Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601206554
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του καθηγητή Νικ. Πανταζόπουλου για τη γλώσσα ως μηχανισμό μεταφοράς, όργανο μετακένωσης ιδεών και πραγματικοτήτων από αιώνα σε αιώνα μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Η γλώσσα εξετάζεται ως προς τον ρόλο της στο απαιτητικό πεδίο του δικαίου, αναλύεται η «γλωσσική ενοποίηση» των αρχών του δικαίου, ώστε να επιβληθεί σε ευρύτερες γεωγραφικές και συνάμα πολιτειακές οντότητες. Σ’ ένα δεύτερο μέρος καταγράφοντας απόψεις του συγγραφέα για το ζήτημα του γλωσσικού ξενισμού στο Ιόνιο τον 19ο αιώνα και παρουσιάζεται ο ρόλος της γλώσσας στην εθνοποιητική διαδικασία της νομοκατεστημένης ιονίου κοινωνίας σε συνθήκες αποικιακής κατάκτησης.
Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Ο Νικ. Ι. Πανταζόπουλος γεννήθηκε το 1912. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1936 εγγράφεται στο Παενπιστήμιο του Βερολίνου όπου σπουδάζει ιστορία, φιλοσοφία και κοινωνιολογία του δικαίου.
Το 1945 υποστηρίζει τη διδακτορική του διατριβή και τον επόμενο χρόνο ανακηρύσσεται υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως, το 1947 διορίζεται στην Ιστορία του Ελληνικού Δικαίου. Το 1953 εκλέγεται έκτακτος καθηγητής και από το 1957 τακτικός καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έργα του "Από της Λογίας Παραδόσεως εις τον Αστικόν Κώδικα" (1947 1η έκδ., 1995 2η έκδ.) το τρίτομο "Ρωμαϊκόν Δίκαιον εν διαλεκτική συναρτήσει προς το Ελληνικόν" (1974-1979), το τετράτομο "Αντιχάρισμα" (1985) της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.ά. θεωρούνται ότι αποτελούν τις σημαντικότερες συμβολές στην Ελληνική Ιστορία του δικαίου και των θεσμών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα