Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9786188187924
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Απευθύνουμε το βιβλίο αυτό σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον ναζισμό, πού και πώς γεννήθηκε, ποια προπαγανδιστικά μέσα χρησιμοποίησε για να εξαπλωθεί, τι ήταν το Ολοκαύτωμα και ποιες οι τραγικές του συνέπειες. Οι διεισδυτικές εισηγήσεις του θα αποτελέσουν εργαλείο "ανάγνωσης" του φαινομένου και θα προσφέρουν το κατάλληλο έναυσμα για μεγαλύτερη εμβάθυνση στους μηχανισμούς με τους οποίους διαχέεται η ιδεολογία του ναζισμού. Το προτείνουμε ιδιαιτέρως στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με την ελπίδα να αξιοποιηθεί όχι μόνο στα μαθήματα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, αλλά και σε σχέδια εργασίας (project) που θα κινητοποιήσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον των μαθητών.
Αντιπρόεδρος, και κατόπιν Πρόεδρος, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας επί σειρά ετών. Έχει ασχοληθεί με διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των προσφύγων, οι καταστάσεις κρίσης λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρατσιστική βία στην Ευρώπη, η κατάργηση της θανατικής ποινής κ.ά. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές επιστήμες στο μεταπτυχιακό τμήμα του Παντείου. Επίσης, πραγματοποίησε σπουδές φωτογραφίας. Έχει διδάξει ελληνικά σε αλλοδαπούς, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη και διδάσκει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει συγγράψει σειρά βοηθητικών εγχειριδίων καθώς και επίσημα σχολικά βιβλία για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Καθηγητής κοινωνιολογίας και ηθικής στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σύγχρονο πολιτισμό, το ρόλο των συμβολικών συστημάτων στην κοινωνία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Συμμετείχε σε τέσσερα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Τώρα είναι συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο την προετοιμασία υλικού για την εκπαίδευση στελεχών διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Υπήρξε μέλος ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της πολιτιστικής διάστασης στην Ενωμένη Ευρώπη. Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Τα σπουδαιότερα εκδοθέντα έργα του είναι: "Κοινωνική δικαιοσύνη", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1992, "Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα (1750-1909)", Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη, 1992, "Θεολογία και κοινωνική δυναμική", Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1993, "Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2004 (β΄ έκδοση επαυξημένη και βελτιωμένη), "Χριστιανισμός και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων τον Χριστιανισμού με την κοινωνία και τον πολιτισμό", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνική θεωρία και σύγχρονος πολιτισμός", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2005, "Κοινωνιολογία", Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2007. Επίσης έχει δημοσιεύσει σεβαστό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και επετηρίδες, καθώς και άρθρα επικαιρότητας στον ημερήσιο Τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αγάθη Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κλασική φιλολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Είναι αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο προσωπικό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία για τους φιλόλογους και άρθρα στην αρχαία, νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Έχει γράψει σε συνεργασία το βιβλίο "Διαβάζοντας Κική Δημουλά" (Ελληνικά Γράμματα, 2001). Επίσης: "Λογοτεχνικές διαδρομές: δοκίμια στην αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία" (Ελληνικά Γράμματα, 2001) και "Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες... Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές" (Μεταίχμιο, 2006).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο ποιητής Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. Από τον Απρίλιο του 2006 διευθύνει το δικτυακό περιοδικό ποίησης "Poetica" (www.poeticanet.com).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Λευκάδα. Σπούδασε φιλόλογος και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Σήμερα διδάσκει στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση.
Ασχολείται ενεργά με τον πολιτισμό και τα γράμματα.
Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πανελλήνια λογοτεχνικά και πολιτιστικά έντυπα ("Τα Ποιητικά" των Κώστα Παπαγεωργίου και Τιτίκας Δημητρούλια, "Πνοές Λόγου και Τέχνης", "Αντί x Λόγου", "Νέα Σκέψη", "Νουμάς", "Νέα Αριάδνη", "Ίαμβος art", "Πνευματική Ζωή", "Έρευνα Καλλιθέας", "Δευκαλίων ο Θεσσαλός", "Κελαινώ", "Αντιστροφές εν λόγω ελληνικώ" κ.λπ.). Δουλειές του έχουν φιλοξενηθεί σε ανθολογίες, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοχώρους (Ειδικότερα, από το Δεκέμβρη του 2016, αρθρογραφεί -σε εβδομαδιαία βάση- στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Λευκαδίτικα Νέα". Η στήλη του φέρει τον τίτλο "Το κέρας της Αμάλθειας").
Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως αυτούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, της UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ("διαγωνισμός Αντώνης Σαμαράκης"), του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βορ. Θράκης) της Νέας Ιωνίας Βόλου, της Ομάδας Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού της Στουτγκάρδης, του Δήμου Σαλαμίνας, της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου κ.λπ. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των "15" του διαγωνισμού διηγήματος των εκδόσεων "Πατάκη" με θέμα: "Hotel Παπαδιαμάντης". Την ίδια χρονιά διακρίθηκε με τη συμμετοχή του στη μικρή λίστα των "22" του β΄ Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος της ιστοσελίδας "eyelands.gr". Το Μάιο του 2014 συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα των "22" του δ΄ λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος "Αντώνης Σαμαράκης", που διοργάνωσε ο Δήμος της Λίμνης Πλαστήρα.
Τα έτη 2013-2014 συνεργάστηκε με το περιοδικό "National Geographic" και μεταγλώττισε με μεγάλη επιτυχία μια ομάδα σπουδαίων έργων του Εθνικού Ιστορικού Αρχείου.
Έχει λημματογραφηθεί στη "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο έως σήμερα", του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων "Χάρη Τζο Πάτση".
Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κ.λπ.) και μέλος ερασιτεχνικών θιάσων.
Έχει εκδώσει πέντε λογοτεχνικά βιβλία. Τρία από τις εκδόσεις "Βεργίνα" ("Τα χρυσάνθεμα του έρωτα", ερωτικοί στοχασμοί, 2011, "Έρως πανδαμάτωρ", η πρώτη του ποιητική συλλογή, 2013 και "Δοκίμιο - Κριτική αποτίμηση του λογοτεχνικού έργου της Παναγιώτας Χριστοπούλου - Ζαλώνη", φιλολογική κριτική, 2015), ένα από τις εκδόσεις "Μπιλιέτο" ("Σασπένς", ποιητική συλλογή, 2014) και ένα από τις εκδόσεις "Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση" ("Οι αγάπες πεθαίνουν εν ακαρεί", ποιητική συλλογή, 2016). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Εύη Μανοπούλου είναι φιλόλογος και εργάζεται στη δημόσια μέση εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις "Μουσειακές Σπουδές" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εβραϊκής Ιστορίας και Κουλτούρας Simon Dubnow της Λειψίας (2009). Το βιβλίο της "Μνημεία της Λήθης. Ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", που αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής, εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014 από τις Εκδόσεις Πόλις. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις για τους Εβραίους της Ελλάδας ("Κλοπή και αποκατάσταση: οι γερμανικές αποζημιώσεις για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων"). Η μεταδιδακτορική της έρευνα δημοσιεύτηκε το 2019 απ΄ τις εκδόσεις Ποταμός ("Μια ατελείωτη διαπραγμάτευση: Η ανασυγκρότηση των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και οι γερμανικές αποζημιώσεις, 1945-1961"). Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος ΄Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα΄ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (2016-2018) και ερευνητικός εταίρος του Ιδρύματος Γκέρντα Χένκελ (Gerda Henkel Stiftung) (2019-2021). Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μνήμη της δεκαετίας του ΄40, το Ολοκαύτωμα, τις μνημονικές σπουδές και την πολιτισμική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αγάθη Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κλασική φιλολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Είναι αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο προσωπικό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία για τους φιλόλογους και άρθρα στην αρχαία, νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Έχει γράψει σε συνεργασία το βιβλίο "Διαβάζοντας Κική Δημουλά" (Ελληνικά Γράμματα, 2001). Επίσης: "Λογοτεχνικές διαδρομές: δοκίμια στην αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία" (Ελληνικά Γράμματα, 2001) και "Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες... Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές" (Μεταίχμιο, 2006).