Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες
ISBN:
9789601504308
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη πραγματεύεται την παθολογία του θεσμού της υιοθεσίας, την οποία ερευνά σε συνάρτηση με τη νομική της φύση.
Ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων μορφών ελαττωματικότητας, που μπορεί να εμφανίσει η υιοθετική σχέση και η αναζήτηση των τρόπων αντιμετωπίσεώς τους βασίζεται στη συστηματική ερμηνεία του εξαιρετικού δικαίου της υιοθεσίας, όπως αυτό αναμορφώθηκε με το ν. 2447/96, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη και η γενικότερη και σχετική με το θέμα ρύθμιση του αστικού κώδικα, ώστε η άντληση των ερμηνευτικών πορισμάτων να συμφωνεί με το όλο "σύστημα" του ιδιωτικού δικαίου.
Στο πρώτο μέρος ερευνάται η νομική φύση της υιοθεσίας με βάση την ιστορική και συγκριτική μέθοδο, σε συνδυασμό και με συστηματικά-τελολογικά κριτήρια, που επιτρέπουν την αναγωγή των πορισμάτων στην τελολογία του ν. 2447/96.
Εν συνεχεία εξετάζεται η νομική φύση ειδικά της υιοθετικής συναινέσεως ως διαδικαστικής πράξεως και παράλληλα ως νομικής πράξεως του ουσιαστικού δικαίου και θεμελιώνεται η λειτουργία της στο χώρο, τόσο του δικονομικού, όσο και του ουσιαστικού δικαίου αντίστοιχα.
Στο τρίτο και τέταρτο μέρος ακολουθεί η έρευνα των παθολογικών μορφών της υιοθετικής συναινέσεως, καθώς και η αναζήτηση των μορφών ελαττωματικότητας της δικαστικής αποφάσεως, που κηρύσσει την υιοθεσία, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό της έννοιας του "σφάλματος" της αποφάσεως και της γενικότερης λειτουργίας της στο πλαίσιο της διαδικασίας της εκούσιας δικαιοδοσίας. Η μελέτη ολοκληρώνεται με τη συστηματική-τελολογική ερμηνεία της ρυθμίσεως του άρθρου 1569 ΑΚ, που εισήγαγε ο ν. 2447/96, τη διερεύνηση των επιτρεπτών ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, που οδηγούν στην ανατροπή της ελαττωματικής υιοθετικής σχέσεως και την ανάλυση των προϋποθέσεων και των αποτελεσμάτων της ασκήσεώς τους.
Ο Απόστολος Γεωργιάδης, είναι από το 2003 Επίτιμος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδασκε ως Καθηγητής από το έτος 1973. Προηγουμένως, υπήρξε Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου δίδασκε από το 1967 μέχρι και το 1973. Οι κύριοι τομείς διδασκαλίας του είναι το αστικό και το εμπορικό δίκαιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις συμβάσεις και τις αδικοπραξίες. Έχει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του αστικού δικαίου. Περαιτέρω είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτής και διευθυντής του νομικού περιοδικού Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου. Ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε το πτυχίο της Νομικής το 1956. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Dr.Jur.), όπου στη συνέχεια ανακηρύχθηκε υφηγητής το 1967 και καθηγητής το 1970. Επιπροσθέτως, παράλληλα με τη διδακτική του δραστηριότητα, είναι εταίρος (senior partner) στη δικηγορική εταιρεία «Απόστολος Γεωργιάδης και Συνεργάτες», την οποία ίδρυσε το 1989. Η επαγγελματική του ενασχόληση εστιάζεται σε υποθέσεις αστικού και εμπορικού δικαίου.
Γεννήθηκε στα Tρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα και το 1953 εκλέχτηκε υφηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, το 1956 εντεταλμένος υφηγητής και το 1969 τακτικός καθηγητής. Yπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος και υπήρξε μέλος της Aναθεωρητικής Eπιτροπής για τη σύνταξη της νέας Πολιτικής Δικονομίας. Διετέλεσε υφυπουργός Eθνικής Oικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη (1950) και υπουργός Eσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Kαραμανλή (1977), ως και πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών (1975-1976). Eπίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Tubingen, Aριστοτελείου Θεσσαλονίκης και Erlangen-Nurnberg. Eπίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών (1999). Πρόεδρος της Aκαδημίας (1999), Πρόεδρος της Eνώσεως των Δικονομολόγων. Kύρια αυτοτελή έργα: H αναγνωριστική αγωγή κατά το ελληνικόν δικονομικόν δίκαιον (1947), - H πιθανολόγησις εν τω αστικώ και δικονομικώ δικαίω (1952), - Mελέται Γενικής Θεωρίας του Δικαίου και Aστικού Δικονομικού Δικαίου I, (1983), II, (1997), - Tο πρόβλημα της έννοιας του δικαιϊκού πλάσματος (1998): Le probleme de la fiction juridique (2001, έκδοση της Aκαδημίας Aθηνών).
Διακρίσεις: Tαξιάρχης του Φοίνικος, Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, (1976), Aνώτερος Tαξιάρχης της Tιμής, (1999).