Νευρώσεις. Ψυχώσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νευρώσεις. Ψυχώσεις

Κείμενα 1905-1938

Sigmund Freud

Σ’ αυτά τα επιλεγμένα κείμενα, που εκτείνονται από τα 1905 έως τα 1938, και τα οποία παρέμεναν αμετάφραστα μέχρι σήμερα, μέσα από τη διερεύνηση διαφόρων μορφών ψυχοπαθολογίας, αναδεικνύεται η μείζονα φροϋδική αρχή της ψυχικής σύγκρουσης, όπως και της συμπεριφοράς του εγώ του ατόμου απέναντι τόσο στις απαιτήσεις των ενορμήσεων όσο και της εξωτερικής πραγματικότητας. Το άτομο, φύση και θέση διαστροφικό/ναρκισσιστικό, στην προσπάθεια του για ένταξη στον εξωτερικό κόσμο και παραιτούμενο για το σκοπό αυτό από την ακόρεστη διάθεση για ικανοποίηση των επιθυμιών του, θα έρθει σε σύγκρουση με την τρέχουσα πραγματικότητα (αρχή της ηδονής σε αντιπαράθεση με την αρχή της πραγματικότητας). Σ’ αυτή του την προσπάθεια η καταφυγή στη νεύρωση ή στην ψύχωση σημασιοδοτούν τον παθολογικό τρόπο προσαρμογής. Το μείζον στοιχείο που φέρνει η ψυχανάλυση, γενικά, αναφορικά με τη δομή και λειτουργία του ψυχισμού, εκτός της ασυνείδητης διαδικασίας και της ψυχικής σύγκρουσης ενορμήσεων και ψυχικών τόπων, είναι ότι ο ψυχισμός δεν είναι κάτι το ενιαίο και συμπαγές, αλλά συντίθεται από μνημονικά ίχνη, αναπαραστάσεις και φαντασιώσεις, σε μια ασυνείδητη κυρίως μορφή, την οποία χρειάζεται να αναδείξει και στη συνέχεια να διαχειριστεί, το εγώ ενός ατόμου, αφού όμως πρώτα κατορθώσει να τη συνειδητοποιήσει, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που θέτει η ψυχανάλυση, ως ανάλυση και ως θεραπεία, μέσω της διαδικασίας της ανάδειξης της ασυνείδητης διαδικασίας.
Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντρέας Βασιλιάς (Μεταφραστής)

Ο Αντρέας Βασιλιάς, Σκιαθίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1956 στον Βόλο. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Paris VIII στη Γαλλία όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του στις παιδαγωγικές επιστήμες και ειδικότερα στον τομέα της ψυχοπαθολογίας. Το 1999 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καρπός της οποίας είναι το βιβλίο "Ενορμητική διαδικασία: έρωτας και θάνατος". Εργάσθηκε, από το 1982, ως κλινικός και ψυχοθεραπευτής στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας και στο Κοινοτικό Εργαστήρι Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Αργυρούπολης. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ψυχαναλυτικού προσανατολισμού ψυχοθεραπεία ψυχώσεων, την κοινοτική ψυχιατρική και την ενημέρωση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας, την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού, την αιμομιξία, τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και πλέον ελεύθερος επαγγελματίας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
148
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.238 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση