Μπετόν
zoom in

Πάνω από δέκα χρόνια προσπαθεί ο Ρούντολφ να γράψει το έργο της ζωής του, μια επιστημονική μελέτη για τον συνθέτη Μέντελσον Μπαρτόλντυ. Μάταια όμως. Το αντιπνευματικό περιβάλλον όπου ζει του δημιουργεί ένα σωρό εμπόδια. Πρώτη απ` όλους η δυναμική του αδελφή, που καταστρέφει κάθε σκέψη αυτού του συνειδητά μοναχικού ανθρώπου, πριν καλά καλά προλάβει εκείνος να τη διατυπώσει. (. . .) Προσπαθεί να ξεφύγει από τον εαυτό του και το περιβάλλον του για να μπορέσει ν` αρχίσει και να ολοκληρώσει την εργασία του. (. . .) Mέσα στην απλή υπόθεση του βιβλίου ξετυλίγονται οι σκέψεις ενός σαρανταοχτάχρονου που, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, δεν μπορεί, δεν θέλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Είναι συλλογισμοί που εκτείνονται από το αδύνατον των ανθρώπινων σχέσεων, την υποκρισία της εκκλησίας και του κράτους ως τον εξευτελισμό της φιλανθρωπίας και του κόσμου της τέχνης. (. . .) Είναι ο εργάτης του πνεύματος που δεν μπορεί να ζήσει με τους ανθρώπους αλλά ούτε και χωρίς αυτούς, και τελικά αμφιβάλλει ακόμα και για την ίδια του την επιστήμη. Το `Μπετόν` είναι ένας χωρίς ανάσα και χωρίς παραγράφους μονόλογος κάποιου που έχει αποτύχει σ` όλα τα επίπεδα της ζωής του. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Thomas Bernhard

Thomas Bernhard (Συγγραφέας)

Ο Αυστριακός Thomas Bernhard γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1931. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βαυαρία, στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ, όπου σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία. Ένα μέρος των νεανικών του χρόνων, τα οποία και περιέγραψε σε μια πεντάτομη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία, το ζει στο σανατόριο. Το 1957 δημοσιεύεται η πρώτη ποιητική συλλογή του. Με το πεζογραφικό και το θεατρικό του έργο (άγνωστο ακόμη στην Ελλάδα), ο Bernhard ασκεί οξύτατη κοινωνική κριτική στην πατρίδα του. Το 1970 τιμάται με το Georg Buchner, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Δυτικής Γερμανίας. Ο Thomas Bernhard πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1989 στο σπίτι του, στην Άνω Αυστρία. (Φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Ίσαρης

Αλέξανδρος Ίσαρης (Μεταφραστής)

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, ζωγράφος, γραφίστας και φωτογράφος. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1941. Σπούδασε αρχιτεκτονική στα Πολυτεχενεία του Γκρατς και της Θεσσαλονίκης. Από το 1962 ως το 1978 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς δοκίμια, πεζά, ποιήματα και μεταφράσεις σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Επί οκτώ χρόνια ήταν υπεύθυνος της ελληνικής σύνταξης του περιοδικού "Ausblicke". Για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Όμιλος Φίλων Θαλάσσης - Ο ισορροπιστής", του απονεμήθηκε το βραβείο Μαρίας Ράλλη (1977). Το 1982 έκανε μια σειρά εκπομπών στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Το 1985 πήρε μέρος στην εβδομάδα ελληνικής ποίησης στο Άμστερνταμ και στο Χρόνινγκεν. Το 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο θεατρικό φεστιβάλ του Μύλχάιμ της Γερμανίας. Το 1990 επισκέφθηκε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γκαίτε. Τα έτη 1990, 1992, 1994 και 1999 έμεινε για ένα διάστημα στη Βιέννη, ως προσκεκλημένος της Αυστριακής Λογοτεχνικής Εταιρείας. Το 1997 έγινε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Τόμας Μπέρνχαρντ. Έχει μεταφράσει πάνω από τριάντα βιβλία και έχει τιμηθεί με τα εξής βραβεία: Βραβείο Μαρίας Ράλλη (1977), Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για το "Μπετόν" του Τόμας Μπέρνχαρντ (1977) και δύο βραβεία του ΕΚΕΜΕΛ για το βιβλίο του Λούντβιχ Τηκ "Ο ξανθός Έκμπερτ - Το Ρούρενμπεργκ" (2007) καθώς και για τα "Γράμματα σε έναν νεαρό ποιητή "του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (2011). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο του Public για το βιβλίο "Εγώ ένας ξένος". Έχει παρουσιάσει ζωγραφική του σε οκτώ ατομικές και σε δώδεκα ομαδικές εκθέσεις. Τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο "Εικόνες μιας ζωής". Από το 1978 ζει στην Αθήνα. (φωτογραφία: Νίκος Κουλαμάς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
183
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.284 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση