Συλλογή ποιημάτων
Ο Ηλίας Τσέχος γεννήθηκε το 1952 στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Από το 1976 έως το 2001 έζησε στην Αθήνα. Συμμετείχε για δέκα χρόνια στα μπαλέτα της Δόρας Στράτου (1976-1986) σα χορευτής. Συνεργάστηκε στις κινηματογραφικές ταινίες των Κούνδουρου, Τζεφιρέλι, Αγγελόπουλου, Ζερβουλάκου, Ψαρρά, Αχουριώτη, Χαραλαμπόπουλου, Σμαραγδή, Ρακιντζή, Χούρσογλου κ.ά. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές: "Έρημη αλήθεια", Κέδρος 1978, "Ταγμένα" (Διογένης 1980), "Δάφνε πόταμε" (Διογένης 1981), "Ανθέμια" Κέδρος 1982), "Τα πάθη που φοράς" (Θεωρία 1983), "Φωνές σʼ ένα μουσείο, Απρόοπτη ύλη, Μύθοι σγουροί" (Ηριδανός 1985), "Διώροφο μέλλον" (Σύγχρονη Εποχή 1988). Από το 2002 δημοσιογραφεί σε τοπικές εφημερίδες των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Θόδωρο Αντωνίου, Τάσο Γκρους. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, λιθουανικά, αλβανικά. Στη ζωή και το έργο του αναφέρονται τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη, "Από πέτρα και χρόνο" (2009), "Ή σταγόνα ή ωκεανός" (2010).
Ο ποιητής και συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Μετά το λύκειο στη γενέτειρά του, συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Δωδεκάχρονος ακόμη, αλλά ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε έτσι απ’ την πρώιμη εφηβεία του το συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της λογοτεχνίας, με τα πρώτα ποιήματά του, που στα φοιτητικά του χρόνια εμπλουτίστηκε με την πεζογραφία αλλά και την έντονη αρθρογραφία του πάνω σε θέματα οικονομικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα της εποχής. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα εκδημοκρατισμού της μετακομμουνιστικής Αλβανίας της δεκαετίας του ’90, όπου ξεχώρισε για τη διεισδυτική ματιά και τον ανατρεπτικό ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συγγραφικής δημοσιολογίας του. Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του ’97 στη χώρα του μεταναστεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβιεί μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Το 2006 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με βιώματα και μνήμες απ΄ τη χώρα του υπό τον τίτλο "Παρ’ όλα αυτά... ζούμε" που έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τους αναγνώστες και την κριτική. Ακολούθησαν τέσσερις ποιητικές συλλογές "Κάπου... Κάποιον... Κάποιος", "Πώς καταντήσαμε έτσι!", "Μην ακολουθείτε την σκιά", "Μου μίλησε η σιωπή", μια εκδοτική πλημμυρίδα με αποκορύφωμά της το μυθιστόρημα, το 2012, "Facebook-koobecaF" που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις Μολύβι με τίτλο "Το κάστρο των σκιών". Την ίδια χρονιοά η Ένωση των Αλβανών Συγγραφέων, η "Λέσχη Ντρίτα", με έδρα την Αθήνα, τον τιμάει για το εν λόγω βιβλίο με το βραβείο "Ισμαήλ Κανταρέ". Το μυθιστόρημα εγκωμιάζεται απ’ την κριτική και τον τύπο για το ιδιαίτερο σύγχρονο στιλ, την ευρηματική υπόθεσή του και το καθολικό του μήνυμα σαρκωμένα μέσα από μια στοχαστική γραφίδα που συνδυάζει υπέροχα την πρόζα με την ποίηση.
Το 2015 έλαβε το βραβείο Frang Bardhi για το διήγημα "Psikoanalitika e ecjes" από τον σύλλογο Galaktika. Η συλλογή "Με το βλέμμα του Ομήρου" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα