Με τους αντάρτες στη δυτική Μακεδονία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Με τους αντάρτες στη δυτική Μακεδονία

Αναμνήσεις από Κατοχή, Εμφύλιο, Τασκένδη

Τάκης Κωστόπουλος

Στην πορεία της ζωής του, με αφετηρία το Σκαλοχώρι Κοζάνης, ενδιάμεσους σταθμούς τον Γράμμο και το Βίτσι, και τελικό προορισμό την Τασκένδη, ο Τάκης Κωστόπουλος υπήρξε μαχητής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στον Εμφύλιο Πόλεμο, διαπρεπής επιστήμονας στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και εκ των πρωταγωνιστών στη μεγάλη κρίση του ελληνικού κομμουνιστικού χώρου, από τα μέσα της δεκαετίας του `50 έως τα τέλη της δεκαετίας του `60.

Το ανά χείρας βιβλίο του συνιστά την προσωπική μαρτυρία του για όσα έζησε τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στη διάρκεια των πολιτικών ζυμώσεων στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, με την περιθωριοποίηση του Νίκου Ζαχαριάδη το 1956 και την οριστική διάσπαση το 1968. Ωστόσο, ο συγγραφέας ξεφεύγει από το πλαίσιο της απλής αφήγησης και καταθέτει την άποψη του για πρόσωπα και πράγματα που καθόρισαν την έκβαση της εμφύλιας σύρραξης και "σφράγισαν" την ιστορική πορεία μιας ολόκληρης παράταξης, με κριτική διάθεση και δίχως πολιτικές "αγκυλώσεις".

Παντελής Βούλγαρης

Παντελής Βούλγαρης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".

Τάκης Κωστόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.112 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση