Μια παιδική ανάμνηση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια παιδική ανάμνηση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Sigmund Freud

Δυο συναρπαστικές προσωπικότητες συναντώνται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο πατέρας της ψυχανάλυσης και ο ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο μυθικός τόπος που σκηνοθετείται εδώ, ο τόπος που ξανάρχεται στο φως για να πραγματοποιηθεί και να καρποφορήσει αυτή η παράξενη συνάντηση είναι η παιδική ηλικία, απ` την οποίαν η ψυχανάλυση (όπως και η ποίηση) αντλεί συνήθως το υλικό της. Μια παιδική ανάμνηση, λοιπόν, και η αινιγματική της εμφάνιση σ` έναν πίνακα του μαιτρ, είναι τα κίνητρα που κάνουν τον Φρόυντ να σκύψει ύστερα από αρκετούς αιώνες πάνω από έναν κόσμο φαντασμάτων και επιθυμιών. Αυτό το θαυμαστό ταξίδι, που η επιστημονική μεθοδικότητα του συμπαραστέκεται όσο και η φαντασία, αξίζει πραγματικά τον κόπο μόνο και μόνο για τη σύλληψη που οδήγησε στην πραγματοποίησή του.
Στο κάτω κάτω αν ο ψυχαναλυτής αποδεικνύεται λιγάκι υπερβολικός, αν ο ζωγράφος αποδεικνύεται πλατωνικά ομοφυλόφιλος, αυτό δεν είναι λόγος για ν` ανησυχούν ούτε οι επιστήμονες ούτε οι κριτικοί της τέχνης. Είναι όμως ο λόγος για να ερεθιστεί το ενδιαφέρον ενός αναγνώστη που έχει την ευφυΐα να πιστεύει ότι τα αληθινά και ουσιώδη μυστικά μιας βιογραφίας δεν κρύβονται στις πράξεις που εξιστορούν τα βιβλία, αλλά σε αόρατες μαγικές σκέψεις και όνειρα που μπορούν και πρέπει να ανακαλυφθούν εκ των υστέρων, γιατί η εποχή και η ιδιοσυγκρασία που τα γέννησε δεν τους επέτρεψε να ωριμάσουν, δηλαδή να μεταμορφωθούν σε εξομολογήσεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Μανουσάκη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
213
Διαστάσεις:
17x13
Βάρος:
0.324 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση