Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603442974
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη" και διευθύντρια του "Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1948.
Πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971).
Πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974).
Κάτοχος κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d΄ Etat des Lettres et Sciences Humaines) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Universite de Sorbonne, Paris IV), (1985).
1975-1991, βοηθός και στη συνέχεια λέκτωρ και επίκουρος καθηγήτρια στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1992 (μέχρι σήμερα), αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει φιλοσοφία του θεάτρου, θεωρία του δράματος, αισθητική του θεάτρου, αρχαία δραματουργία και δραματική ανάλυση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου είναι διδάκτορας της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και υπήρξε πρόεδρος. Υπήρξε υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (1983-1985) στο C.N.R.S., University Paris VII στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το International Institute for Educational Planning (IIEP) της UNESCO στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1995 στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τότε σε εθελοντική βάση προσφέροντας υπηρεσίες στους φοιτητές και οργανώνοντας σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Έλλη Τρίμη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Αισθητικής Παιδείας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει μαθήματα Εικαστικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το 1988. Από το 1999 διδάσκει το μάθημα της Ειδικής Διδακτικής της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και την περίοδο 2002-2004 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1977 δίδαξε Εικαστικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ όπως και στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού της έργου έχει, παράλληλα, διοργανώσει πολλές εκθέσεις με έργα μαθητών και φοιτητών της. Είναι επίσης δημιουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και έχει διοργανώσει εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών στα ετήσια συνέδρια του Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών High/Scope ως επιστημονικός σύμβουλος, συνεργάτης και υπεύθυνη για την ανάπτυξη προγραμμάτων Εικαστικής Αγωγής. Είναι συγγραφέας μιας σειράς βιντεοταινιών και εγχειριδίων με τον τίτλο Supporting Young Artist, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις High/Scope Press. Υπήρξε επίσης καλλιτεχνική σύμβουλος του προγράμματος Μελίνα Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Από το 2003 είναι υπεύθυνη του Γραμματισμού Πολιτισμικής και Αισθητικής Αγωγής στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του ΙΔΕΚΕ. Ως ζωγράφος και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Βορείου Ελλάδος έχει παρουσιάσει έργα της σε οχτώ ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στη δημιουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και συνδιηύθυνε μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη από το 1997 πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη. Το ερευνητικό της έργο αφορά την προαγωγή πρώιμης ψυχοκοινωνικής υγείας, την κοινωνική ταυτότητα, τις μειονότητες και τον εθνοκεντρισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταξύ 2007-2009 συμμετείχε στη Βουλή ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 διορίστηκε Ειδική Γραμματέας Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοτίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981-1982). Στο χρονικό διάστημα 1990-1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι προεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλια αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.