Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600231182
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ήδη από τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα άρχισαν να εμφανίζονται αλλαγές στη ρύθμιση της εργασίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι ραγδαίες, βίαιες και μαζικές, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Το εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί χαρακτηρίζεται από αστάθεια, αποσυλλογικοποίηση και προβλήματα που συνδέονται με το οικονομικό και κοινωνικό κύρος των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:
⇢ Ποιοι είναι οι εργασιακοί παράγοντες που επηρεάζουν το κοινωνικό κύρος των εργαζομένων;
⇢ Τι είδους μεταβολές συντελούνται στο κοινωνικό τους κύρος;
⇢ Πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις αλλαγές;
⇢ Τι σημαίνουν τα παραπάνω για το μέλλον της εργασίας;
Μέσα από την βιβλιογραφία και εμπειρική μελέτη στη ΔΕΗ επιχειρείται να δοθεί απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Ο ρόλος της ΔΕΗ στην οικονομία και την εργασία είναι σημαντικός και έχει να κάνει με τον ρόλο της ως παραγωγός και διανομέας ενέργειας της χώρας. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι οι νέες πρακτικές και πολιτικές πρώτα εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα και έπειτα εφαρμόζονται σε άλλες επιχειρήσεις.
Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).
Ο Βασίλης Λώλης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2001) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο τμήμα (2014).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα