Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606370120
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το έργο του Αλέξη Σταμάτη "Μελίσσια", το οποίο προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη ακόμη δημόσια παρουσίαση του σε μορφή αναλογίου στις Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου το 2012, παρουσιάζει αρκετές δραματουργικές προκλήσεις, που επιτρέπουν και επιδέχονται, αντίστοιχα, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες σκηνικές ερμηνείες.
Συμπλέκονται σ` αυτό δύο διαφορετικά χρονικά -κατ` αρχάς- επίπεδα, στο καθένα από τα οποία αντιστοιχούν διαφορετικές σκηνές: στο πρώτο εντάσσονται οι σκηνές που διαδραματίζονται στον πραγματικό χρόνο του δραματικού μύθου, ενώ στο δεύτερο οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο όνειρο της κεντρικής ηρωίδας. Σκόπιμα δε ο συγγραφέας πραγματοποιεί τη μετάβαση στην ονειρική συνθήκη με τρόπο που προσλαμβάνεται από τον θεατή ως μέρος της εξέλιξης των πραγματικών γεγονότων του δραματικού μύθου. Την ίδια στιγμή το όνειρο λειτουργεί ως εγκιβωτισμένο έργο στον αρχικό μύθο, αναδιπλασιάζοντας ουσιαστικά τη θεατρικότητά του.
Η ανατροπή που προκαλείται από την αποκάλυψη της ταυτότητας των προσώπων στο τέλος του έργου έχει χαρακτήρα απόλυτο και αφορά τόσο αυτά του ονείρου, όσο όμως και το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του άντρα και τη σχέση του με την κεντρική ηρωίδα του έργου, την Αγάπη, μια κατάκοιτη ηλικιωμένη συγγραφέα, που η ζωή της περιορίζεται πλέον στον κλειστό χώρο του υπνοδωματίου ενός μεγαλοαστικού σπιτιού σε παρακμή. Αντιστοίχως, τα ερωτήματα που εγείρονται στον θεατή αφορούν τόσο τη σχέση μεταξύ βιωμένης πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, όσο όμως και τη σχέση της τέχνης με τη ζωή και την ψυχαναλυτική διάσταση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αφού τα πρόσωπα στο όνειρο της Αγάπης απέρρευσαν, σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, από τον κόσμο των μυθιστορημάτων της.
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό "Modern Poetry in Translation". Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο έβδομος ελέφαντας" (Κέδρος, 1998, β΄ έκδ. Καστανιώτης, 2016) ("The Seventh Elephant") εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο "Μπαρ Φλωμπέρ" (Κέδρος, 2000, β΄ έκδ. Καστανιώτης, 2012) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και (το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα", 2002, "Οδός Θησέως", 2003, "Ζωή", 2005, "Μητέρα στάχτη", 2005, "Αμερικάνικη φούγκα", 2006, "Βίλα Κομπρέ", 2008, "Σκότωσε ό,τι αγαπάς", 2009, "Κυριακή" (2011), "Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;" (2012), "Χαμαιλέοντες" (2013), "Μελίσσια" (2014), "Το βιβλίο της βροχής" (2015). Η "Αμερικάνικη φούγκα" κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η "Μητέρα στάχτη" (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, "Ο Άλκης και ο λαβύρινθος" (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: "Κόσμος γωνία", Σοκόλης, 1992, "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", Καστανιώτης, 1993, "Απλή μέθοδος των τριών", Καστανιώτης, 1995, "Πυκνό τώρα", Ελληνικά Γράμματα, 1999, "Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται", Το Ροδακιό, 2002 και "Ποτέ δεν είμαστε μόνοι", Καστανιώτης, 2004. Για τη συλλογή του "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ίδια ποιητική συλλογή, μαζί με την "Απλή μέθοδο των τριών" και το "Πυκνό τώρα", μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο "Dionysia Press" ("Architecture of Interior Space & The Simple Method of Three", 2001, "Dense Now", 2002). Έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο "Χώρα". Ο μονόλογός του "Τελευταία Μάρθα" παίχτηκε το 2008 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας". Δυο μονόλογοί του με τίτλο "Γένεση" ανέβηκαν το 2009 στο "Θέατρο Χώρα". Το θεατρικό του έργο "Δακρυγόνα" παρουσιάστηκε το 2010 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας". Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τελευταία αρθογραφεί στην εφημερίδα "Το Βήμα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα