Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα

Συλλογικό έργο

Γιάννης Γιαννιτσιώτης

Χάρης Εξερτζόγλου

[...] Ως νεωτερική, γραφειοκρατικοποιημένη και ιεραρχημένη μορφή οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων, οι εθελοντικές συσσωματώσεις ταυτίστηκαν με τα μεσαία στρώματα και την ηγεμονία τους στον χώρο της πόλης, με τη λεγόμενη "αστική κοινωνικότητα". Οι άτυπες συλλογικότητες μελετήθηκαν πολύ λιγότερο. Θεωρήθηκαν επί μακρόν διακριτές μορφές δόμησης των κοινωνικών σχέσεων, που συνδέονται με συλλογικές δράσεις στο επίπεδο της γειτονιάς, της "κοινότητας" ή στους χώρους δουλειάς, συχνά αυθόρμητες και απροσχεδίαστες, χαρακτηριστικό πρωτίστως των εργατικών στρωμάτων. Απασχόλησαν επίσης κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τα κοινωνικά κινήματα, σε προσεγγίσεις που επιχείρησαν να τα κατηγοριοποιήσουν ανάλογα με τα αιτήματά τους, τον κύκλο ζωής τους, το είδος της δράσης τους κτλ. Με αυτόν τον διεπιστημονικό τόμο επιχειρούμε να υπερβούμε αυτή τη διάκριση, προσεγγίζοντας τη συλλογική δράση μέσα από την έννοια της "δημόσιας κοινωνικότητας". Τα άρθρα του μελετούν συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα αστικά κέντρα στην Ελλάδα σε διάφορες περιόδους του εικοστού αιώνα. Επιλέγοντας μια προσέγγιση "από τα κάτω", εξετάζουν τις κοινωνικές σχέσεις που συνάπτουν όσοι συμμετέχουν σε αυτές, πώς εννοιολογούν τη συνάφεια στην οποία στηρίζονται και σε ποια βάση οργανώνουν την κοινή δράση που αυτή παράγει· ποιες μορφές συλλογικής δράσης αναπτύσσουν, πώς αλλάζουν στον χρόνο καθώς και ποιες είναι οι πολιτικές διαστάσεις αυτών των αλλαγών· πώς τυπικές και άτυπες εκδοχές συλλογικής δράσης διαμορφώνουν δίκτυα και συλλογικές υποκειμενικότητες. Σε όσα ακολουθούν θα σκιαγραφήσω το υπάρχον ερευνητικό τοπίο για τις συλλογικότητες, θα εξηγήσω τι προσφέρει η προσέγγιση μέσα από την αναλυτική κατηγορία της "δημόσιας κοινωνικότητας" και θα παρουσιάσω τη δομή του τόμου. [...] (Έφη Αβδελά, από την Εισαγωγή)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γιαννιτσιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Εξερτζόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ποθητή Χαντζαρούλα (Συγγραφέας)

Η Ποθητή Χαντζαρούλα γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Εργασίας στη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο του Warwick και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη νεότερη ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Φλωρεντίας. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι λέκτορας Ιστορικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην ιστορία της εργασίας, στην ιστορία και την ιστοριογραφία του φύλου, καθώς και στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η σχέση μνήμης και ιστορίας, η προφορική ιστορία, καθώς και η έννοια και η ιστορικότητα της μαρτυρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Αβδελά (Συγγραφέας)

Η Έφη Αβδελά διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστιμίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Θεοδώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Λούκος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Λούκος είναι Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στο Πανεπιστή
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Ροζάκου

Κατερίνα Ροζάκου (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Ροζάκου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα γύρω από τη μετανάστευση. Από το 2012 συνεργάζεται με το Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο "Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα" που συνδιοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Άμστερνταμ. Από το 2014 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ όπου πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τις απελάσεις και τη γενικότερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ τα μαθήματα "Ανθρωπολογία της Μεσογείου" και "Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Ανθρωπιστικής Βοήθειας". Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πολιτική ανθρωπολογία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια, το κράτος, η γραφειοκρατία και η μετανάστευση. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Λαμπροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου είναι διδάκτωρ της Ιστορίας και εργάζεται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει σπουδάσει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα), καθώς και στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης (Scuola di Perfezionamento di Storia Medioevale e Moderna). Έχει δημοσιεύσει μελέτες και έχει επιμεληθεί έργα που εντάσσονται στη Νεότερη Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία (18ος-20ός αιώνας). Οι κύριες κατευθύνσεις των ερευνών της είναι: η συγκριτική μελέτη της εμπορικής δραστηριότητας, η σχέση των αγορών με τους τοπικούς εμπόρους και την οικονομική μετανάστευση, η επιχειρηματικότητα ως παράγων επιβίωσης και ανάπτυξης της εμπορικής επιχείρησης, καθώς και η αναζήτηση των ερμηνευτικών σχημάτων της νεοελληνικής ιστοριογραφίας που αναφέρεται στο εμπόριο. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα για τους οικισμούς και την τοπική ιστορία γεωγραφικών περιοχών, όπως η Δυτική Μακεδονία. Άλλες μελέτες της αναφέρονται στην ιταλική ιστορία και ιστοριογραφία στο πλαίσιο των πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Πρέκα (Συγγραφέας)

Η Μαρία Πρέκα είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το ίδιο τμήμα απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Τουρκολογία. Σήμερα εκπονεί εκεί τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Οι δασκάλες στη συγκυρία του αλυτρωτισμού". Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των γυναικών και του φύλου και το φαινόμενο των εθελοντικών συσσωματώσεων. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1992.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάρις Παπαμίχος - Χρονάκης (Συγγραφέας)

Ο Πάρις Παπαμίχος-Χρονάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας νεότερης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Ομάδας για τη Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Βασιλειάδου (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Βασιλειάδου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκεί εκπονεί σήμερα τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Οικείες Σχέσεις: Αστική οικογένεια και οικιακός χώρος στην Αθήνα στο γύρισμα του 20ού αιώνα". Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία της οικογένειας και των αστικών στρωμάτων, την ιστορία του φύλου και των γυναικών και, τέλος, με τη δημόσια κοινωνικότητα και τις αστικές εθελοντικές συσσωματώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσπω Κριτσωτάκη (Συγγραφέας)

Η Δέσπω Κριτσωτάκη είναι ιστορικός, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Centre for the Social History of Health and Healthcare, University of Strathclyde, Glasgow. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της ψυχιατρικής και της νευρολογίας, των ψυχιατρικών θεσμών και της αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Εξερτζόγλου (Επιμέλεια)


Έφη Αβδελά (Επιμέλεια)

Η Έφη Αβδελά διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστιμίου Αθηνών.

Χρήστος Λυριντζής (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Λυριντζής γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε πολιτική επιστήμη στην Αθήνα (Πάντειο και ΕΚΠΑ) και στο Λονδίνο (London School of Economics). Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Κυριότερα έργα του: "Το τέλος των "Τζακιών", Αθήνα: Θεμέλιο 1991 και (επιμ. μαζί με τους Η. Νικολακόπουλο και Δ. Σωτηρόπουλο) "Κοινωνία και πολιτική: Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. 1974-1994", Αθήνα: Θεμέλιο 1996.

Τόπος Έκδοσης:
Ρέθυμνο
Τόμος:
1
Σελίδες:
384
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση