Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603032403
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο τόμος αυτός αποτελεί το προϊόν ενός βασανιστικού διαλόγου, με στόχο και φιλοδοξία να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, με δεδομένη την χρεοκοπία της προηγούμενης πορείας «ευρέσεως λύσης» και ορατό το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπαρξιακό σταυροδρόμι.
Επί 43 χρόνια η ελληνική πλευρά έκανε απίστευτες υποχωρήσεις, με το πιστόλι του Αττίλα στον κρόταφο, ελπίζοντας ότι θα ήταν δυνατή έτσι μια ανεκτή λύση. Συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις, επικίνδυνες και μάταιες παραχωρήσεις, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Η Άγκυρα, σταθερή στην πάγια αναθεωρητική της πολιτική, σε όλο το μέτωπο Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου, χρησιμοποιεί απροκάλυπτα κάθε μέσο, εκβιάζοντάς μας ανοιχτά και σε κάθε ευκαιρία. Το πρόβλημα των προσφύγων λ.χ. είναι ένα από αυτά, φορτίζοντας επικίνδυνα την ήδη εκρηκτική κατάσταση στο Αρχιπέλαγος. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο μέτωπο της Κύπρου, με την Τουρκία να προβαίνει σε καθημερινές αμφισβητήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και σε ανοιχτές απειλές για στρατιωτική δράση, αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ασκώντας τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κατοχικό παρακράτος είναι ολοκληρωτικά ταυτισμένο με τις τουρκικές αμφισβητήσεις και απειλές. Ποια είναι, λοιπόν, η δήθεν κοινή βάση, πάνω στην οποία διεξάγονται οι διακοινοτικές συνομιλίες;
Η συζητούμενη λύση δεν είναι λύση.
Ενώπιον του άμεσου κινδύνου εθνικής καταστροφής, που οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πρόσδεσή της στο τουρκικό άρμα, ο κυπριακός λαός οφείλει να αντιληφθεί τι πραγματικά διακυβεύεται. Οφείλει να μην παραπλανηθεί και να ορθώσει τείχος αντίστασης μαζί με ολόκληρο τον Ελληνισμό και με ενωτικό πνεύμα, όπως έπραξε το 2004, να αποτρέψει την εφαρμογή κάθε νέου Σχεδίου Ανάν, που ανοιχτά καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μετατρέποντάς την σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Ο Λουκάς Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το βιβλίο, διευθύνοντας από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις "Στοχαστής" (1969) και το περιοδικό "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής" (1980)· είναι, επίσης, μέλος του Advisory Board του περιοδικού "Journal of the Hellenic Diaspora". Επιμελήθηκε, σχολίασε και προλόγισε αρκετά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Στο συγγραφικό πεδίο οι έρευνές του έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: Στην παρουσίαση και ανάδειξη ορισμένων προσωπικοτήτων, που αποτέλεσαν σταθμό στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην νεότερη Ελλάδα, στην μελέτη του Κυπριακού Ζητήματος και στην ανάλυση της εκδοτικής δραστηριότητας και της κίνησης των ιδεών στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1960 ως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, έχει ασχοληθεί με την κριτική και έχει δημοσιεύσει αρκετά δοκίμια, μελέτες, άρθρα και ποιήματα σε διάφορα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Μακρά είναι και η πορεία του στον χώρο της ποίησης. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες, ενώ έχει κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές ("Περιπέτεια ή Επιστροφή αρ. 2", 1981· "Ταξίδι στη νύχτα", 1986· "Σκοτεινό πέρασμα", 2000· "Τελευταία πατρίδα", 2013). Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ισπανικά.