Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602744710
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα Σημείο Α και ένα Σημείο Β και ότι, αν θέλεις να πας από το Σημείο Α στο Σημείο Β, πρέπει να περάσεις μέσα από έναν ανοιχτό χώρο στον οποίο ένας ικανός ελεύθερος σκοπευτής έχει καλή ορατότητα. Πρέπει να τρέξεις από το Σημείο Α στο Σημείο Β και όσο πιο γρήγορα τρέξεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να φτάσεις στο σημείο Β ζωντανός. Το διάστημα ανάμεσα στο Σημείο Α και στο Σημείο Β είναι διάσπαρτο από πράγματα που έπεσαν από τους πολίτες καθώς περνούσαν τρέχοντας. Όταν φτάσεις στο σημείο Β τα πάντα χάνονται γρήγορα, λες και δε συνέβησαν ποτέ. Σηκώνεσαι και γυρίζεις ξανά στην πολιορκημένη ζωή σου, ευτυχισμένος που υπάρχεις. Μετακινείς μια βρεγμένη μπούκλα από το μέτωπό σου, παίρνεις βαθιά ανάσα και βάζεις το χέρι στην τσέπη σου, όπου μπορεί να βρεις ή να μη βρεις ένα κέρμα χωρίς αξία - ένα κέρμα".
Ένα βιβλίο συγκλονιστικό για τον πόλεμο και την εξορία. Ένα βιβλίο άλλοτε οδυνηρά κωμικό και άλλοτε σπαρακτικά τραγικό. Ένα βιβλίο που, όπως έγραψε η εφημερίδα "Observer", "είναι ένα μάθημα Ιστορίας, αλλά Ιστορίας που χτυπάει τον ανθρώπινο σφυγμό".
Λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αλεξάνδρας Παπαχλιμίτζου.
Ο Αλεκσάνταρ Χέμον γεννήθηκε στο Σαράγιεβο το 1964. To 1992 πήγε στο Σικάγο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων, με μόνη του περιουσία δυο βαλίτσες και τριακόσια δολάρια και γνωρίζοντας ελάχιστα αγγλικά. Όταν ο πόλεμος ξέσπασε στην πατρίδα του, αποφάσισε να μείνει στο Σικάγο ως πολιτικός μετανάστης. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει, από λαντζέρης μέχρι ταχυδρόμος, κι όταν προσλήφθηκε σ΄ ένα βιβλιοπωλείο ένιωσε ευτυχισμένος. Κοιμόταν στο ξύλινο πάτωμα ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος και ξόδευε τα ελάχιστα χρήματά του σε τηλεφωνήματα στην οικογένειά του που ζούσε σε κατάσταση πολιορκίας. Το μόνο που του έδινε ελπίδα ήταν να ονειρεύεται ότι κάποτε θα έγραφε βιβλία και μάθαινε μόνος του αγγλικά διαβάζοντας τη "Λολίτα" του Ναμπόκοφ και υπογραμμίζοντας τις άγνωστες λέξεις. Μέσα σε τρία χρόνια βρέθηκε να γράφει ιστορίες, στις οποίες περιγράφει τις δυσκολίες της ζωής στο Σικάγο και τη σκληρότητα της καθημερινότητας που είχε αφήσει πίσω του στο Σαράγιεβο, ιστορίες εξορίας και απώλειας. Οι ιστορίες αυτές αποτελούν τα βιβλία "For the relief of unbearable urges", διηγήματα, 1995, "The question of Bruno" ("Με το βλέμμα του Μπρούνο"), μυθιστόρημα, 2000, που κέρδισε λογοτεχνικά βραβεία και εκδόθηκε σε 18 χώρες, και "Nowhere man" ("Ο άνθρωπος απ΄ το πουθενά"). Διηγήματα του Χέμον μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα, αρκετά τακτικά, στα περιοδικά "The New Yorker", "Esquire", "Granta", "McSweeneys", "Paris Review" , κ.ά., και έχουν περιληφθεί στις ανθολογίες "Best American Short Stories" του 1999 και του 2000. Διατηρεί δικό του site στο διαδίκτυο (aleksandarhemon.com).
(φωτογραφία: Jerry Bauer)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα