Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608151413
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Όχι, δεν είναι τεμπέλης ο Αγγελύκος, απλώς βαριέται να μάθει όλες αυτές τις δουλειές που χρειάζεται κανείς να ξέρει για να γίνει μεγάλος: να πλένεται, να βουρτσίζει τη τρίχα του, να κόβει τα νύχια του, να χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις, να, να, . . . Ναι, σκυλοβαριέται. Δε θέλει όμως και να στενοχωρήσει τις αδελφές του, που προσπαθούν κι αυτές να τον κάνουν άνθρωπο, όπως λένε. Καλές κοπέλες η Πόλυ και η Πάττυ, αρκεί να μην αρχίζουνε την γκρίνια, τα «κάνε το ένα, κάνε το άλλο». . . Για να πάψουνε λοιπόν να τον φωνάζουνε Τεμπελύκο, θα μάθει να τα κάνει όλα, ακόμα και πράγματα πιο όμορφα και πιο σπουδαία που κανείς δεν τα περίμενε. Όχι όμως με τον τρόπο που του έδειχναν οι μεγάλες του αδελφές. Με τον δικό του τρόπο. Μόνο με τον δικό του. . .
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Έρση Βασιλικιώτη ("Θέατρο των Καιρών", Αθήνα), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο "Vault", Αθήνα), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο "Nottara", Ρουμανία).
Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει 23 βιβλία για παιδιά και 3 για ενήλικες. Για το μυθιστόρημά του "Μάρτυς μου ο Θεός" έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το "Μάρτυς μου ο Θεός" κυκλοφορεί σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
makistsitas.com.
Η Λευκή Μολφέση (Blanche Molfessis, 1953-2005) γεννήθηκε από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε στο Παρίσι. Πέρασε αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου μοίραζε τη ζωή της ανάμεσα στην πόλη και την Αίγινα. Κόρη του γλύπτη Ιάσονα Μολφέση και ανιψιά του πολιτικού Λεωνίδα Κύρκου, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους λογοτεχνικούς κύκλους, Ο Ζακ Λακαριέρ αφιέρωσε ειδικό λήμμα σ΄ αυτή, στο "Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας", γράφοντας ότι "τα πεζά της έχουν ένα ιδιαίτερο, εντελώς προσωπικό αφηγηματικό σχήμα, απείθαρχο στους συνήθεις κανόνες του είδους". Έγραψε ποίηση και πρόζα. Βιβλία της εκδόθηκαν στα γαλλικά και τα ελληνικά. Δημοσίευσε για πρώτη φορά ποίησή της στα γαλλικά στα περιοδικά "Les Temps Modernes" (1977) και "Errances" (με διευθυντή τον Ζακ Λακαριέρ, 1983). Τα πρώτα της βιβλία ήταν οι ποιητικές συλλογές "Le Cerceau" (Άγρα, 1982) και "Croisiere sur le Styx" (Άγρα 1987), ενώ αργότερα έγινε γνωστή με το αφήγημα στα ελληνικά "Γυάλινα σύνορα" (Εξάντας 1996), μια ανάπλαση του μύθου της Ελλάδας με "ξεναγό" την Καλή Κύρκου. Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν, επίσης, άλλα δύο βιβλία της: το παιδικό "Ο Αγγελύκος και οι δύο του αδελφές" (Περίπλους, 2002) και η συλλογή διηγημάτων "H μέρα που λέγεται σήμερα" (Μελάνι, 2003), βιβλίο που μπήκε στον τελικό κατάλογο (short list) υποψηφιότητας για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2004. Μετέφρασε προς τα γαλλικά αρκετά ελληνικά κείμενα, ανάμεσά τους τα "Φτερά μπεκάτσας" του Θανάση Βαλτινού, ποιήματα του Γιώργου Βέλτσου, κ.ά. "Έφυγε" αναπάντεχα σε τροχαίο δυστύχημα, στις 17 Μαρτίου 2005, όταν η μοτοσυκλέτα στη οποία επέβαινε, στον Πειραιά, με οδηγό τον ζωγράφο Φίλιππο Φέσσα, συγκρούστηκε με νταλίκα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα