Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606451348
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται νεωτερικές μορφές εθίμων που αφορούν τον κύκλο της ζωής, δηλαδή τη γέννηση και τη βάπτιση, τον γάμο και τον θάνατο. Με βάση επιτόπια έρευνα, αλλά και το υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο, και βεβαίως τη σχετική βιβλιογραφία, παρουσιάζονται εδώ έθιμα που συχνά είναι νεοφερμένα, έχουν όμως διαδοθεί στο ελληνικό αστικό περιβάλλον, και κατόπιν δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημίσεων έχουν διαδοθεί και στην επαρχία.
Τα έθιμα αυτά, συστηματική μελέτη των οποίων δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου ελληνικού νεωτερικού λαϊκού πολιτισμού, και η σημασία της μελέτης τους βρίσκεται στο ότι μέσα από αυτά οριοθετείται το πέρασμα από τις παλαιότερες παραδοσιακές στις σύγχρονες νεωτερικές μορφές του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται ως χαρακτηριστικά και οριακά σημεία της πολιτισμικής μετάβασης και του εθιμικού μετασχηματισμού, τα οποία καθορίζουν τη σύγχρονή μας παραδοσιακή καθημερινότητα, αποτελώντας δείγματα των σύγχρονων, νεωτερικών και μετανεωτερικών μορφών λαϊκού πολιτισμού, που σήμερα βιώνουμε αλλά σπάνια αντιλαμβανόμαστε ως αντικείμενο άξιο μελέτης. Κι αυτό γίνεται στο βιβλίο συστηματικά, και μάλιστα σε σύγκριση με ανάλογες σύγχρονες εθιμικές μορφές άλλων λαών, ως μια ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση σύμβιών μας λαογραφικών μορφωμάτων, που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα της εποχής μας.
Περιεχόμενα:
Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης διδάσκει Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του οποίου διατέλεσε Πρόεδρος (2016 – 2020), και είναι Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας».
Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα