Μυστράς
zoom in

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην προσπάθειά της να διαφυλάξει, να προασπίσει και κυρίως να αναδείξει τα έργα, τα οποία συνιστούν έκφραση πολιτισμικής δημιουργίας, αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη και ενδιαφέρον την εκδοτική αυτή προσπάθεια της εφημερίδας "Έθνος".

Η παρούσα αυτή έκδοση συνιστά ένα εμπειρικό ταξίδι, που σκοπό έχει να προαγάγει τον πολιτισμό της χώρας μας. Πρόκειται για μια σειρά εκδόσεων, οι οποίες περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους Ναούς, τα Μοναστήρια και τα Παρεκκλήσια του τόπου μας, ένα οδοιπορικό πίστης και πολιτισμού, ένα ταξίδι στην ιστορία με ενδιάμεσους σταθμούς τις δημιουργίες ανθρώπων ευσεβών του παρελθόντος.

Χριστιανών καλλιτεχνών, οι οποίοι μετουσίωσαν την πίστη τους σε έργα των χειρών τους και σηματοδότησαν το τοπίο με τη μεταφυσική έννοια της πίστης τους. Η προβολή και η ανάδειξη όλων εκείνων των πολιτιστικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, που στο πέρασμα των αιώνων κόσμησαν και κοσμούν την πατρίδα μας και ταυτίστηκαν με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, είναι καθήκον όλων μας.

Όλα τα σωζόμενα εκκλησιαστικά μνημεία αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό και αποτελεί χρέος του καθενός μας να μαθητεύσουμε στην ιστορία, στην καλλιτεχνική αξία και στο πνεύμα, τα οποία εκφράζουν.

Ελπίδα μας είναι να βοηθήσουμε τον σύγχρονο περιηγητή να ανακαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας μέσα από τα ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική ύπαιθρο και ίσως να τον ωθήσουμε σε μια κατεύθυνση ήπιου και ποιοτικού εσωτερικού τουρισμού.

Σκοπός της εκδοτικής αυτής σειράς, η οποία συντελέσθηκε υπό την αιγίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι να βοηθήσουμε τον σημερινό επισκέπτη, τον ταξιδιώτη, τον προσκυνητή, να επισκεφτεί τα μνημεία αυτά, βιώνοντας την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε τόπου. Ελπίζουμε ότι η έκδοση αυτή θα γίνει σύντροφος χρήσιμος και απαραίτητος σύμβουλος των σύγχρονων οδοιπόρων και προσκυνητών.

Κωστής Δήμτσας
Διευθύνων Σύμβουλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή (Φωτογράφος)

Η Μάρω Κουρή θυμάται τις πρώτες εικόνες της, μαυρόασπρες, στην πλατεία Βάθη όπου μεγάλωσε. Άγγιξε το παιδικό της όνειρο δραπετεύοντας στις Ινδίες. Μετά βρήκε το δρόμο: "Ένα κάλεσμα είναι η φωτογραφία, ένα κάλεσμα κι ο κόσμος. Πηγή, να, η έμπνευση, ενώ στο αίμα τρέχει η περιπέτεια, και πάθος το ταξίδι, η τέχνη, ο άνθρωπος. Ο τρόπος ζωής μου καθορίζεται από τη φωτογραφία. Άλλωστε, είμαστε όλοι ανήμποροι μπροστά στη ροή των γεγονότων. Εύχομαι να μπορέσω να φωτογραφίσω την ανθρώπινη λύπη, τη χαρά, τη μοναξιά και τη πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα, να διαμαρτυρηθώ μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή της Ιστορίας. Επάγγελμα φωτορεπόρτερ σημαίνει να επιβιώνεις στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς προκαταλήψεις, με γυμνό τον εαυτό σου, με συντροφιά το φακό σου. Εκεί που το μίσος, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα φθάνουν στο ζενίθ. Όλα τα άλλα έχουν γίνει στάχτη, εκτός από τη σοφία των -ιθαγενών- λαών". Μ.Κ Η Μάρω Κουρή έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, πηγαινοέρχεται στην Μαύρη Ήπειρο, στην Ασία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία. Σπούδασε φωτογραφία, οπτική αντίληψη και ιστορία της Τέχνης στη focus, παρακολούθησε workshop με τον Κωνσταντίνο Μάνο (Magnum) και τον Ed Kashi (National Geographic). Κείμενα και φωτογραφίες της δημοσιεύονται στα: "National Geographic", "Colors", "wallpaper", "id", "Zeit leben", "Βημαgazino", "Έψιλον", "Κ", "Passport", "Athens Voice" κ.ά. Eίναι μέλος του δικτύου fam γυναικών καλλιτεχνών για την ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της τέχνης. Εικόνες και θεάματα προβολών της έχει παρουσιάσει στο Μπεϊρούτ, στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, στην Άνοιξη της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη, στο Ζάγκρεμπ, στο Πεκίνο, στο Γιοχάννεσμπουργκ, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στο διεθνές φεστιβάλ ρεπορτάζ scoop στην γαλλική πόλη Aνζέρ (11/2009). www.marokouri.com

Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Αντώνιος Γ. Δικαίος (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Αντώνιος Γ. Δικαίος είναι θεολόγος και περιβαλλοντολόγος.

Αχιλλέας Σκυριανός (Επιμέλεια)


Γιώργος Ξεπαπαδάκος

Γιώργος Ξεπαπαδάκος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 κι έχει μαθητεύσει πλάι σε μεγάλους δασκάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας όπως οι Αλεξ. Φιλιππόπουλος και Βασ. Ραφαηλίδης. Ασκεί το επάγγελμα του ανεξάρτητου (free lance) ρεπόρτερ με ειδίκευση σε διεθνή, ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα, την εθνολογία-θρησκειολογία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά "Βηmagazino", "Vimamen", "K", "Γεωτρόπιο", "Passport" και "Explore Nature". Έχει συγγράψει πέντε βιβλία της σειράς "Μοναστήρια και Προσκυνήματα της Ελλάδας": (Μονή Προυσού, Μυστράς, Αγ. Σπυρίδων & Μονές Κέρκυρας, Αγ. Διονύσιος & Μονές Ζακύνθου, Αγ. Γεράσιμος & Μονές Κεφαλονιάς) και τρία της σειράς "Ρίζες" (Μανιάτες, Θράκες, Ρομά) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πήγασος. Επίσης έχει συγγράψει αρκετούς ταξιδιωτικούς οδηγούς της σειράς "Εξερευνήστε την Ελλάδα", από τις ίδιες εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
26x23
Βάρος:
0.771 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση