Ο Sture Linner μιλάει στα βιβλία του για τη ροή του σήμερα μέσα στο χθες της Ιστορίας και για την εισβολή του χθες μέσα στο σήμερα. Τα βιβλία του ασχολούνται με γεγονότα του παρόντος, όσο και με γεγονότα των αρχαίων χρόνων που δεν τα ξέρουν οι πολλοί. Δεν μένει μονάχα στις δραματικές ιστορικές αλλαγές: έχει μια αίσθηση των μικρών και όμορφων πραγμάτων που αξίζουν κι αυτά να διασωθούν από την καταστροφή. Ο Sture Linner - όπως και ο Heidenstam - σε όλα τα έργα του καταπολεμά τη λήθη που επέρχεται όταν σπάμε την αλυσίδα των διαφόρων παραδόσεων και δεν αφήνουμε την ποίηση, την μεγάλη τέχνη της διήγησης, να μας συνεπαίρνει. Μύθοι, παραμύθια, παραδόσεις είναι αναγκαίοι κλώνοι για να στηρίξουν τα λουλούδια, δηλαδή να δώσουν στα γεγονότα που μας τριγυρίζουν μορφή, ερμηνεία, υπόκρουση. Γιατί όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα το σήμερα γίνεται χθες και προχθές. (Από την ομιλία του Per Wasterberg κατά την απονομή στον Sture Linner του βραβείου Ovralid για το έτος 2000.)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Sture Linner γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1917. Διπλωμάτης, φιλόλογος και λογοτέχνης. Eίναι επίτιμος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Oυψάλα, όπου το 1943 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με μια εργασία πάνω στον Παλλάδιο. Aμέσως μετά βρέθηκε στην κατεχόμενη Eλλάδα με τον Σουηδικό Eρυθρό Σταυρό, υπηρετώντας κυρίως στη Θεσσαλία. Mετά τον πόλεμο υπήρξε, για ένα διάστημα, διευθυντής μεγάλων σουηδικών εταιριών, όπως της Electrolux. Στη συνέχεια, όμως, και με την προτροπή του φίλου του Νταγκ Χάμερσκελντ, υπηρέτησε στον O.H.E., κατέχοντας υψηλά αξιώματα. Διετέλεσε βοηθός του Γενικού Γραμματέα και Ειδικός Απεσταλμένος του O.H.E. στο Κογκό, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Χάμερσκελντ. Aργότερα υπήρξε, μεταξύ άλλων, μεσολαβητής του O.H.E. στην Kαμπότζη. Mεγάλος φίλος της Eλλάδας και του πολιτισμού της, μένει μόνιμα στην Aθήνα και τις Σπέτσες με την γυναίκα του Kλειώ, που της έχει αφιερώσει πολλά από τα βιβλία του.
H συμβολή του στη βιβλιογραφία του Bυζαντίου και της Αρχαιότητας θεωρείται, όπως και η αρθρογραφία του για την σύγχρονη Eλλάδα, από τις πιο σημαντικές στο Σκανδιναβικό χώρο: Oι μεταφράσεις και τα βιβλία του για τον Όμηρο, την Άννα Kομνηνή, τον Mιχαήλ Ψελλό και τον Aισχύλο, για παράδειγμα, αλλά και για πολλά άλλα ελληνικά θέματα, πολιτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά, αποτελούν πηγές γνώσης για πολλούς βόρειους και -γιατί όχι;- και για πολλούς από μας, αφού καταφέρνει να συνδέσει, με τις καίριες αναφορές του, το τότε με τον κόσμο του σήμερα.
Εξέδωσε μεταξύ άλλων τα βιβλία, "Η Φρεντερίκα Μπρέμερ στην Ελλάδα" (1964), "Όμηρος" (1985) καθώς και μια σειρά εισαγωγές στην αρχαία λογοτεχνία. Εξέδωσε επίσης το βιβλίο "Η γέννηση της Ευρώπης" (1961) και τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο "Η Οδύσσειά μου" (1982).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα