Μια Σουηδέζα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια Σουηδέζα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

Sture Linner

15.48€ -10% 13.93€

"... Ομολογώ, ότι οι εντυπώσεις... που έχω αποκομίσει από τη ζωή και τα πράγματα θα με έκαναν σχεδόν να φοβάμαι να παραμείνω εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να φοβάμαι ότι, κάτω απ` αυτόν τον ολύμπιο ουρανό και τη θεϊκή πανήγυρι που προσφέρεται στις αισθήσεις, θα ήταν δυνατό -όχι να ξεχάσω- αλλά να μου αμβλυνθεί η αίσθηση του στόχου, της αντίληψης για τη ζωή, για τα οποία ο Θεάνθρωπος έζησε, πέθανε και αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτοί που δεν αντέχουν το δυνατό κρασί, δεν πρέπει να πίνουν.
Γι` αυτό θέλω να εγκαταλείψω σύντομα την Ελλάδα και να επιστρέψω στη βορεινή μου πατρίδα, που ο συννεφιασμένος της ουρανός, οι μακρείς χειμώνες κτλ, δεν μας παραπλανούν να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι τόσο γοητευτική κι ωραία.
Ωστόσο, χαίρομαι που μπορώ να πω στους συμπατριώτες μου, άνδρες και γυναίκες εκεί πάνω στο μακρινό Βορρά τα εξής: αν κάποιος από σας υποφέρει στην ψυχή ή στο σώμα εξαιτίας του βόρειου ψύχους ή από τα βάρη της ζωής, τότε στείλτε τον εδώ κάτω!...
Εδώ που ο αέρας είναι καθαρός σαν τον άνεμο της ελευθερίας, ο ουρανός ασυννέφιαστος σαν την κατοικία των θεών. Εδώ, που οι ναοί και τα εκκλησάκια πάνω στους βράχους στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, όπου βουνά και πελάγη ανοίγουν πλατιούς, πολύχρωμους ορίζοντες για το μάτι, τη σκέψη και τις αισθήσεις, εδώ που η ζωή σφύζει από ελπίδα, παρελθόν, παρόν και μέλλον!...".

Παύλος Β. Πετρίδης

Παύλος Β. Πετρίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παύλος Β. Πετρίδης εξελέγη παμψηφεί καθηγητής πρώτης βαθμίδας, του κλάδου της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1982. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου. Είναι επιστημονικός σύμβουλος ιστορικών σειρών συνεργαζόμενος με τις εκδόσεις "Προσκήνιο", "University Studio Press", "Ελληνικά Γράμματα" και "Γκούτενμπεργκ". Γνωστότερα βιβλία του είναι: Νεοελληνική πολιτική ιστορία (4η έκδοση), Η ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια (2η έκδοση), Ξένη εξάρτηση και εθνική πολιτική (2η έκδοση), Δολοφονία Λαμπράκη (2η έκδοση), Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου (3η έκδοση), Σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία (2η έκδοση), Βασιλική προδοσία, Στη συγκυρία της αβασίλευτης, Η βασιλεία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, Ανάλεκτα ιστορικοπολιτικά, Οι δίκες του Γοργοπόταμου, Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα κ.ά.

Χρήστος Παππάς (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Παππάς γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία, δημοσιολογία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, εθνική οικονομία, κινηματογραφολογία και γλώσσες. Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ανήκει στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Κλασσικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως ρεπόρτερ, συντάκτης στη Σουηδική Ραδιοφωνία και τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων έκανε ως ανεξάρτητος παραγωγός και πολλά ντοκιμαντέρ. Επίσης, εργάσθηκε ως αρθρογράφος-σχολιογράφος σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη διετέλεσε βοηθός υπέυθυνος τύπου της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα. Μετέφρασε ελληνική ποίηση και μυθολογία, καθώς επίσης τουριστικούς οδηγούς στα σουηδικά.

Sture Linner

Sture Linner (Συγγραφέας)

O Sture Linner γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1917. Διπλωμάτης, φιλόλογος και λογοτέχνης. Eίναι επίτιμος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Oυψάλα, όπου το 1943 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με μια εργασία πάνω στον Παλλάδιο. Aμέσως μετά βρέθηκε στην κατεχόμενη Eλλάδα με τον Σουηδικό Eρυθρό Σταυρό, υπηρετώντας κυρίως στη Θεσσαλία. Mετά τον πόλεμο υπήρξε, για ένα διάστημα, διευθυντής μεγάλων σουηδικών εταιριών, όπως της Electrolux. Στη συνέχεια, όμως, και με την προτροπή του φίλου του Νταγκ Χάμερσκελντ, υπηρέτησε στον O.H.E., κατέχοντας υψηλά αξιώματα. Διετέλεσε βοηθός του Γενικού Γραμματέα και Ειδικός Απεσταλμένος του O.H.E. στο Κογκό, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο Χάμερσκελντ. Aργότερα υπήρξε, μεταξύ άλλων, μεσολαβητής του O.H.E. στην Kαμπότζη. Mεγάλος φίλος της Eλλάδας και του πολιτισμού της, μένει μόνιμα στην Aθήνα και τις Σπέτσες με την γυναίκα του Kλειώ, που της έχει αφιερώσει πολλά από τα βιβλία του. H συμβολή του στη βιβλιογραφία του Bυζαντίου και της Αρχαιότητας θεωρείται, όπως και η αρθρογραφία του για την σύγχρονη Eλλάδα, από τις πιο σημαντικές στο Σκανδιναβικό χώρο: Oι μεταφράσεις και τα βιβλία του για τον Όμηρο, την Άννα Kομνηνή, τον Mιχαήλ Ψελλό και τον Aισχύλο, για παράδειγμα, αλλά και για πολλά άλλα ελληνικά θέματα, πολιτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά, αποτελούν πηγές γνώσης για πολλούς βόρειους και -γιατί όχι;- και για πολλούς από μας, αφού καταφέρνει να συνδέσει, με τις καίριες αναφορές του, το τότε με τον κόσμο του σήμερα. Εξέδωσε μεταξύ άλλων τα βιβλία, "Η Φρεντερίκα Μπρέμερ στην Ελλάδα" (1964), "Όμηρος" (1985) καθώς και μια σειρά εισαγωγές στην αρχαία λογοτεχνία. Εξέδωσε επίσης το βιβλίο "Η γέννηση της Ευρώπης" (1961) και τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο "Η Οδύσσειά μου" (1982).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
233
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
0.612 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση