Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603103233
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Ο παρόν συλλογικός τόμος επιχειρεί να διερευνήσει διεξοδικά τις εξελίξεις και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους κρίσιμους τομείς της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Αφού προτάσσεται ένα κεφάλαιο για το "Μεθοδολογικό πλουραλισμό" και τη "Διεπιστημονικότητα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές" του Π. Καζάκου, ακολουθούν οι συμβολές της Κ. Ε. Μπότσιου για την "Ιδεολογική και πολιτική αφετηρία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης", των Μ. Ι. Τσινισιζέλη και Δ. Ν. Χρυσοχόου για τη "Θεωρία της πολιτικής ενοποίησης", του Κ. Α. Στεφάνου για το "Θεσμικό σύστημα της Ε.Ε.", της Εμ. Λούση για την "Έννομη τάξη της Ε.Ε.", του Γ. Παπαδημητρίου για τη "Συνταγματοποίηση της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα", του Π. Κ. Ιωακειμίδη για τη "Διεύρυνση, την εμβάθυνση και τη Συνταγματική Συνθήκη", του Δ. Β. Σκιαδά για τον "Προϋπολογισμό της Ε.Ε.", του Λ. Τσούκαλη για την "Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση", του Θ. Πελαγίδη για την "Ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης", του Α. Γ. Πασσά για την "Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.", του Κ. Υφαντή για την "Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας", των Κ. Α. Λάβδα και Δ. Κ. Ξενάκη για την "Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας", της Η. Νικολακοπούλου-Στεφάνου για τις "Πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.", του Δ. Ι. Μουτσάτσου για τη "Θεσμική διάσταση της κοινής εμπορικής πολιτικής" αλλά και για τις "Εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", του Κ. Π. Ηλιόπουλου για την "Πολιτική ανταγωνισμού της Ε.Ε.", των Γ. Ανδρέου και Ν. Μαραβέγια για τη "Διαρθρωτική πολιτική της Ε.Ε.", του Κ. Παπαγεωργίου για την "Κοινή Αγροτική Πολιτική", των Δ. Τσαντίλη και Κ. Χατζημπίρου για την "Περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε.", του Γ. Ν. Τφαντόπουλου για την "Κοινωνική πολιτική της Ε.Ε.", του Α. Μήτσου για την "Ερευνητική πολιτική της Ε.Ε.", και του Ν. Παπαδάκη για την "Εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε.". Τέλος σε επίμετρο ακολουθεί η συμβολή του Ευ. Καραφωτάκη για τις "Διευρύνσεις της Ε.Ε." [...]
(από τον πρόλογο των επιμελητών)
Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ΄ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d΄ Etat (1983). Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής "Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, όπως και μέλος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης (ΜΕΚΓ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι International Expert στο European Training Foundation/ ETF ("Skills & VET Governance" project). Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC Research Centre "LLAKES" του UCL-IoE. Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2006-2010) και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 102 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, έχει συγγράψει 6 επιστημονικά βιβλία- μονογραφίες και έχει επιμεληθεί άλλους 6 συλλογικούς τόμους.
Αγαπάει ιδιαίτερα την Τέχνη, ωστόσο δεν είναι ποιητής ούτε τεχνοκριτικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συμμετάσχει, ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλες τις σημαντικές κοινοτικές διαπραγμάτευσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακυβερνητικής διάσκεψης για την επεξεργασία της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει γράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλίων για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση, πολιτική κοινωνιολογία και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο, στο LSE, στο Μάντσεστερ και στο ΜΙΤ. Έχει διατελέσει Senior Leturer στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και έχει διδάξει πολιτική ανάλυση και ευρωπαϊκή πολιτική στο ΜΙΤ, στο Μάντσεστερ και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατυπώσει πλήθος εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στο ΜΙΤ, στο Harvard, στο Humboldt και στην Catania. Τα ενδιαφέροντά του είναι στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής ανάλυσης οργανωμένων συμφερόντων και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει γράψει αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Ανδρέου είναι επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο) και έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ). Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής, ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην ΕΕ και οι σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen (1998). Από το 1999 έως το 2008 δίδαξε νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, των διατλαντικών σχέσεων και του ψυχρού πολέμου. Email: kbotsiou@uop.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πάνος Καζάκος, 1941, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικά στη (Δυτική) Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universitat Kiel. Την περίοδο 1996-2002 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει ανάμεσα σε άλλα εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλες δημοσιεύσεις (επιλογή): "Ανάμεσα σε κράτος και αγορά - Οικονομία και πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000", "Πατάκης", 2001, "Stabilisierung ohne Reform-Konvergenz und Pfadabhangigkeit im Griechenland der 90er Jahre", ZEI, Bonn 2000, "Η νέα Agenda της αριστεράς και άλλα δοκίμια πολιτικής κριτικής", "Παπαζήσης", Αθήνα 1998, "Greece and EC Membership Evaluated", (co-editor) "Printer", London 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου είναι Καθηγήτρια ευρωπαϊκού κοινωνικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου είναι κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (ΕΔΕΚΑ, ΕΠΕΕΣ, ΕΚΕΜΕ) και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΕΚΑ). Συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά δίκτυα και είναι αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας. (EISS). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται οι εξής μονογραφίες: "Οι συνέπειες του διαζυγίου" (Διδ. διατριβή), εκδ. Αφών Π. Σάκκουλα, 1986.
- "Σύγκλιση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στη Δυτική Ευρώπη" εκδ. Ι. Σιδέρη, 1992.
- "Πολιτικές απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", εκδ. Παπαζήση, 1997.
Στις αρχές του 2002 εκδίδεται η μονογραφία της με θέμα "Πολιτικές φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Παπαγεωργίου είναι καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ίδιου πανεπιστημίου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π., στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ως προϊστάμενος της υπηρεσίας μελετών και ως γενικός διευθυντής. Με τη θεωρία και την πράξη των συνεταιρισμών ασχολείται από το 1971.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Ξενάκης είναι επιστη
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ΄ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d΄ Etat (1983). Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής "Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Μ. Ι. Τσινισιζέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Manchester το 1985. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.