου Νήφωνος στην Βλαχία"
- Απόστολος Αθ. Γλαβίνας: "Ο κύκλος των μαθητών του Αγίου Νήφωνος"
- Ιερομόναχος Νήφων Βαρλααμίτης: "Ο Άγιος Νήφων και οι Κτίτορες της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ"
- Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων: "Η αγιότης του Αγίου Νήφωνος και η εξακτίνωσις αυτής εις τον Ορθόδοξον κόσμον"
- Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος: "Ο Άγιος Νήφων ως εκφραστής της Οικουμενικότητας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
- Αρχιμανδρίτης Γεώργιος: "Ο Άγιος Νήφων ως φορεύς και ερμηνευτής τους αγιορειτικού πνεύματος"
- Αρχιμανδρίτης Βασίλειος: "Το μήνυμα του Αγίου Νήφωνος στον σημερινό κόσμο"
- Δημήτριος Ζ. Σοφιανός: "Η αρχική ανέκδοτη ακολουθία του Αγίου Νήφωνος (11 Αυγ. 1508). Ποίημα Ιουστίνου Δεκαδύου"
- Μιχαήλ Αγγ. Κακούρος: "Η πρώτη ασματική ακολουθία (ca 1514-16) προς τιμήν του Αγίου Νήφωνος, ο εκεί περιεχόμενος Συναξαρικός Βίος και οι νεώτερες ακολουθίες (19ος αι.)"
- Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ: "Επιγράμματα εις τον Άγιο Νήφωνα"
- Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: "Η συγχωρητική ευχή του Αγίου Νήφωνα"
- Αντώνιος Ε. Αλυγιζάκης: "Μελοποιήσεις στον Άγιο Νήφωνα"
- Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας: "Η εικονογραφία του Αγίου Νήφωνος: Φορητές εικόνες και τοιχογραφίες"
- Νικόλαος Γ. Τουτός: "Οι απεικονίσεις του Αγίου Νήφωνος σε έργα μικροτεχνίας"
- Γεώργιος Π. Φουστέρης: "Η Λειψανοθήκη του Αγίου Νήφωνος"
- Χρήστος Χ. Καρύδης: "Ο αρχιερατικός σάκκος του Αγίου Νήφωνος: Ιστορία - κατασκευή - ανάλυση - διατήρηση"
Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στη Νάξο το 1749. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και η οικογένειά του ήταν μία από τις πιο εύπορες του νησιού. Το 1765 πηγαίνει στη Σμύρνη και μαθητεύει επί πέντε χρόνια κοντά στον Ιερόθεο Βουλισμά. Γύρω στο 1775 πηγαίνει στο Άγιον Όρος όπου κείρεται μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της Εκκλησίας. Εκδήμησε εις Κύριον στις 14 Ιουλίου 1809 στο κελί των Σκουρταίων όπου και φυλάσσεται η ιερή κάρα του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Φλορίν Μαρινέσκου είναι ιστορικός-ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε στο Βουκουρέστι, στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπου ειδικεύτηκε στη ρουμανική κυριλλική παλαιογραφία (είναι ο μόνος παλαιογράφος με αυτήν την ειδικότητα στην Ελλάδα). Από το 1979 μέχρι σήμερα εργάζεται στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο.
Τα πεδία έρευνάς του είναι: οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, γενεαλογία φαναριώτικων οικογενειών, ο Ελληνισμός της Ρουμανίας, σχέσεις του Αγίου Όρους με τις περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, ιστορία του ρουμανικού και του ελληνικού εντύπου, σχέσεις της Ηπείρου με Μολδαβία, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σχεδόν 50 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και πάνω από 80 μελέτες και άρθρα (μόνος ή σε συνεργασία) και έχει βραβευτεί με το βραβείο Comnene της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εραλδικής και Γενεαλογίας (Λουξεμβούργο 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτριος Σοφιανός γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών απ΄ όπου πήρε το πτυχίο του το 1959. Αρχικά εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρον Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1966 υπηρέτησε στο Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1984 έως την εκλογή του ως καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πέθανε το Νοέμβριο του 2008.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Τάκης Λάππας (1904-1995) Ο Τάκης Λάππας γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στράφηκε από νωρίς στη λογοτεχνία και την ιστορική μελέτη. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1931, με δημοσιεύσεις ταξιδιωτικών κειμένων στο περιοδικό Εκδρομικά και την εφημερίδα Βραδυνή. Εξέδωσε ιστορικές μελέτες και βιογραφίες, πεζογραφήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, θεατρικά έργα, ενώ μεγάλο σε όγκο είναι και το δημοσιευμένο στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο έργο του. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1946, για το βιβλίο του Θανάσης Διάκος), το βραβείο του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (1981, για το σύνολο των ιστορικών βιογραφιών του), το πρώτο βραβείο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών (1944 για το έργο του Οι Ρουμελιώτες στην Επανάσταση), το βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (1967 για το μυθιστόρημα Δοξασμένη Έξοδος) και άλλες διακρίσεις. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Τάκη Λάππα βλ. Σταμέλος Δημήτρης, «Λάππας Τάκης», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 9. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και χ.σ., «Λάππας Τάκης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 5. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1986.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα