Νίκος Καζαντζάκης και εκπαίδευση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νίκος Καζαντζάκης και εκπαίδευση

50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Συλλογικό έργο

9.13€ -18% 7.49€

Η παρουσίαση, έστω και συνοπτική, της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, συγγραφέα παγκόσμιου κύρους, στα περιορισμένα χρονικά όρια μιας εισήγησης, αποτελεί όντως εργώδη προσπάθεια. Η βιβλιογραφία, άλλωστε, για το Νίκο Καζαντζάκη είναι ανεξάντλητη (μελέτες, δοκίμια, αφιερώματα, άρθρα, κριτικές κ.ά.), επίσης, πολλαπλασιάζονται και τα βιβλία που εκδίδονται· πρόσφατα, μάλιστα, με αφορμή το έτος Καζαντζάκη, κυκλοφόρησε, σε νέα συμπληρωμένη έκδοση, το βιβλίο του Γ. Στεφανάκη, `Αναφορά στον Καζαντζάκη`. Εντούτοις, θα επιχειρήσω, συναισθανόμενος πλήρως το βάρος της ευθύνης και αιτούμενος, a priori, την κατανόηση του ακροατηρίου για το τολμηρό εγχείρημα, να προβάλω διαγραμματικά και δίκην προοιμίου στις εισηγήσεις που ακολουθούν, χαρακτηριστικά βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία, curriculum vitae et operis, με μορφή χρονολογίου, ώστε να υπογραμμισθούν, όσο είναι δυνατόν, τόσο η επιβλητική και πολύπλευρη φυσιογνωμία του Νίκου Καζαντζάκη στον τομέα των γραμμάτων όσο και η πολυσήμαντη παρουσία του στο χώρο της νεοελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γενικότερα. [...]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας

Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας (Εισηγητής)

Ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας είναι λέκτορας λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Γκούρα Κορινθίας το 1949. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972) και αριστούχος διδάκτορας στη Λαογραφία της ίδιας σχολής (1988). Το 1984 μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του ΥΠΕΠΘ στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, διευθυντής γυμνασίου, μεταλυκειακού κέντρου, λυκείου και ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Διετέλεσε, εξάλλου, αναπληρωτής διευθυντής στο ΠΕΚ (Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο) Πάτρας και διευθυντής ΠΕΚ Τρίπολης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τη λαογραφία, τα αρχαία και τα νέα ελληνικά. Πολλά άρθρα και βιβλιοκρισίες του βρίσκονται σε διάφορα λαογραφικά και εκπαιδευτικά περιοδικά. Έχει επίσης λάβει μέρος με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες, ενώ είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.

Χριστίνα Αργυροπούλου (Εισηγητής)

Η Χριστίνα Αργυροπούλου είναι διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών, σχολική σύμβουλος φιλολόγων και επί τιμή σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Τζίνα Καλογήρου

Τζίνα Καλογήρου (Εισηγητής)

Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων) (1994). Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της". Διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ρητορική: Θεωρία και Πράξη". ?ς temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King΄s College London (2008-2010). Δίδαξε σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Bergen University College, κ.α.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge. Έχει, επίσης, διδάξει, επί σειράν πολλών ετών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.α. Έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου των M. Benton & G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg, υπό έκδοση). Eίναι μέλος: - της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK, το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια· - της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ΄ όνειρο (ΟΕΔΒ)· - από το 2013 μέχρι σήμερα, της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω).

Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή (Εισηγητής)


Δημήτρης Ν. Φίλιας (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (1977-1981) και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris III) του οποίου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας (1986). Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν: "Δύο επαρχιακοί εφημέριοι στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μελέτη του "Ημερολογίου επαρχιακού εφημέριου" του Georges Bernanos και των "Αδερφοφάδων" του Νίκου Καζαντζάκη". Τα τελευταία χρόνια, κινείται τόσο στο χώρο της λογοτεχνικής μετάφρασης όσο και της μελέτης της νεοελληνικής και γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πάντειο. Από το Σεπτέμβριο του 1997, συνεργάζεται με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αναστάσιος Στέφος (Εισηγητής)

Ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος γεννήθηκε το 1938 στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας Ευβοίας. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και αριστούχος διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Υπηρέτησε ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Σχολικός Σύμβουλος στην Αθήνα και στην επαρχία και επί πολλά χρόνια δίδαξε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως (Δ.Μ.Ε.), στην Αθήνα και στο Παρίσι, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε εκπαιδευτικά και φιλολογικά περιοδικά, και έχει μεταφράσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα από τα γαλλικά. Από το 1988 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.). Υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος στον Πειραιά και είναι Υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Πειραιά.

Κυριακή Πετράκου

Κυριακή Πετράκου (Εισηγητής)

Η Κυριακή Πετράκου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά και διδακτικά με θέματα ιστορίας και δραματουργίας του ευρωπαϊκού θεάτρου. Αντικείμενο του ιδιαίτερου επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι το νεοελληνικό θέατρο του 19ου και 20ού αιώνα.

Κλεοπάτρα Πρίφτη (Εισηγητής)


Γεωργία Η. Χαριτίδου (Εισηγητής)

Η Γεωργία Χαριτίδου είναι Διευθύντρια του Α΄ Λυκείου Καλλιθέας, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Χριστίνα Αργυροπούλου (Επιμέλεια)

Η Χριστίνα Αργυροπούλου είναι διδάκτωρ φιλολογίας του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών, σχολική σύμβουλος φιλολόγων και επί τιμή σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
132
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.208 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση