Η πρώτη πλήρης κι εμπεριστατωμένη μέθοδος για το ξεχωριστό αυτό όργανο.
Ο συγγραφέας προσεγγίζει το όργανο από όλες τις πλευρές του και για όλα τα μουσικά ιδιώματα που συναντιόνται στην ελληνική επικράτεια με μια συλλεκτική σταχωμένη έκδοση 270 σελίδων.
Τη μέθοδο συγκροτούν 3 ενότητες.
Στη πρώτη ενότητα εξετάζεται το Μαντολίνο σαν κλασικό ευρωπαϊκό όργανο, δίνονται ασκήσεις τεχνικής, κλασσικά θέματα και κλίμακες κ.ά.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται αναλυτικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα η παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική.
Εδώ, πέρα από την προέλευση, την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, τις δομές των κλιμάκων, τα μικροχορδίσματα, τα μόρια, τους προσαγωγείς, τις έλξεις, το συγκερασμένο και το ασυγκέραστο, υπάρχει η σύγχρονη καθημερινή πρακτική, στην οποία η μουσική μας προσεγγίζει περισσότερο τη δυτική.
Τα περισσότερα από τα όργανα που χρησιμοποιούμε έχουν τάστα, όπως βέβαια και το Μαντολίνο, κι έτσι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε με ακρίβεια τους ήχους της Βυζαντινής μουσικής, πάνω στην οποία βασίζεται όλη η παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε κάποιες άτυπες συνθήκες που συντελούν στην τελική διαμόρφωση των δρόμων που θα εξετάσουμε σε αυτό το μέρος.
Η τρίτη ενότητα είναι μια συλλογή από κλασσικά, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, που θα βοηθήσουν το μαθητή στο να εξασκηθεί πάνω στο συγκεκριμένο όργανο.