Μπουζιάνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μπουζιάνης

Από τη συλλογή του Βασίλη Ι. Βαλαμπού

39.81€ -10% 35.83€

[...] Η αποφασιστική και τολμηρή μετάθεση των αισθητικών κριτηρίων οδηγούν τον Βασίλη Βαλαμπού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή στην "αποκλειστική" περιοχή του Γιώργου Μπουζιάνη. Καθορίζοντας ο ίδιος τις παραμέτρους της πνευματικής αυτής περιπέτειας, χωρίς επιστημονικούς συμβούλους, έγκυρους εμπόρους τέχνης ή "κοσμικούς" μεσάζοντες, δομεί σταδιακά με γνώση και διαίσθηση, υπομονή και σεβασμό μια ιδιαίτερης σημασίας συλλογή. Στην αναζήτηση των ιχνών κάθε νέου έργου, τα κίνητρα καταγράφουν στιγμές ζωής και αντιφατικά συναισθήματα - πάθος, γοητεία, περιέργεια, πρόκληση, επιθυμία, εμμονή, ρίσκο, μανία, έκπληξη, αποκάλυψη, έρευνα, παρατηρητικότητα, μετακίνηση, επιμονή, συγκίνηση, αμφιβολία, απρόοπτο, απόκτηση, κατοχή. Ο Βασίλης Βαλαμπούς δεν αρκείται στην απόκτηση ενός συγκεκριμένου έργου, αυτού που θα ενδυναμώσει και θα ολοκληρώσει το σύνολο, αλλά εφαρμόζοντας με σχολαστική επιμέλεια "μουσειογραφικές" αρχές και μεθόδους, καταγράφει, τεκμηριώνει επιστημονικά τη γενεαλογία κάθε έργου, εξασφαλίζοντας έτσι τη γνησιότητά του, συνεργάζεται με εξαίρετους συντηρητές και, τέλος, τοποθετεί σε μοναδική χειροποίητη κορνίζα, ειδικά σχεδιασμένη, κάθε νέο έργο/απόκτημα στον μόνιμο χώρο του, εκεί όπου ανήκει. Την ποιοτική αυτή συλλογή, που περιλαμβάνει λάδια, σχέδια, ακουαρέλες από διαφορετικές περιόδους, έργα-κλειδιά για την προσέγγιση και την ερμηνεία του έργου του Μπουζιάνη, διαπερνά ένας αρμονικός κυματισμός, η αέναη μεταβίβαση μιας ωραιότητας ρευστής, συλλογικής, κινητικής.
[...] (από το εισαγωγικό κείμενο του βιβλίου)

Γιάννης Βαχαρίδης (Φωτογράφος)


Ηλίας Γεωργουλέας

Ηλίας Γεωργουλέας (Φωτογράφος)

Ο Ηλίας Γεωργουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 1986 σπούδασε φωτογραφία στο "Instituto Europeo di Design" στη Ρώμη. Το 1990 ανοίγει το δικό studio στο Nέο Ψυχικό σε ιδιόκτητο χώρο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Eπαγγελματικά ασχολείται με την διαφημιστική, εκδοτική, αρχαιολογική φωτογραφία, & φωτογραφία έργων τέχνης. Συνεργάζεται με τους εκδοτικούς οίκους: "Εκδοτική Αθηνών", "Αδάμ", "Μέλισσα", Τ.Α.Π.Α (Αρχαιολογικές εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού), Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού). Έχει συνεργασθεί για την έκδοση Βιβλίων και Λευκωμάτων με Τράπεζες (Ε.Τ.Ε Πειραιώς), Υπουργεία (Πολιτισμού - Αιγαίου), Μονές ( Κουτλουμουσίου, Φιλανθρωπίνων,Αγίας Λαύρας), Μουσεία (αρχαιολογικά: Εθνικό, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βυζαντινό Ιωαννίνων, Μπενάκη), Πινακοθήκες (Εθνική, Κουβουτσάκη) Galleries και άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορίας" σαν φωτογράφος ψηφιοποίησης. Περισσότερα στο www.geophoto.gr

Νίκος Μάρκου (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε μαθηματικά (1978). Από το 1982 εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 1999 δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο "Γαιομετρίες".

Μάρια Διαμάντη (Επιμέλεια)


Γιώργος Μπουζιάνης (Ζωγράφος)

Ο Γιώργος Μπουζιάνης (Αθήνα 1885 - Αθήνα 1959) ήταν έλληνας εξπρεσιονιστής ζωγράφος. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) με δασκάλους τους Γ. Ροϊλό, Νικηφ. Λύτρα, Κ. Βολανάκη και τον Δ. Γερανιώτη. Το 1907,συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου κοντά στον Otto Seitz. Από το 1910, άρχισε να εγκαταλείπει τις κλασικές για την εποχή ζωγραφικές αναζητήσεις, για να στραφεί προς πιο σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Το 1914 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και μαθήτευσε κοντά στον ιμπρεσιονιστή Max Liebermann. Από το 1917 στράφηκε προς τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και σε ένα δικό του πολύ εκφραστικό ύφος. Στα έργα του άρχισε να δίνει περισσότερη έμφαση στην αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής, κυρίως της γυναικείας φιγούρας, και στα συναισθήματα που γεννάει αυτή η αποτύπωση. Με την οικονομική στήριξη της γκαλερί Μπάρχφελντ, πήγε στο Παρίσι, όπου έζησε κατά την περίοδο 1929-1932. Με την σταδιακή εξαφάνιση του εξπρεσιονισμού και την άνοδο του ναζισμού, αναγκάστηκε να επιστρέψει το 1934 στην Ελλάδα. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας όταν το 1950 εκπροσώπησε την χώρα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1956 τού απονεμήθηκε το α΄ ελληνικό βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Guggenheim.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
32x25
Βάρος:
1.455 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση