Το βιβλίο αναλύει αρχικά τα ερμηνευτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την έννοια «μόνιμη εγκατάσταση». Η κατανόηση των προϋποθέσεων που δικαιολογούν την ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης είναι καθοριστική για τη θεμελίωση του δικαιώματος επιβολής φόρου από το κράτος της πηγής του εισοδήματος. Στη συνέχεια αναλύονται οι κανόνες που διέπουν τη φορολόγηση του εισοδήματος από την επιχειρηματική δραστηριότητα της μόνιμης εγκατάστασης.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται με σαφήνεια ζητήματα, όπως:
Ο ορισμός «μόνιμη εγκατάσταση»
Ο τρόπος φορολογίας και o τρόπος κατανομής της φορολογητέας ύλης στα επιμέρους μέρη μίας επιχειρηματικής οντότητας, δηλαδή τη μόνιμη εγκατάσταση και το κεντρικό της
Η εφαρμογή των κανόνων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών στην περίπτωση της μόνιμης εγκατάστασης
Η συγκριτική ανάλυση ανάμεσα στο εθνικό δίκαιο φορολογίας εισοδήματος (ελληνικό και γερμανικό) και στις συστάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. (Μοντέλο Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, σχόλια επί των άρθρων του και σχετικές Οδηγίες)
Το έργο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς της πράξης και της θεωρίας που ενδιαφέρονται για την ερμηνεία της νομοθεσίας φορολογίας του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μίας αλλοδαπής επιχείρησης μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Επίσης, απευθύνεται και σε επαγγελματίες άλλων κλάδων, που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις, απαραίτητες για την εργασία τους.
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης (Υπεύθυνος Σειράς)
Ανδρέας Τσουρουφλής (Υπεύθυνος Σειράς)
Ελένη Θεοχαροπούλου (Πρόλογος)