Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
Κατηγορίες:
Ημερολόγια | Σημειωματάρια , Ανθρωπολογία , Θέατρο , Κινηματογράφος
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Χρήστος Σιάφκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στη Σικελία της Ιταλίας. Έχει εργαστεί αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στο χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Συνεργάζεται πλέον με το "Επτά" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1999 με το μυθιστόρημα "Ένας χωρισμός" (Αστάρτη). Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, δοκίμια και ποίηση από τα ιταλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Γκιώνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1939 στη Δημητσάνα της Αρκαδίας. Από τα δώδεκά του χρόνια στην Αθήνα κι από το 1964 στη δημοσιογραφία, με μια εμμονή στο πολιτιστικό (ή καλλιτεχνικό) ρεπορτάζ. Από το 1964 έως το 1967 στην εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή". Στο εξωτερικό (Γαλλία, Καναδά) από το 1967 έως το 1973, λόγω χούντας, συνεργάτης σε ελληνόφωνα έντυπα. Συνεκδότης (με τον Φώντα Λάδη) του περιοδικού "Τετράδιο" από το 1974 έως το 1976. Στην "Αυγή " για ένα χρόνο (1974-1975) και στην "Ελευθεροτυπία" από την έκδοσή της (1975) μέχρι σήμερα - πάντα στα πολιτιστικά - ενώ για εφτά χρόνια (1976-1983) ήταν στο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής "Παρασκήνιο". Το 1994 κυκλοφόρησε το αφήγημά του "Τώρα θα δεις", το 1996 η συνέχειά του "Το περίπτερο", και η τριλογία ολοκληρώθηκε το 1999 με το αφήγημα "Έτσι κι αλλιώς...", ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το "Καλύτερα στον τυπογράφο παρά στον ψυχίατρο" - 18 συνεντεύξεις σε 30 χρόνια με τον Βασίλη Βασιλικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πλάτων Μαυρομούστακος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 1991 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει και έχει διευθύνει έρευνες πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και τη σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος και στη μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους. Είναι επίσης διευθυντής των "Απάντων" του Μολιέρου. Περίπου εκατόν πενήντα άρθρα και δοκίμιά του με θεματολογία που αφορά το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων εκδόσεων θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, ως εισηγητής δραματολογίου με πολλά αθηναϊκά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο δρ. Γιάννης Τζεδάκις είναι αρχαιολόγος. Διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), καθώς και γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1936. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κινηματογράφο στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη σε διάφορα φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης) μικρού μήκους ταινία "Κύπρον ου μ΄ εθέσπισεν..." (1962-63), βασισμένη στα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη "Ελένη" και "Σαλαμίνα της Κύπρος". Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Πρώτα φτερουγίσματα", 1955, "Σερενάτα στη Μεσόγειο", 1959, "Ερωτικός Μάης: Ποιήματα 1963-2000" (συγκεντρωτική έκδοση), Κέδρος, 2002, και "Έκλειψη και άλλα ποιήματα", Μεταίχμιο, 2008. Έγραψε μελέτες για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο και εξέδωσε τα "Ημερολόγιο φυλακής", τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του (1955-56) από τις αγγλικές αρχές της Κύπρου. Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και για μεγάλο διάστημα αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" από το 1975. Από το 1999 μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Σπύρος Μερκούρης (1930-2018) γεννήθηκε στην Αθήνα, μέλος γνωστής πολιτικής οικογένειας (εγγονός του Δημάρχου Αθηναίων Σπυρίδωνος Μερκούρη, 1856-1939, γιος του αξιωματικού, βουλευτή και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη, 1895-1967 και αδελφός της ηθοποιού και υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, 1920-1994). Διετέλεσε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας κατά τη δικτατορία και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα οργάνωσε περιοδεία της Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης (Μάρτιος-Απρίλιος 1968). Διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, το 1985), και, στη συνέχεια, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες ή "Πόλεις Πολιτισμού" της Ευρώπης (ECoC). Συμμετείχε ο ίδιος στην παραγωγή ταινιών όπως "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" και "Ποτέ την Κυριακή" (σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν). Επίσης, επιμελήθηκε τις τηλεοπτικές ταινίες"Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα", "Ταξιδεύοντας στον μύθο και στον χρόνο", "Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση", καθώς και σειρά ταινιών για το Βυζάντιο. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 88 ετών, μετά από επιπλοκές της υγείας του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα