Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608642720
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα του τόμου εντάσσονται σε μια προσπάθεια κριτικής επανεκτίμησης της νεωτερικότητας με βάση την ιστορική εμπειρία κοινωνικών σχέσεων, όπως το φύλο ή η φυλή, που σχετικοποιούν την οικουμενική χειραφετική δυναμική της και ανακαλύπτουν ορισμένες θεμελιακές αντινομίες. Τι έχουν να μας πουν για τη φύση των νεότερων οικουμενικών πολιτικών συστημάτων, και γενικότερα της ιστορικής δημοκρατίας, οι «εξαιρέσεις». Τι έχει να μας πει η μακρόχρονη αορατότητα παρόμοιων σχέσεων εξουσίας για τη φύση των γενικεύσεων χάρη στις οποίες οικοδομείται η εγκυρότητα και η καθολικότητα της επιστημονικής γνώσης. Επίκεντρο ενός τέτοιου προβληματισμού είναι η ιδιόμορφη ιεραρχική δόμηση της διαφοράς στα νεότερα συστήματα πολιτικής νομιμοποίησης που θεμελιώνονται στην οικουμενικότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Ο διακηρυκτικός χαρακτήρας των πανανθρώπινων δικαιωμάτων ενέκλειε την «ου-τοπική» δυναμική του φυσικού δικαίου, υποδηλώνοντας ότι η ελευθερία δεν αναιρείται από την υπάρχουσα πραγματικότητα, από το «γεγονός», ας πούμε, ότι άνθρωποι γεννιούνται υποταγμένοι. Η ελευθερία δεν είναι φυσική κληρονομιά αλλά διακήρυξη, επιταγή. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται ελεύθεροι αλλά μπορούν να γίνουν, κι αυτή η πρωτόφαντη υπόσχεση που εγγράφεται εφεξής στον ορίζοντα του εφικτού εισάγει ταυτόχρονα μια διαρκή αστάθεια στην καρδιά της νομιμοποίησης της εξουσίας. Οι ιστορικές εμπειρίες της χειραφέτησης των γυναικών, των Εβραίων, των μαύρων εκφράζουν αυτή την αστάθεια και αποτελούν ταυτόχρονα ένα προνομιακό πρίσμα διερεύνησης του συσχετισμού δυνάμεων χάρη στον οποίο, η πολιτική νομιμοποίηση μεταφέρεται από το πεδίο της θρησκείας σε εκείνο της φύσης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Παντελής Ε. Λέκκας γεννήθηκε το 1960 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Διδάσκει Ιστορική Κοινωνιολογία και Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η Ελένη Βαρίκα είναι καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII και ερευνήτρια στο Centre Nationale de Recherche Scientifique. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο European University Institute, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και σε πανε πιστήμια των Η.Π.Α. (Portland State University, Harvard και Columbia) και της Βραζιλίας (Campinas και USP). Άρθρα και βιβλία της σχετικά με την ιστορία του φεμινισμού, το φύλο στην πολιτική θεωρία, τη γενεαλογία των κοινωνικών ιεραρχιών στις κοινωνικές και επιστημονικές πρακτικές της νεωτερικότητας έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της "Με διαφορετικό πρόσωπο: φύλο, διαφορά και οικουμενικότητα", εκδ. Κατάρτι, 2000 και "Η εξέγερση των κυριών. Η γένεση μιας φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, 1833-1907", εκδ. Κατάρτι, 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα