... Για μένα, το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μια εμπειρία, στον ίδιο βαθμό που είναι ένα ταξίδι ή ένας έρωτας. Νομίζω, π.χ., πως ο Berkeley, ο Shaw ή ο Emerson, μου παρέχουν τις ίδιες επαφές με την πραγματικότητα όσο μία επίσκεψη στο Λονδίνο. Φυσικά και είδα το Λονδίνο μέσα από τα βιβλία του Dickens, του Chesterton και του Stevenson, όχι;
... Πάρτε για παράδειγμα τον Stevenson, έναν από τους συγγραφείς που προτιμώ. Αν τον διάβαζα τώρα, δεν θα ένιωθα ότι βρίσκομαι στην Αγγλία ή στη Νότιο Αμερική, αλλά στο ίδιο το πλαίσιο του βιβλίου. Αυτό το βιβλίο μου αφηγείται ίσως ένα μυστικό ή μου προσφέρει μια αποκάλυψη για τον εαυτό μου που μόλις διαβλέπω.
... Στα βιβλία του Stevenson, για παράδειγμα, ακόμα και οι κομπάρσοι σε μια σελίδα, που δεν ξαναεμφανίζονται στο υπόλοιπο βιβλίο, σου δίνουν την εντύπωση ότι τους γνωρίζεις ή την επιθυμία να μάθεις περισσότερα για λογαριασμό τους.
... Αυτός που έγραψε βιβλία για παιδιά κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παιδιαρίζει. Συγχέουν τον συγγραφέα με το κοινό του. Αυτή είναι η περίπτωση του La Fontaine, του Kipling και του Stevenson.
Jorge Louis Borges
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται 20 ιστορίες σε μορφή μύθων και αλληγοριών του R. L. Stevenson (1850-1894), του Σκωτσέζου συγγραφέα του "Νησιού των θησαυρών" και του "Δρος Τζέκυλ και Κου Χάυντ", που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1911.
Robert Louis Stevenson (Συγγραφέας)
Ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον (Robert Louis Stevenson) γεννήθηκε στο Εδιμβούργο στις 13 Νοεμβρίου του 1850. Έγραψε μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, επιστολές ταξιδιωτικά και παιδικά βιβλία. Σ΄ όλη του τη ζωή ταξίδευε -συχνά για λόγους υγείας- για να καταλήξει τελικά στους Τροπικούς, στη Σάμοα, όπου συνέχισε το συγγραφικό του έργο. Οι ιθαγενείς τον λάτρευαν και τον αποκαλούσαν Tusitala (ο παραμυθάς). "Το νησί των θησαυρών" (1883) ξεκίνησε σαν απλός χάρτης που θα μπορούσε να διασκεδάσει τα παιδιά. Άλλα γνωστά έργα του είναι: "Η παράξενη ιστορία του Δόκτορα Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ" (1886), "Η απαγωγή" (1886) και "Ο αφέντης του Μπάλαντρε" (1889). Πέθανε ξαφνικά στις 3 Δεκεμβρίου του 1894, στο ζενίθ της δημιουργικής του πορείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Δανάη Μιτσοτάκη (Μεταφραστής)