Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604318452
Κατηγορίες:
Φυσικές & Θετικές Επιστήμες | Τεχνικά , Πολιτική | Οικονομία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συνδέονται με την Κοινωνία της πληροφορίας, δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των οργανισμών το οποίο συνθέτουν ευκαιρίες και απειλές. Δίπλα στις δυνατότητες του εκσυγχρονισμού και της αύξησης της αποτελεσματικότητας, από την εκμετάλλευση του έγκαιρου βαθμού (timeliness), του πλούτου και της ακρίβειας των πληροφοριών, αναφέρονται συχνά κίνδυνοι όπως αυτοί της πολιτιστικής ηγεμονίας των κυρίαρχων γλωσσών, της παραβίασης της ιδιωτικής σφαίρας των πολιτών -χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων-, των νέων μορφών παραβατικότητας, της παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού, του τεχνολογικού αναλφαβητισμού και, φυσικά, ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης από τη μη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της αγοράς. [...]
Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιβλίο", το Μάιο του 2000, ήταν, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, να ενημερώσουμε, να προειδοποιήσουμε, να προετοιμάσουμε το έδαφος και να δώσουμε το έναυσμα του διαλόγου όσον αφορά τις επερχόμενες αλλαγές στο χώρο του βιβλίου. Η θεματολογία του συνεδρίου κάλυψε με επιτυχία ένα φάσμα θεμάτων που θίγει η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, αρχίζοντας από τις ψηφιακές βάσεις δεδομένων, περνώντας σε θέματα διασύνδεσης των βιβλιοθηκών, προτύπων ηλεκτρονικής μεταβίβασης δεδομένων, ηλεκτρονικού εμπορίου, και περικλείοντας στη συζήτηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα θέματα-πρόκληση των ψηφιακών συσκευών ανάγνωσης (e-Books) και των κατά παραγγελία εκτυπώσεων (print on demand).
Η παρουσίαση σε μορφή βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου, σήμερα θίγει εξαιρετικά σημαντικές διαστάσεις αυτών των ζητημάτων και είναι, ίσως, ακόμη πιο επίκαιρη, καθώς η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τη διεξαγωγή του μας επιτρέπει να εξετάσουμε τα συμπεράσματά του κάτω από νέο φως. [...]
(από την εισαγωγή του Σωκράτη Καμπουρόπουλου)
Περιέχει τις ενότητες:
-Βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, κατάλογοι κυκλοφορούντων βιβλίων και διαδίκτυο
-Κοινές υπηρεσίες δικτύου για τις λαϊκές βιβλιοθήκες στην Κοινωνία της Πληροφορίας
-Ηλεκτρονικό εμπόριο στο χώρο του βιβλίου μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και κοινού
-Ηλεκτρονική μεταβίβαση δεδομένων. Νέες εξελίξεις, προβλήματα και προοπτικές
-Τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και η νέα δικτυακή οικονομία
-Ηλεκτρονική μεταφορά κειμένων, βιβλία σε ψηφιακή μορφή (e-Books) και η πρόκληση των κατά παραγγελία εκτυπώσεων. Ποια είναι η επόμενη μέρα για το βιβλίο;
Ο Χρήστος Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ 1967-1972, και παράλληλα έλαβε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris I, 1978-79) και παρακολούθησε προπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας, μεταξύ 1980-1982, στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X). Στη συνέχεια εργάστηκε μεταξύ 1983-1986 στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Δ/σης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων· μεταξύ 1986-1988 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ως ερευνητής· μεταξύ 1991-1999 στις Βρυξέλλες, ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius), και δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου· στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001, και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007. Είναι μέλος του Δ.Σ. του μη κυβερνητικού σωματείου για τη διάσωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς "Διάζωμα" (2008-2016), με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο και υπεύθυνος της σειράς "Αρχαία Θέατρα".
Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση στα ελληνικά λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων, όπως τα βιβλία (από τα γαλλικά):
- Μισέλ Τουρνιέ, "Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού", Εξάντας, 1986
- Ζακ Ντεριντά, "Πλάτωνος φαρμακεία", Άγρα, 1990
- Ζακ Ντεριντά, "Η τελευταία λέξη του ρατσισμού", Άγρα, 1992·
(από τα γερμανικά):
- Πάουλ Τσέλαν, "Του κανενός το ρόδο", Άγρα, 1995.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.
Η δρ. Δάφνη Κυριάκη - Μάνεση γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1961. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές βιβλιοθηκονομίας στο Dalhousie University, στο Χάλιφαξ του Καναδά. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του Toronto, το 1993 (θέμα διατριβής: "Θεματική ανάλυση των βιβλίων που τυπώθηκαν από το 1471 ως το 1669"), και στη συνέχεια δίδαξε ως ειδική επιστήμων και στη συνέχεια ως επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέχρι το 2004. Διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας, Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Υπ. Παιδείας, μεταξύ 2000-2004. Το 2004 εκλέχθηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών.
Ο Θεόδωρος Σ. Παπαθεοδώρου (1945-2012) γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Αμερική, μεταξύ 1969-1975 (MS στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και στην Πολιτική Μηχανική, PhD στην Αριθμητική Ανάλυση). Μεταξύ 1976-1984 υπηρέτησε σε διδακτικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Clarkson. Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου αργότερα διετέλεσε πρόεδρος, μεταξύ 2005-2012, και άρχισε να συνεργάζεται με τη νεοσύστατη τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Υπήρξε ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ - Computer Tecchnology Institute/CTI) του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώτος διευθυντής του, μεταξύ 1985-1990. Καθοδήγησε τα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου και ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση και τη διοικητική και ερευνητική ανάπτυξή του. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, δέχτηκε ερευνητικές επιχορηγήσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και κέρδισε διεθνείς διακρίσεις. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων (ΕΥΕ, HPCLab) και υλοποίησε ερευνητικά έργα με τα οποία απασχολήθηκαν περισσότεροι από 50 μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και μεταπτυχιακοί ερευνητές. Έφυγε από τη ζωή στην Πάτρα, στις 10 Δεκεμβρίου 2012, σε ηλικία 67 ετών, μετά από σύντομη μάχη με σπάνια ασθένεια των μυών.
Ο Κώστας Γκοβόστης είναι υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου και του βιβλιοπωλείου "Γκοβόστη", θέση στην οποία διαδέχτηκε τον πατέρα του Γιάννη (1934-2006) και τον παππού του Κωνσταντίνο (1904-1958), ιδρυτή του εκδοτικού οίκου. Από τον Οκτώβριο του 2014 είναι Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ).
Ο κ. Γεώργιος Κ. Ζάχος διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ο Ingo-Eric M. Schmidt-Braul είναι υπεύθυνος, από το 1991, της εταιρείας συμβούλων για θέματα βιβλίου, media και πληροφοριακών συστημάτων, International Book Agency (IBA) με έδρα το Βερολίνο (www.iba-berlin.de). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα βάσεων βιβλιογραφικών δεδομένων και υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον κλάδο του βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια ασκεί καθήκοντα διευθυντικού στελέχους στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Wildau (Technische Hochschule Wildau, Wildau Institute of Technology), στο Βραδεμβούργο.
Ο Mauro Morellini διετέλεσε ειδικός σε θέματα βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων, ως διευθυντής της ιταλικής εταιρείας books-in-print, Informazioni Editoriali (βάση books-in-print Alice, https://www.ie-online.it/). Υπήρξε εμπνευστής της κοινής πλατφόρμας προβολής των ευρωπαϊκών βάσεων books-in-print, www.BookDB.com (Book Data Base), με τη συμμετοχή της αγγλικής Nielsen Book Data, της γαλλικής Electre, της ιταλικής Informazioni Editoriali/Alice, της ισπανικής Micronet και της ελληνικής Βιβλιονέτ (domain name που διατηρεί, σήμερα, η εταιρεία Informazioni Editoriali). Αποχωρώντας από την IE, το 2005 δημιούργησε τον δικό του εκδοτικό οίκο, Morellini Editore, με έδρα το Μιλάνο, που εξέδωσε μέχρι σήμερα περίπου 500 τίτλους ταξιδιωτικών οδηγών, βιβλίων για τη γιόγκα, κ.ά., παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια και δημιουργεί περιεχόμενο για μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους όπως οι Mondadori, Touring Club και Hoepli, και για εταιρείες όπως οι Best Western, BOFrost και Virgilio.it. Ως συγγραφέας, ο Morellini έχει υπογράψει τους ταξιδιωτικούς οδηγούς "Amburgo", "Expo Milano 2015 For Dummies", "Milano for Dummies", "Giubileo 2015 for Dummies" και "Taranto for Dummies" για τις εκδόσεις Hoepli, "Bolognesi" για τις εκδόσεις Sonda, "‘Insider’ Armenia e Nagorno Karabakh" για τις εκδόσεις Morellini, καθώς και τον βιβλιογραφικό οδηγό "100 libri di Enogastronomia" για τις εκδόσεις Unicopli.
Η Αριστέα Μπότη είναι βιβλιοθηκονόμος και εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ως υπεύθυνη των εκδόσεων της Ελληνικής Εθνικής Βιβλιογραφίας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Η δρ. Μαρία Χοσέ Μούρα υπήρξε δημιουργός και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Δικτύου Λαϊκών Βιβλιοθηκών της Πορτογαλίας (Rede Nacional das Bibliotecas Publicas), καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αρχειονόμων-Βιβλιοθηκονόμων της χώρας (Associacao Portuguesa de Bibliotecarios, Arquivistas e Documentalistas).
Ο Μιχάλης Τζεκάκης αποφοίτησε το 1958 από το Β΄ Εξατάξιο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και στη συνέχεια φοίτησε διαδοχικά στη Θεολογική και στη Φιλοσοφική Σχολή/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (αποφοίτησε το 1962 και το 1969). Μεταξύ 1971-72 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές βιβλιοθηκονομίας στο North London Polytechnic, από όπου απέκτησε τον τίτλο Diploma in Library and Information Science. Διετέλεσε διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου (1966-1974), προϊστάμενος του Τμήματος Βιβλιοθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού (1974-75), καθηγητής στη μέση εκπαίδευση (1975-1981), διευθυντής και οργανωτής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης (1981-2001). Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης-υπεύθυνος ανάπτυξης προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής (2002-2008) και ως υπεύθυνος του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (2009-2011). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Υπουργείο Παιδείας για τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών. Το 2000 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2007 εκδόθηκε προς τιμήν του από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), ο συλλογικός τόμος "Μιχάλης Τζεκάκης, ο οραματιστής".
Η Εύη Σαχίνη είναι διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ με σπουδές στα οικονομικά. Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης στο Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), υπεύθυνη για θέματα εφαρμογών για τις βιβλιοθήκες (ΑΒΕΚΤ), ψηφιακών συλλογών, αποθετηρίων και προγραμμάτων. Μεταξύ 1995-1997 συμμετείχε ως εθνική εμπειρογνώμονας στο πρόγραμμα "Innovation", με στόχο τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών για την επέκταση της αξιοποίησης της τεχνολογίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων για την καινοτομία και το R&D. Μεταξύ 1997-2004 διετέλεσε υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, με κύριο σκοπό την υποστήριξη δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας σε ελληνικούς φορείς, αξιοποιώντας ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο τεχνογνωσίας. Από το 2013 είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της υλοποίησε με επιτυχία περισσότερα από 75 αναπτυξιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, συνάπτοντας πλαίσια συνεργασίας με ισάριθμους φορείς, με στόχο τη διαχείριση και διάθεση έγκριτης επιστημονικής και πολιτισμικής γνώσης, τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη όλων των σταδίων του κύκλου ζωής της γνώσης.
Ο Γιάννης Τροχόπουλος γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στη Βέροια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακά στο δημόσιο δίκαιο, στο ίδιο πανεπιστήμιο, και στην επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης, στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Από το 1991 μέχρι και το 1996 δίδαξε, με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης, διοίκηση βιβλιοθηκών και συστήματα αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το 1985 διορίστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, της οποίας από το 1990 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής. Από αυτή τη θέση, συντόνισε τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα MOBILE, PLDP, ISTAR, PUBLICA, PULMANXT, CALIMERA, και υπήρξε εθνικός συντονιστής των προγραμμάτων LIGHT (Interreg III C East), Entitle, Untold stories, Edlocal, AccessIT, AccessITplus και Europeana Awareness, που την κατέστησαν δημόσια βιβλιοθήκη-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Τον Αύγουστο του 2010 η Βιβλιοθήκη της Βέροιας βραβεύθηκε στη Στοκχόλμη με το Βραβείο Πρόσβασης στη Γνώση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Το 2011 ίδρυσε το πανελλήνιο μη-κερδοσκοπικό δίκτυο για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, με τίτλο "Future Library", που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" ΑΕ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την ολοκλήρωση και παράδοση στο ελληνικό δημόσιο του κτιριακού συγκροτήματος του ΚΠΙΣΝ που στέγασε τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Π. Φάληρο. Τον Μάρτιο του 2017 του ανατέθηκε από τον Δήμο Αθηναίων η ευθύνη υλοποίησης του θεσμού της "Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου" της Unesco για το 2018.
