Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604850457
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η `Τυπική Διαθήκη` του Νεοφύτου του Εγκλείστου δεν είναι απλώς ένα εκ των πολλών μεσοβυζαντινών μοναστηριακών τυπικών. Είναι αυτοβιογραφία, ασκητικό εγχειρίδιο, αγιολογική πηγή, ψυχωφελές ανάγνωσμα, μνημείο σπάνιας ιστορικοφιλολογικής και θεολογικής αξίας. Η μοναδικότητά του οφείλεται κυρίως στην ανεπανάληπτη προσωπικότητα του συντάκτη της. Οι βαθύτερες ποιμαντικές του προθέσεις, η όψιμη και αμιγώς εκκλησιαστική του μόρφωση, ο συνδυασμός της βιοτικής απλότητας με την αγιοπνευματική αφθονία της αγάπης και της πλήρους αφοσιώσεως στον Θεό μας προσφέρουν ένα μοναδικό στολίδι στον διάκοσμο της ορθόδοξης αγιοπατερικής γραμματείας. Λόγω της πολυεδρικής σκοποθεσίας του συγγραφέως, η παρούσα μελέτη απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τον βίο και την εγκλειστική πολιτεία του Νεοφύτου, όπως εκδιπλώνεται στο κείμενο της `Τυπικής Διαθήκης`, σε συνδυασμό με όλα τα αυτοβιογραφικά χωρία του έργου του, τη γραπτή και προφορική παράδοση της Κύπρου, τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των σχετικών ιστορικοφιλολογικών μελετών.
Το δεύτερο μέρος περιέχει κριτικό υπόμνημα με όλες τις αναγνώσεις των προηγηθεισών εντύπων εκδόσεων. Πέρα από την ιστορικοφιλολογικού ενδιαφέροντος εισαγωγή, με συγκριτικές παρατηρήσεις επί των προγενεστέρων εκδόσεων, η παρούσα ενδιαφέρεται και για το βαθύτερο θεολογικό νόημα του κειμένου. Κατά τον φιλολογικό καταρτισμό του αυθεντικού κειμένου και κατά την απόδοσή του στη νεοελληνική, προτάσσεται ως θεμελιώδες κριτήριο η διατήρηση του αρώματος της ορθόδοξης πνευματικότητας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αθανάσιος Β. Γλάρος είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Γραμματείας. Είναι διδάκτωρ της Θεολογίας (Αριστοτέλειο Παν/μιο 2000), πτυχιούχος Ποιμαντικής Θεολογίας (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1990) και της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας (1984). Εργάστηκε ως Δάσκαλος Δημοτικής Εκπαίδευσης (1990-2001) και ως Καθηγητής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (2001-2005). Έχει διατελέσει επιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Νέα Σιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής στο Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο «Παιδαγωγικά Θέματα» (1991-1999). Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος ερευνών και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνούς κύρους εκδηλώσεις ως μέλος βυζαντινών χορών. Οι κυριότερες από τις επιστημονικές μελέτες του: "Θεία Παιδαγωγία - Παιδαγωγικά στοιχεία στο Μεγάλο Κανόνα του Ανδρέα Κρήτης, διδακτορική διατριβή" (Ακρίτας, 2000), "Η ταπείνωση στη λειτουργική ζωή" (Ακρίτας 2001) "Η μνημοτεχνία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο" (Γρηγόρης 2007), "Ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος και η "τυπική διαθήκη" του".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα