Με το βιβλίο αυτό δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία στον έλληνα αναγνώστη να προσεγγίσει τη σκέψη του μεγάλου γερμανού κοινωνιολόγου Niklas Luhmann μέσα από μια μονογραφία του. Το έργο «Νομιμοποίηση μέσω διαδικασίας» επηρέασε σημαντικά τη Νομική Επιστήμη ωθώντας τη να συνεργασθεί σε σταθερή πλέον βάση με τις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και να ξεφύγει έτσι από την απομόνωση που είχε επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της. Το βιβλίο αυτό δημοσιεύεται το 1969 κλονίζοντας την έως τότε κρατούσα αντίληψη -κατά Luhmann: «προκατάληψη»- ότι ο νομιμοποιητικός παράγων των αποφάσεων (που λαμβάνονται από τα δικαστήρια, το κοινοβούλιο ή τη διοίκηση) είναι το αληθές, το δίκαιο και συνεπώς το ορθό περιεχόμενό τους. Στηριζόμενος σε πορίσματα της συστημικής θεωρίας, ο συγγραφέας διατυπώνει την επίμαχη θέση ότι το στοιχείο εκείνο που νομιμοποιεί τις αποφάσεις είναι, σε τελική ανάλυση, οι εγγενείς δομές της ίδιας διαδικασίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).
O Niklas Luhmann (1927-1998) δίδαξε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld από το 1968 ως το 1993. Με τον τρόπο που προσέγγισε την Θεωρία των Συστημάτων έδωσε νέα πνοή στην προσπάθεια της Κοινωνιολογίας να κατανοήσει την κοινωνία συνολικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα