Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604992003
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στην παρούσα συλλογή ο αναγνώστης θα βρει εννέα άρθρα του Χρήστου Κεφαλή δημοσιευμένα στην πενταετία 2012-2016 στο περιοδικό Μαρξιστική Σκέψη. Τα άρθρα, που έχουν ξαναδουλευτεί και συμπληρωθεί, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συζητούνται η παγκοσμιοποίηση, το εθνικό ζήτημα, οι αραβικές επαναστάσεις, η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, η μαρξιστική θεωρία του φασισμού, ο παλιός και νεότερος ιρασιοναλισμός, αλλά και καλλιτεχνικά έργα και μορφές, από το «Κεφάλαιο» του Γαβρά ως τη βαθιά ιστορική ποίηση του Καβάφη.
Το κοινό μοτίβο σε αυτά τα γραπτά είναι η αναζήτηση του χαμένου νήματος της μαρξιστικής κοινωνικής κριτικής, μέσα από την προσπάθεια επεξεργασίας επίκαιρων ζητημάτων που έχει αναδείξει η ιστορική πράξη. Μιας επεξεργασίας που δεν γίνεται στο κενό, αλλά αξιοποιεί τη μαρξιστική παράδοση και αναδεικνύει την επικαιρότητά της.
Ο συγγραφέας επιχειρεί έτσι να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που θέτει επιτακτικά το παρελθόν, όπως η υπέρβαση του σταλινισμού, αλλά και να συνεισφέρει ιδέες για τo σύγχρονο κόσμο, ανιχνεύοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας.
Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Με το σκάκι ασχολείται συστηματικά από το 1978, όταν εντάχθηκε στον ΣΟ Παγκρατίου, με τον οποίο αγωνιζόταν για μια 15ετία, πρώτα στις εφηβικές και μετά στις αντρικές σκακιέρες. Έχει τον τίτλο του "Υποψηφίου Μετρ". Συμμετείχε στα τελικά του Πρωταθλήματος Νέων το 1981 και στα ημιτελικά Αντρών το 1990. Είναι απόφοιτος του χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σκακιού στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως μεταφραστής.
Σκακιστικά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο περιοδικό "Σαχ" και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Χανιώτικα Νέα". Είναι υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΠ Μελισσίων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ (Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας).
Με πλατιά ενδιαφέροντα, έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα ζητήματα της διαλεκτικής φιλοσοφίας. Στο παρελθόν δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, δυο δοκίμια για τον Τρότσκι και τον Λούκατς, με μεταφράσεις κειμένων τους, και το "Οι διαλεκτικοί της συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής", μια κριτική των παραχαράξεων της διαλεκτικής. Το "Σκάκι και κουλτούρα" είναι το έκτο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα