Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789604751457
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στα παράλια της Μικράς Ασίας, που κατοικήθηκαν σταδιακά από τρεις πληθυσμιακές ομάδες του ελλαδικού χώρου, τους Αιολείς, τους Ίωνες και τους Δωριείς, άκμασαν πόλεις όπως η Σμύρνη, η Μαγνησία του Σιπύλου, η Μαγνησία του Μαιάνδρου, η Φώκαια, οι Κλαζομενές, η Χίος, η Έφεσος, η Μίλητος, η Κνίδος, η Αλικαρνασσός, η Αττάλεια, κ.ά. Στις πόλεις αυτές κατά τη διάρκεια των Αρχαϊκών χρόνων άνθησε η λεγόμενη ιωνική τέχνη, που η επιρροή της έφτασε στο αποκορύφωμά της μετά την κατάληψη της Μικράς Ασίας από τους Πέρσες και τη μετανάστευση των καλύτερων καλλιτεχνών της Ιωνίας προς την κυρίως Ελλάδα, αλλά και την Κάτω Ιταλία, ακόμη και την Ετρουρία. Έργα απ` όλες τις εκφάνσεις και τις εποχές της τέχνης συναντούμε σε αρκετά μικρά και μεγάλα μουσεία κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων. Μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μουσείων συγκαταλέγονται αυτά του Τσανάκαλε, της Εφέσου, της Αλικαρνασσού και της Αττάλειας, που παρουσιάζονται εδώ.
Ο Βασίλης Μηνακάκης γεννήθηκε το 1962 στις Αμύκλες Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται από το 1993 ως υπάλληλος σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Πριν" και στα περιοδικά "Ουτοπία" και "Διάπλους". Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Λευκή Βίβλος της ΕΟΚ - Ο Μεσαίωνας του 2000" κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις Στάχυ.
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Wurzburg της Γερμανίας. Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, από το 1988 ως λέκτορας, από το 1994 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2000 ως αναπληρωτής καθηγητής και σήμερα ως τακτικός καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας. Η διδακτορική του διατριβή και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρovται στην αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία, στην αρχιτεκτονική και τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.
Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.