Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών: Ο κόσμος των φυτών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών: Ο κόσμος των φυτών

Συλλογικό έργο

Πόσο βιαστικοί αποδειχθήκαμε στις εύκολες προφητείες μας! Εκεί που είχαμε προδικάσει τον θάνατο της παιδαγωγικής εγκυκλοπαίδειας, έκπληκτοι και αμήχανοι μαζί μπροστά στην επέλαση του Ίντερνετ, έρχεται το 2008 και η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" για να μας δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταστήκαμε πριν από 10 ή 15 χρόνια.

Κι αφού δόθηκαν απαντήσεις στα πιο ζωτικά ερωτήματα (η έντυπη γνώση όχι μόνο δεν πέθανε αλλά αποδεικνύει διαρκώς ότι κατέχει τη δύναμη να επανεφεύρει τρόπους για να συντηρεί αμείωτη τη μοναδική συγκίνηση που προσφέρει η επαφή με το χαρτί) υπήρχε μόνο ένας δρόμος: ο δρόμος της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Οι παιδαγωγικές εγκυκλοπαίδειες, υποχρεωμένες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για γνώση σ` ένα ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον, όφειλαν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Και η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών", την έκδοση της οποίας αναλαμβάνει η "Καθημερινή", υπηρέτησε ακριβώς αυτόν τον στόχο. Επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε μια εγκυκλοπαίδεια που απευθύνεται εξίσου σε μαθητές κι ενήλικες. Έτσι εξηγείται η μεγάλη της επιτυχία στη χώρα καταγωγής της, την Ιταλία, αλλά και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" κυκλοφόρησε.

Καταρχάς είναι η δομή της, καθώς συγκεντρώνει τρία διαφορετικά είδη βιβλίων σε ένα: το λεξικό (οι λέξεις-κλειδιά, τα λήμματα, παρατίθενται αλφαβητικά και περιλαμβάνουν πολλές παραπομπές), οι θεματικές αναφορές που σας επιτρέπουν να γνωρίσετε καλύτερα το θέμα του κάθε τόμου και, τέλος, εντυπωσιακές φωτογραφικές περιηγήσεις.

Η σύνταξη και η εικονογράφησή της ολοκληρώθηκαν εντός του 2008, έχοντας συμπεριλάβει κυριολεκτικά "επί του πιεστηρίου" ακόμα και την πιο πρόσφατη τάση κι εξέλιξη στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στον πολιτισμό, πληροφορίες που διαβάσατε μόλις χθες στην εφημερίδα σας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αισθητική και στον τρόπο παρουσίασης του υλικού ο οποίος και ακολουθεί τις πιο μοντέρνες σελιδοποιητικές και μαθησιακές απόψεις. Η επιστημονική, γλωσσική και εικαστική φροντίδα της υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα ειδικών και υψηλού επιπέδου επιστημόνων, επιμελητών και γραφιστών. Περιλαμβάνει όλο τον πλούτο των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, με εκλαϊκευμένο (αλλά όχι τετριμμένο και απλοϊκό) τρόπο και σε συνδυασμό με πλουσιότατη και ιδιαίτερα ελκυστική εικονογράφηση. Η "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών" μας μαθαίνει ξανά να διαβάζουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό αυτό εργαλείο εκπαίδευσης και γνώσης εμπλουτίζοντας μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης που τόσο μας είχε λείψει.

Τρεις ενότητες

Το λεξικό

Στο λεξικό, τα λήμματα παρατίθενται αλφαβητικά και περιλαμβάνουν πολλές παραπομπές σε άλλες λέξεις-κλειδιά. Έτσι, "ταξιδεύοντας" από λέξη σε λέξη, μπορείτε να ανακαλύψετε οτιδήποτε σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Το λεξικό συνοδεύεται από πολλά σχέδια και φωτογραφίες, που σας εξασφαλίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος που διαπραγματεύεται ο κάθε τόμος, από κατατοπιστικές λεζάντες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις σας και από ειδικά πλαίσια, τα οποία αναφέρονται στην ετυμολογία ή στην ιστορική διάσταση ορισμένων λημμάτων.

Γνωριμία με...

Εδώ μπορείτε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας για διάφορες πλευρές του θέματος που εξετάζει ο κάθε τόμος. Οι πληροφορίες δίνονται με απλό και σαφή τρόπο, συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση και ειδικά πλαίσια, και διατάσσονται σε δισέλιδα που μπορούν να διαβαστούν το ένα μετά το άλλο ή τμηματικά. Θα βρείτε επίσης ρεκόρ, παράξενα χαρακτηριστικά και σημαντικές χρονολογίες, καθώς και βιβλία και ταινίες που αναφέρονται στο θέμα του τόμου.

Φωτογραφικές περιηγήσεις

Εδώ θα βρείτε πολλές και θεαματικές εικόνες απ` όλο τον κόσμο, που αποτυπώνουν με εντυπωσιακό τρόπο στοιχεία σχετικά με το θέμα του τόμου.

Η ελληνική ομάδα

H επιστημονική, γλωσσική και εικαστική φροντίδα της "Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας των Παιδιών" έχει υποστηριχθεί από μια πλειάδα ειδικών, έμπειρων και υψηλού επιπέδου επιστημόνων, μεταφραστών, επιμελητών και γραφιστών. Ανάμεσα στους επιστήμονες που επιμελήθηκαν τους τόμους της εγκυκλοπαίδειας, περιλαμβάνονται οι: Αθ. Κατερινόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας), Ι. Δαγκλής (διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας της Εκπαίδευσης), Γ. Σφήκας (πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης), Β. Δουβίτσας (πρώην διευθυντής σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας "Δομή"), A. Παππάς (επιμελητής εκδόσεων τέχνης), Κ. Δεληγιάννης (φυσικός, Msc), Μ. Ρίζος (γιατρός, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν), Mαρία - Ζωή Πετροπούλου (ιστορικός, M.St., D.Phil. Oxon.), Π. Στανγκανέλλης (ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ) κ.ά. Η μετάφραση των τόμων της εγκυκλοπαίδειας έγινε από τους Φανή Γαϊδατζή, Τζένη Μπαριάμη, Ειρήνη Δουλάμη, Φίλιππο Παππά, Πέτρο Στανγκανέλλη, Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου, Στέλλα Πεκιαρίδη, Δήμητρα Παπαβασιλείου και από τους συνεργάτες του γραφείου μετάφρασης και διερμηνείας COM Ν. Πρατσίνης - Κ.Ζησίμου.

Ο κόσμος των φυτών

Ο γεμάτος ζωή και χρώματα κόσμος των φυτών: τα μέρη τους, ο πολλαπλασιασμός τους, η ιστορία τους, ο ρόλος του κλίματος και του περιβάλλοντος, αλλά και η σχέση που έχει και ο άνθρωπος με τα φυτά κι ο ρόλος τους στη διατροφή του.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Μηνακάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Μηνακάκης γεννήθηκε το 1962 στις Αμύκλες Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται από το 1993 ως υπάλληλος σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Πριν" και στα περιοδικά "Ουτοπία" και "Διάπλους". Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Λευκή Βίβλος της ΕΟΚ - Ο Μεσαίωνας του 2000" κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις Στάχυ.

Κωνσταντίνα Τσιάγκα (Επιμέλεια)


Γιώργος Σφήκας

Γιώργος Σφήκας (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ακολούθησε το επάγγελμα του γραφίστα και δούλεψε σε διάφορα διαφημιστικά γραφεία μέχρι το 1980. Από το 1970 άρχισε να στρέφεται προς την οικολογία, να γράφει για την ελληνική φύση και να ζωγραφίζει τα φυτά, τα ζώα, τους βιότοπους και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Μέχρι σήμερα έχει γράψει είκοσι βιβλία σχετικά με την ελληνική φύση. Παράλληλα με όλα αυτά, ο συγγραφέας εξελίχθηκε σε άριστο μελετητή της ελληνικής χλωρίδας. Η συλλογή του με φυτά απ΄ όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει γύρω στις 12.000 δείγματα φυτών και πολλές χιλιάδες διαφάνειες με αγριολούλουδα και βιότοπους. Έχει ανακαλύψει αρκετά νέα για την επιστήμη είδη φυτών και σε δύο από αυτά έχει δοθεί το όνομα του (Viola sfikasiana και Colchicum sfikasianum). Από το 1992 δημιούργησε το κέντρο "Ανθοφόρος", με στόχο την προστασία της ελληνικής χλωρίδας, όπου εκτός των άλλων στεγάζεται και το πλήρες αρχείο για τα 5.700 είδη και υποείδη φυτών της χώρας μας. Στον εικονογραφικό τομέα ο Γ. Σφήκας έχει εικονογραφήσει τον τόμο "Φυτολογία" της Εκδοτικής Αθηνών, έχει εκδώσει πολλές σειρές καρτ-ποστάλ και πόστερς με θέμα τα ελληνικά αγριολούλουδα, τα πουλιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς, έχει ζωγραφίσει συλλεκτικά πιάτα και άλλα πορσελάνινα αντικείμενα, και έχει φιλοτεχνήσει ημερολόγια τραπεζών και άλλων οργανισμών.

Ελένη Σιγάλα (Επιμέλεια)


Matteo Faglia (Επιμέλεια)


Beniamino Sidoti (Επιμέλεια)


Αλεξάνδρα Σφυρή (Επιμέλεια)


Φανή Γαϊδατζή (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
7 από 20
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
320
Διαστάσεις:
27x22
Βάρος:
1.151 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση