Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606654954
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Αρχιτεκτονική , Ισότητα Φύλων
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι αρχικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής που προήλθαν από την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος στις δεκαετίες 1960 και 1970, έθεταν ως πλαίσιο διερεύνησης τη σχέση γυναίκα-χώρος, γυναίκα-πόλη, γυναίκα-κατοικία, με στόχο την επανεξέταση των προσεγγίσεων και των θεωριών του χώρου από φεμινιστική σκοπιά. Η εγκατάσταση λοιπόν αυτής της άλλης `οπτικής` στα ζητήματα του χώρου, διερευνούσε τις επιπτώσεις της κοινωνικής ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις θεωρίες όσο και στις πρακτικές της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής. Η κεντρική υπόθεση εργασίας ήταν ότι η δόμηση του χώρου έχει βασιστεί μέχρι σήμερα στον δευτερεύοντα ρόλο της γυναίκας, με τρόπους που αποτέλεσαν ένα από τα στοιχεία που δόμησαν αυτήν ακριβώς την ανισότητα, όχι απλά αντανακλώντας την αλλά αναπαράγοντάς την. Που βρίσκεται σήμερα αυτός ο προβληματισμός; Έχει ανατραπεί ο ανδροκεντρικός χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας; Σήμερα μιλάμε μόνο για την ανάδειξη της γυναικείας οπτικής στα ζητήματα του χώρου ή μιλάμε και για το φύλο της αρχιτεκτονικής; Τι σημαίνει όμως αυτή η θεωρητική μετατόπιση και τι συνεπάγεται; Η μετατόπιση αυτή έγινε δυνατή, όταν έγινε κατανοητός ο έμφυλος χαρακτήρας των ιδεών και των επιστημονικών θεωριών, καθώς και οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους έχει δομηθεί ο επιστημονικός λόγος και τα γνωστικά αντικείμενα όλων των επιστημονικών περιοχών, της αρχιτεκτονικής συμπεριλαμβανομένης. Το ερώτημα, λοιπόν, αφορά στο πώς οι κατά φύλο κοινωνικές ανισότητες έχουν επηρεάσει τόσο την αρχιτεκτονική σκέψη όσο και τον αρχιτεκτονικό λόγο. Έχει έμφυλο πρόσημο η αρχιτεκτονική; Και, εάν ναι, πώς αυτό επηρεάζει τα συμβολικά και αξιολογικά της συστήματα, τους τρόπους που δομεί τις κεντρικές της έννοιες και τα εργαλεία σχεδιασμού; Πώς έχει επηρεάσει η κοινωνική κατασκευή των έμφυλων ταυτοτήτων, που αποδίδει διαφορετικές σημασίες, περιεχόμενα και αξίες στις έννοιες αρσενικό και θηλυκό, την αρχιτεκτονική σκέψη και πράξη; Η σκιαγράφηση των προσεγγίσεων που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στα παραπάνω ερωτήματα, είναι ένα απαραίτητο πλαίσιο αναφοράς, που επιτρέπει την καταγραφή της πορείας που έχει διαγράψει η έννοια του φύλου στη συνάντησή της με την αρχιτεκτονική και τις θεωρίες του αστικού χώρου. Επιπλέον, είναι μια αναγκαία συνθήκη για τον συγκριτικό απολογισμό αυτής της πορείας στην Ελλάδα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Ντίνα Βαΐου είναι καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε συνέδρια περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, European Journal of Women΄s Studies, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ρούλη Λυκογιάννη είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας μηχανικός του ΕΜΠ, με διδακτορικό στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ (τίτλος διατριβής: "Η μελέτη της πόλης μέσα από την έμφυλη διάσταση της καθημερινότητας"). Διδάσκει μαθήματα "αστικού σχεδιασμού" και "φύλου και χώρου" στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και συνεδρίων σχετικά με το χώρο, το φύλο, την ανισότητα και τη διαφορά. Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις και οι εισηγήσεις που παρουσίασε σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της αστικής ανάλυσης και ερμηνείας, την έμφυλη αποκωδικοποίηση της αρχιτεκτονικής και (του σχεδιασμού) του αστικού χώρου, το ρόλο της καθημερινής ζωής των γυναικών στην πόλη στη διαδικασία συγκρότησης του αστικού χώρου. Μερικά από τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα εξής περιοδικά: Γεωγραφίες, Αρχιτέκτονες, Urban Studies, Women adn Environments και European Urban and Regional Studies.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Άννη Βρυχέα είναι καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., από την οποία και αποφοίτησε. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης (δίπλωμα εξειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs και δίπλωμα Πολεοδομίας στο Institut d΄ Urbanisme με καθηγητή τον Henri Lefebvre) και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Universite-X de Paris, με τίτλο διατριβής "Η διαφήμιση για την κατοικία: Έρευνα σχετικά με τα μοντέλα καθημερινής ζωής". Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Martin Center of the Department of Architecture (Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλία), στο Department of Architecture και στο Joint Center for Housing Studies (Πανεπιστήμιο του Harvard, Η.Π.Α.) και στην Ecole d΄Architecture Paris-La Villette (Παρίσι, Γαλλία). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους χωρικούς αποκλεισμούς και τις χωρικές διακρίσεις στην πόλη (ακόμη και μεταξύ των δύο φύλων), στα ζητήματα κατοίκισης και κατοικίας των πολλών (ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων) και στην αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για την αναβάθμιση και την τοπική ανάπτυξη γειτονιών και τόπων σε κρίση με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και των τοπικών φορέων.
Άρθρα της για τα ζητήματα κατοίκησης και κατοικίας έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους, σε πολλές γλώσσες. Έχει αποσπάσει το πρώτο και δεύτερο βραβείο καθώς και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές και ομάδες εργασίας και σε τοπικές διεπιστημονικές ομάδες ανά την Ευρώπη ως ειδική σε θέματα κοινωνικής κατοικίας, γειτονιών σε κρίση, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών φορέων για την κατοικία και τα δικαιώματα στην κατοίκηση, τόσο στο διεθνή όσο και τον ελληνικό χώρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μυρτώ Χρονάκη είναι αρχιτέκτων του University College του Λονδίνου, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει εργαστεί σε μελέτες δημόσιων και ιδιωτικών έργων και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και σε επιστημονικά συνέδρια και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή τεχνικά και επιστημονικά έντυπα και στον καθημερινό Τύπο. Είναι μητέρα τριών παιδιών και σύμβουλος θηλασμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα