Μεταμφιέσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεταμφιέσεις

Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες

Συραγώ Τσιάρα

Θοδωρής Μάρκογλου

19.91€ -10% 17.92€

Η τέχνη έχει τη δύναμη να θέτει στην κοινωνία επίκαιρα ζητήματα και σύγχρονους προβληματισμούς. Να γίνεται τολμηρή και να δίνει στους θεατές την δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουν την εικόνα, ειδικότερα σήμερα που, λόγω του αδιάκοπου βομβαρδισμού της εικόνας, το βλέμμα αδρανεί και το μάτι προσλαμβάνει αβίαστα τα πάντα.

Η έκθεση "Μεταμφιέσεις: Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες" που επιμελείται η Συραγώ Τσιάρα, αναδεικνύει ένα ζήτημα εξίσου ατομικό και κοινωνικό: ένα ζήτημα εσωστρεφές ως προς την ανάγκη αναζήτησης των ορίων της έμφυλης ταυτότητας και εξωστρεφές σε ό,τι αφορά την ανάγκη απόδειξης μιας οριοθετημένης έμφυλης συμπεριφοράς. Πιστεύω πως είναι μια έκθεση που έχει την τόλμη να επισημαίνει πως τα κοινωνικά στερεότυπα συχνά προκαλούν κοινωνικές ανισότητες και συγκεντρώνει σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που υπερβαίνουν τους συμβατικούς τρόπους αναπαράστασης του φύλου.

Μαρία Τσαντσάνογλου
Διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ.

κ.ά. (Φωτογράφος)


Δημήτρης Αντωνίτσης (Φωτογράφος)


Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Κατερίνα Ζαχαροπούλου (Φωτογράφος)

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και παρακολούθηκε ειδικά παιδαγωγικά σεμινάρια για τη σύγχρονη τέχνη στο Centre George Pompidou. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης χωρίς να σταματήσει να εργάζεται ως καλλιτέχνης. Έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα στο Chicago Cultural Center, την Εθνική Πινακοθήκη, το ΕΜΣΤ (Φιξ), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε αρκετούς δήμους στην Ελλάδα. Από το 1995 συνεργάζεται με την ΕΡΤ σε προγράμματα για τα εικαστικά. Έχει επιμεληθεί και κατασκευάσει το βιβλίο Παιχνίδι με την τέχνη και το CD-ROM Ο σταθμός της τέχνης από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Επίσης αρθρογραφεί συχνά, ενώ έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει ραδιοφωνικές εκπομπές για την τέχνη. Έχει εκθέσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Νίκη Καναγκίνη (Φωτογράφος)

Η Νίκη Καναγκίνη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1933. Ζει στην Αθήνα.

Λίζη Καλλιγά (Φωτογράφος)

Η Λίζη Καλλιγά (1943) σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1975-1980) και στο New York Studio School (2000). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα φωτογραφίας στη σχολή "Φωτοκίνηση" στην Αθήνα (1986). Η φωτογραφική της δουλειά είναι περισσότερο γνωστή σε σχέση με τις άλλες μορφές τέχνης με τις οποίες διακρίνεται όπως τα πολυμέσα, το σχέδιο, την χαρακτική. Έλαβε μέρος στις Μπιενάλε Αλεξάνδρειας (2005), Gyumri Αρμενίας (2006, 2008) και Τασκένδης (2007).

Δέσποινα Μεϊμάρογλου

Δέσποινα Μεϊμάρογλου (Φωτογράφος)

Η Δέσποινα Μεϊμάρογλου (Κάιρο 1944) σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και τυπογραφία στο Maidstone College of Art στο Kent της Αγγλίας. Το 1966 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και από το 1978 ασχολείται με την χαρακτική, στην οποία σταδιακά ενσωμάτωσε νέες τεχνολογίες, όπως επεξεργασία με ηλεκτρονικό υπολογιστή και laser prints. Την απασχολούν οι σχέσεις φωτός - σκιάς, οι νόμοι της προοπτικής και η τεχνική της οφθαλμαπάτης σε θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, έτσι όπως αυτή προβάλλεται από τα Μ.ΜΕ..

Ελένη Μυλωνά (Φωτογράφος)

Η Ελένη Μυλωνά γεννήθηκε και τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο εξωτερικό δημοσιογραφία, φωτογραφία, κεραμική, ζωγραφική-γλυπτική, ψηφιακή εικόνα και Web Design. Έχει διδάξει στο New School University Parson΄s School for Design στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει οπτικοακουστικές παρουσιάσεις της δουλειάς της στο Nikon House, Fashion Institute of Technology, NY Camera Club, Art and Mathematics Symposium SUNY Albany, New York Studio School of Drawing Painting and Sculpture, New York. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημήτρης Ξόνογλου (Φωτογράφος)


Νίκος Τριανταφύλλου (Φωτογράφος)

Ο Νίκος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1959. Αρχικά σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έπειτα μόδα στο Central St Martins του Λονδίνου, ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται καλλιτεχνικά με εγκαταστάσεις και βίντεο, στα οποία κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα λουλούδια και κυρίως τα τριαντάφυλλα (προφανώς ένα οπτικό παιχνίδι με το επίθετό του). Τα έργα του αναφέρονται στη μνήμη και τη νοσταλγία, πολλές φορές μ΄ έναν ηθελημένα γλυκερό και κιτς τρόπο.

Κυριάκος Κατζουράκης

Κυριάκος Κατζουράκης (Ζωγράφος)

Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1963-68) ζωγραφική με τον Ι. Μόραλη και χαρακτική με τον Β. Βασιλειάδη. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στην χαρακτική στο St. Martins Scnool of Art και στο Groydon College of Art and Design στο Λονδίνο. Από το 1972 έως το 1985 ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Το 1986 επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Γ. Λαζάνη στο θέατρο Τέχνης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές". Το 1995 ιδρύει την "Ομάδα Τέχνης", με στόχο την επεξεργασία πολλών τεχνών στο καλλιτεχνικό έργο. Από το 1996 διευθύνει το Εικαστικό εργαστήριο του Δ. Αιγάλεω, στο πλαίσιο του Δικτύου πόλεων του Υπ. Πο. Έργα του έχει παρουσιάσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης κάνει σκηνικά για πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.


Αχιλλέας Δρούγκας

Αχιλλέας Δρούγκας (Ζωγράφος)

Ο Αχιλλέας Δρούγκας γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά. Σπούδασε Χαρακτική και Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών από το 1958 έως το 1965. Tο 1970 με Κρατική Υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Slade school of Firιe Art του Λονδίνου. Σαν χαράχτης έλαβε μέρος στις πιο σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις από το 1967-1976. ΄Εργα του έχουν εκδόσει οι Christie΄s Contemporary Art, Λονδίνο, Editions Alecto, Λονδίνο, International Graphic Art Society, Νέα Υόρκη, Redferrι gallery, Λονδίνο, Γκαλλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα. Χαρακτικά του βρίσκονται στο Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο, National Museum of Wales, Bibliotheque Nationale, Παρίσι και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και Η.Π.Α. ΄Εχει πάρει δύο φορές υποτροφία του Ιδρύματος Ford. Το 1974 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και to 1978 είχε την πρώτη ατομική eκθεσή του στην Γκαλλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα. Έκτοτε έχει εκθέσει ζωγραφική σε διάφορες Γκαλλερί της Ευρώπης και της Αμερικής. Το 1982 ζωγράφισε ένα Mural 45 μέτρων για το ξενοδοχείο Αtheneum Intercontinental στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται ατην Eλλάδα στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Ελένη Θεοφυλάκτου (Ζωγράφος)

Η Ελένη Θεοφυλάκτου (1957) σπούδασε στη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη. Ακολούθησαν σπουδές ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας στη ΣΚΤ του Α.Π.Θ. (1986-1991). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London (2001-2002).

Κωστής Γεωργίου (Ζωγράφος)


Συραγώ Τσιάρα (Συγγραφέας)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θοδωρής Μάρκογλου (Συγγραφέας)

Ο Θοδωρής Μάρκογλου είναι ιστορικός τέχνης, επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
149
Διαστάσεις:
25x20
Βάρος:
0.605 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση