Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789609863506
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)
(...) Η πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας γίνεται στον απόηχο σημαντικών εξελίξεων που συνδέονται με την εκ νέου ελπιδοφόρα είσοδο της νεολαίας στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο. Όλες αυτές οι εξελίξεις επαναθέτουν στο κέντρο της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας τα προβλήματα της νεότητας και της νεολαίας ως ειδικής κοινωνικής κατηγορίας και τον προσδιορισμό των εννοιολογικών στοιχείων που αφορούν τον ορισμό και το χαρακτήρα του σημερινού νεολαίου. Ταυτόχρονα τίθενται νέα ερωτήματα στα αρχειακά δεδομένα που αφορούν τη νεολαία. Κάτω από αυτήν την ανατροφοδότηση συγκυρίας έρευνας και ιστορίας, το πρόβλημα της συγκέντρωσης και ταξινόμησης των αρχειακών πηγών και της ελεύθερης πρόσβασης στα αρχεία που αφορούν τη νεολαία, ζήτημα που αποτελεί τον κεντρικό άξονα των εργασιών της σημερινής ημερίδας, παίρνει καινούρια διάσταση και νέα δυναμική. Σήμερα η ΕΜΙΑΝ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει στην πανεπιστημιακή και αρχειακή κοινότητα τον πρώτο Γενικό Οδηγό των αρχείων της και ταυτόχρονα να εξαγγείλει την αρχειακή της πολιτική εγκαινιάζοντας από την 1η Απριλίου 2008 τη λειτουργία του αναγνωστηρίου της. Πρόκειται για ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αξιοποίησης των ιστορικών αρχείων που αφορούν την ελληνική νεολαία. (...)
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Η Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Παιδείας και Κοινωνίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η Ιωάννα Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1958. Το 1980 πήρε το πτυχίο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και συνέχισε σπουδές πολιτικής κοινωνιολογίας και ιστορίας στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris I-Pantheon-Sorbonne και Paris X-Nanterre όπου και υποστήριξε το 1988 τη διδακτορική της διατριβή στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Συνεργάτης του Centre d΄ Histoire et de Sociologie du Communisme στα χρόνια 1988-1994, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικών σπουδών μελέτησε, στην περίοδο του ανοίγματός τους, τα "σοβιετικά αρχεία" για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 1994 έως το 2014, και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Ο Ζήσιμος Χ. Συνοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 (κατάγεται από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς). Σπούδασε νομικά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Ι.Α./ Ε.Τ.Ε.). Έχει ασχοληθεί με θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και αρχειονομίας. Συνεργάτης επιστημονικών και φιλολογικών περιοδικών, διευθυντής του περιοδικού "Περίπλους", έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα έντυπα (Περίπλους, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Επτανησιακά Φύλλα, Αρχειακά νέα, Μανδραγόρας, Ιστορία Εικονογραφημένη, Πολιτιστική του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. κ.ά.) καθώς και σε εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας του Ι. Α. / Ε.Τ.Ε. και της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρίας.
Η Άντα Διάλλα είναι ιστορικός. Έχει σπουδάσει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει διδάξει Ρωσική Ιστορία και Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και της Θεσσαλίας. Από το 1992 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2005 ως διευθύντρια). Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Historein. Πέρα από την ιστορία της Ρωσίας, τα ενδιαφέροντά της στρέφονται στη διανοητική ιστορία, την ιστορία των διεθνών σχέσεων και τη μελέτη του εθνικού φαινομένου.
Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία του αγροτικού κόσμου και Ιστορία της γεωπονικής επιστήμης στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α. Επίσης, διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες" του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συγγραφέας των βιβλίων: "Γεωργική εκπαίδευση και ανάπτυξη: η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών στην ελληνική κοινωνία, 1920 -1960" (2004), "Η ελληνική αγροτική κοινωνία και οικονομία κατά τη βενιζελική περίοδο. Πρακτικά συνεδρίου" (επιμ.) (2007), "Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος, Όψεις του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα", (2010), "Πέτρος Καναγκίνης, Η συμβολή του στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος της υπαίθρου στον Μεσοπόλεμο" (2013).
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Ιστορία της ελληνικής γεωργίας και η Πολιτική και Κοινωνική Οργάνωση του αγροτικού χώρου τον 19ο και 20ό αιώνα, καθώς και η Διαμόρφωση και Εξέλιξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Επιστημονικών και Ακαδημαϊκών Ελίτ τον 20ό αιώνα.