Ο Νίκος Λέανδρος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ίδιο πανεπιστήμιο. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ (Salford University), όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των οικονομικών επιστημών. Δίδαξε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Salford και επί σειρά ετών εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχει επιμεληθεί σειρά εκδόσεων για τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα και στο παρελθόν διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και υπεύθυνος ερευνών για την αγορά του βιβλίου και τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες κυρίως σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Μέσων, την Κοινωνία της Πληροφορίας, τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Μαζικά έντυπα επικοινωνίας στην Ελλάδα: Οικονομικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις" (Εκδόσεις Δελφίνι, 1992), "Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ: Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας των μέσων στην εποχή της πληροφορικής επανάστασης" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), "Το διαδίκτυο: Ανάπτυξη και αλλαγή" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005), "Επιχειρηματικές στρατηγικές και βιομηχανία των μέσων" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008).
Ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κινηματογράφο, μεταξύ 1984-87 στη Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Συμμετείχε σε ταινίες των Λ. Παπαστάθη και Δ. Θέου. Συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μεταξύ 1988-1991, ως αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και δίδαξε, για ένα χρόνο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Εργάστηκε, επίσης, ως διευθυντής, σε εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη (ΑΝΕΤΕΚ ΑΕ). Μεταξύ 1996-2014 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, υπεύθυνος για τις έρευνες ("Παρατηρητήριο του βιβλίου") και τα προγράμματα για τους συντελεστές του βιβλίου ("Βιβλιονέτ", "Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου") και, εκ παραλλήλου, για τις εκδηλώσεις "βιβλίο και σινεμά". Μεταξύ 2014-2015 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ Ιουλίου 2016-Αυγούστου 2018 υπήρξε συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Χάραξη Στρατηγικής για το Βιβλίο του Υπ. Πολιτισμού, από κοινού με την Έφη Γιαννοπούλου (παρουσίαση προτάσεων: Μάιος/Ιούνιος 2017), και, παράλληλα, εργάστηκε ως αποσπασμένος σύμβουλος για θέματα βιβλίου στο πολιτικό γραφείο των Υπουργών Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και Λ. Κονιόρδου. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά "Διαβάζω" και "Book Press" με άρθρα για την αγορά του βιβλίου και συνεντεύξεις με συγγραφείς (Jens Christian Grondal, Henrik Nordbrand, Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Boualem Sansal, Bahaa Taher, Ylljet Alicka, Andre Schiffrin, κ.ά.). Γράφει και μεταφράζει ποίηση από τα αγγλικά. Μεταξύ 2009-2012 συμμετείχε στη διοργάνωση των Ελληνοααγγλικών Συναντήσεων Μετάφρασης Ποίησης στις Λεύκες της Πάρου και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά ποίηση των Paula Meehan, Theo Dorgan, Ciaran Carson, Fiona Sampson, Brendan Kennelly, Seamus Heaney, William Carlos Williams, κ.ά. και επιμελήθηκε τη συλλογική μετάφραση των σκανδιναβών ποιητριών Inger Christensen, Pia Tafdrup και Pia Juul ("Ποίηση", τχ. 25 & 26, 2005), καθώς και τη συλλογική δημοσίευση έργων Ελλήνων ποιητών στα αγγλικά ("Poetry Review", τεύχος 102:1, Άνοιξη 2012). Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά "Ποίηση", "Παρέμβαση", "Ποιητική", "Οροπέδιο", "Τεφλόν", "Poema" [www.e-poema.eu], frear.gr, "Little Red Leaves", "New American Writing", "Partentheses", "Poetry Review".
Ο Πλάτων Μαυρομούστακος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 1991 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει και έχει διευθύνει έρευνες πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και τη σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος και στη μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους. Είναι επίσης διευθυντής των "Απάντων" του Μολιέρου. Περίπου εκατόν πενήντα άρθρα και δοκίμιά του με θεματολογία που αφορά το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων εκδόσεων θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, ως εισηγητής δραματολογίου με πολλά αθηναϊκά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα