Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607800909
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ένα βιβλίο που προέκυψε από τις ημέρες του lock-down, με το οποίο όλοι ζήσαμε επί εβδομάδες. Και που προδιαγράφει ένα παράξενο μέλλον.
Καθώς γίνεται πλέον φανερό ότι η ίδια η έννοια της εργασίας πάει να μεταλλαχθεί, καθώς η αναγκαστική απραξία των ημερών, μεταφράστηκε ως ελεύθερος χρόνος ή ως χαμένος χρόνος, οι Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις προτείνουν να ξαναδούμε τις δυο αυτές βασικές έννοιες με οδηγό το Απραξίας Εγκώμιον/In Praise of Idleness του Bertrand Russell.
Να φαντασθεί κανείς μια πραγματικότητα μειωμένων ωραρίων ή/και εβδομάδα των τεσσάρων ημερών ως προσέγγιση διαμοιρασμού της εργασίας προκειμένου να απορροφηθεί το σοκ της ανεργίας «νέου τύπου»/μετά Covid-19;
Να συνειδητοποιηθεί ότι η απραξία μπορεί να λειτουργήσει θετικά άμα διαβαστεί ως νέα προσέγγιση του ελεύθερου χρόνου; Η δηκτική - όμως και συχνά προφητική - γραφή του Russell, όσο κι αν αναφέρεται σ’ έναν κόσμο διαφορετικό, εκείνον του Μεσοπολέμου, θέτει ερωτήματα που πάλι απαιτούν απάντηση.
Με την ευκαιρία αυτή, σαν πρόσθετη πρόταση ανάγνωσης, μερικές σκέψεις του Russell για το Τι είναι η ψυχή.
Ο Βρετανός φιλόσοφος γεννήθηκε το 1872 κοντά στις όχθες του Wye. Έπειτα από άρτιες σπουδές έγινε καθηγητής στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Καίμπριτζ και μέλος της Βασιλικής Εταιρίας το 1909. Το 1916 παραιτήθηκε από την καθηγεσία· αιτία ήταν οι ειρηνόφιλες ιδέες του. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ταξίδεψε στη Ρωσία και την Κίνα, όπου και διηύθυνε ιδιωτική σχολή (1927-1932). Επίσης δίδαξε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Στο Καίμπριτζ ξαναγύρισε το 1944 και ανέλαβε πάλι τα καθήκοντα του καθηγητή. Κατά τη διαδρομή ενός μακροχρόνιου σταδίου δράσης, που επισφραγίστηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1950 και το βρετανικό παράσημο του Τάγματος Αξίας, ο Ράσσελ και ως μαθηματικός και ως φιλόσοφος και ως κοινωνιολόγος μας έδωσε ένα ογκώδες έργο. Σ΄ αυτό ανήκουν τα έργα: "Principia mathematica" (1903), "Τα προβλήματα της φιλοσοφίας" (1912), "Οι γνώσεις μας για τον εξωτερικό κόσμο και οι επιστημονικές μέθοδοι" (1914), "Ο δρόμος προς την ελευθερία: Σοσιαλισμός,αναρχία και συνδικαλισμός" (1918), "Μυστικισμός και λογική" (1918), "Μπολσεβικισμός" (1940), "Γάμος και ηθική" (1929), "Η κατάκτηση της ευτυχίας" (1930), "Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας" (1946) κ.ά. Υποστηρικτής της γυναικείας χειραφέτησης και της παροχής ψήφου στις γυναίκες, ο φιλόσοφος της ειρήνης είδε την ανθρωπότητα σαν ενιαίο σύνολο και τάχθηκε κατά του ναζισμού που τον πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο, γράφοντας φοβερές σελίδες εναντίον του. Ο Ράσσελ έθεσε το κύρος του στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης και τάχθηκε κατά της ατομικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Πίστεψε στον άνθρωπο, γι΄ αυτό και μέσα στο έργο του διακρίνεται η αισιοδοξία του για το μέλλον. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1970.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα