Μέρες πολέμου. Ώρες ανάπαυλας - Μικρασία 1921
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μέρες πολέμου. Ώρες ανάπαυλας - Μικρασία 1921

Ηλίας Π. Βουτιερίδης

47.70€ -10% 42.93€
Ο Ηλίας Π. Βουτιερίδης, πολυσχιδής και χαρισματικός, ευρύτερα γνωστός ως ο κατ' ουσίαν πρώτος ιστορικός της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, αλλά δοκιμασμένος σε όλα τα είδη του λόγου (δημοσιογράφος -πολεμικός ανταποκριτής, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, χρονικογράφος-, ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής) άφησε ένα εκτεταμένο και σπουδαίο στην πολυμέρειά του έργο. Τα ανεξάντλητα κατάλοιπά του διαφύλαξε και επεξεργάστηκε με ζήλο και υποδειγματική αφοσίωση ο γιος του, Περικλής Βουτιερίδης. Ένα μέρος του αρχείου του, που αφορά την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής (και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 1921 ως τον Αύγουστο του 1922), αξιοποιήθηκε σε δύο εκδόσεις του Συλλόγου προς διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων: Στο βιβλίο με τίτλο "Η Ιστορία ουδέποτε θα λησμονήση. 1921-1922", το οποίο περιλαμβάνει τις ανταποκρίσεις του Βουτιερίδη από τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1921, που δημοσιεύτηκαν από τις 2 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου στην εφημερίδα "Εμπρός"· επιστολές της ίδιας περιόδου προς τη σύζυγό του Ναταλία· μια επιλογή από άρθρα του στον "Συνάδελφο" -την επίσημη εφημερίδα της Στρατιάς Μικράς Ασίας, της οποίας υπήρξε διευθυντής και κύριος συντάκτης- από τις 18 Μαρτίου ως τις 14 Αυγούστου του 1922· και δύο εκτενή δημοσιεύματα, στις 27 και 28 Αυγούστου 1922 στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", για τη σφοδρή τουρκική επίθεση, την κατάρρευση του μετώπου και τις τελευταίες ελληνικές ημέρες της Σμύρνης. Και στο παρόν λεύκωμα, όπου περιλαμβάνονται 274 φωτογραφίες της εκστρατείας του 1921 και το ημερολόγιο (για το ίδιο διάστημα) του Ηλία Βουτιερίδη. Ο Βουτιερίδης την εποχή εκείνη ήταν 47 ετών, πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων, είχε πολεμήσει στην Κρήτη το 1897, είχε διατελέσει ανταποκριτής στην εφημερίδα "Πατρίς" στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και είχε ως εκ τούτου «ζυμωθεί» με τη ζωή στο πολεμικό πεδίο, διατηρώντας άμεση επαφή με τους στρατευμένους.
Αννίτα Π. Παναρέτου

Αννίτα Π. Παναρέτου (Επιμέλεια)

Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έργα της σε αυτοτελείς εκδόσεις είναι: "Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνολική θεώρηση του έργου του", Επικαιρότητα, 1990, "Εργογραφία-βιβλιογραφία Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου 1916-1982", Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1990, "Μια ιστορία καλοκαιρινή", παιδικό αφήγημα, Καστανιώτης, 1992, "Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία (επιμ.)", 5 τόμοι, Επικαιρότητα, 1995, "Παντελής Πρεβελάκης, οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου", Καστανιώτης, 1996, "Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία", Σαββάλας, 2002, "Η ηδονή και η οδύνη των βιβλίων: Χρυσοστόμου Γανιάρη βίος και έργα", Ε.Λ.Ι.Α., 2002. Έχει μεταφράσει δοκίμια και μυθιστορήματα, στα οποία περιλαμβάνονται: Eric Ambler, "Υπόθεση Ντελτσώφ", Κριτική, 1989, Paul Kennedy, "Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων: οικονομική μεταβολή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 ως το 2000", Αξιωτέλλης, 1990, William Golding, "Το κωδωνοστάσιο", Ζαχαρόπουλος, 1991.


Ηλίας Π. Βουτιερίδης

Ηλίας Π. Βουτιερίδης (Συγγραφέας)

ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΤΙΕΡΙΔΗΣ (1874-1941). Ο Ηλίας Βουτιερίδης γεννήθηκε στα Σουλινά της Ρουμανίας, καταγόταν όμως από τη Μεθώνη της Μεσσηνίας. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα και από το 1889 έμεινε στην Αθήνα, όπου πέρασε την υπόλοιπη ζωή του. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1897 και υποστήριξε την παράταξη του Ελευθέριου Βενιζέλου, αρχικά ως συνεργάτης του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Σκριπ. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και της μικρασιατικής εκστρατείας ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας Πατρίς. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε με δημοσιεύσεις ποιημάτων στην εφημερίδα Νεολόγος του Σταύρου Βουτυρά και το 1900 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, που είχε τίτλο Σύννεφα, ενώ ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία, τη λογοτεχνική μετάφραση, το δοκίμιο και τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάτης του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου στη Νέα Σκηνή και καθηγητής στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου (1924-1930) και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ο Βουτιερίδης έγραψε επίσης έργα για το θέατρο που ανεβάστηκαν στη σκηνή. Συνεργάστηκε επίσης με τον Δημήτρη Ταγκόπουλο στην εφημερίδα Νουμάς και εξέδωσε το περιοδικό Χρονικά που κυκλοφόρησε για ένα χρόνο (1911-1912). Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ηλία Βουτιερίδη βλ. Γιάκος Δημήτρης, «Βουτιερίδης Ηλίας», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 4. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μερακλής Μ.Γ., «Ηλίας Βουτιερίδης», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί - Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ.462. Αθήνα, Σοκόλης, 1977 και Παπαγεωργίου Κώστας, «Βουτιερίδης Ηλίας», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 2. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1984. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
242
Διαστάσεις:
28x25
Βάρος:
1.036 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση