Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος

Karl Marx

Friedrich Engels

Η "Ένωση των Κομμουνιστών", διεθνής εργατική Ένωση που στις τοτινές συνθήκες δε μπορούσε φυσικά, παρά να ΄ναι μυστική, ανάθεσε στους υπογραφόμενους αντιπροσώπους στο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο το Νοέμβρη του 1847 να συντάξουν και να δημοσιέψουν ένα διεξοδικό πρόγραμμα του Κόμματος, που νάναι και τα δύο και θεωρητικό και πραχτικό και προορισμένο για δημοσιότητα. Αυτή είναι η καταγωγή αυτού του "Μανιφέστου", που το χειρόγραφό του στάλθηκε στο Λονδίνο για να τυπωθεί, λίγες βδομάδες πριν από την επανάσταση του Φλεβάρη. Βγήκε στην αρχή στα γερμανικά και είχε τουλάχιστο δώδεκα διαφορετικές εκδόσεις σ΄ αυτή τη γλώσσα στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Αμερική. [...] (από τον πρόλογο στη γερμανική έκδοση του 1872) "Η μετάφραση του "Μανιφέστου" έγινε με βάση τη γερμανική έκδοση (Μόσχα 1945) και τη γαλλική έκδοση (1945). Σε μερικά σημεία χρησιμοποιήθηκε και η ρούσικη έκδοση (1945). Στην Ελλάδα, έχουν γίνει ως τα τώρα πέντε μεταφράσεις του "Μανιφέστου". Η πρώτη έχει γίνει από τον ποιητή και λογοτέχνη Κώστα Χατζόπουλο στα 1908. Η δεύτερη τον Ιούνη του 1919 ανώνυμη με πρόλογο του Γιάννη Σίδερη. Στα 1921 βγήκε μια τρίτη μετάφραση από το Γιάννη Σίδερη. Μια τέταρτη έχει γίνει από το Γιάννη Κορδάτο στα 1928 και μια τελευταία που είναι η καλύτερη, από τον Ιορδ. Ιορδανίδη στα 1933 (έκδοση Λαϊκού Βιβλιοπωλείου). Οι τρεις πρώτες, και σε πολλά σημεία και η τέταρτη δεν είναι καλές. Αν η έκδοσή μας αυτή έχει κάποιο πλεονέκτημα απέναντι στις προηγούμενες είναι γιατί το κίνημα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού στην Ελλάδα είναι σήμερα σε αφάνταστο βαθμό πιο ανεπτυγμένο από τα χρόνια που βγήκαν οι προηγούμενες εκδόσεις. Και μόνο το γεγονός πως η έκδοση αυτή έγινε στην ελεύθερη Ελλάδα μέσα στους καπνούς και τις βροντές της μεγάλης μάχης που δίνει σήμερα ο Ελληνικός λαός για την απελευθέρωσή του, δείχνει τη διαφορά ανάμεσα σε τούτη την έκδοση και τις προηγούμενες." (σημείωση του μεταφραστή)

Karl Marx

Karl Marx (Συγγραφέας)

Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ (Τρίρ 1818 - Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ΄ τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ΄ την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Friedrich Engels

Friedrich Engels (Συγγραφέας)

Ο Φρειδερίκος Έγκελς (Friedrich Engels) γεννήθηκε το 1820, γόνος ενός επιτυχημένου Γερμανού βιομηχάνου. Σε ηλικία 24 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας σε ένα εργαστήριο βάμβακος. Ο νεαρός Φρειδερίκος συγκλονίστηκε από τη φτώχια της πόλης και ξεκίνησε τη συγγραφή μιας έκθεσης η οποία δημοσιεύτηκε ως "Η κατάσταση των εργατικών τάξεων στην Αγγλία" - "Condition of the working classes in England" (1844). Λίγο αργότερα, στη Γαλλία, ο Έγκελς συναντά τον Μαρξ και εφεξής συνδέονται με μια εγκάρδια φιλία.

 

Συμμερίστηκε της απόψεις του Μαρξ σχετικά με τον καπιταλισμό και είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να γράφει λόγους που επρόκειτο να απαγγελθούν στο ευρύ πλήθος. Ο Έγκελς έπειτα ακολούθησε τον Μαρξ στο Βέλγιο, αφού οι Πρωσικές αρχές πίεσαν τη Γαλλία να εξορίσουν τον δεύτερο. Το Βέλγιο τότε αποτελούσε μια χώρα όπου υπήρχε περισσότερη ελευθερία έκφρασης συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1846 δημιούργησαν την "Κομμουνιστική επιτροπή ανταπόκρισης" ("Communist correspondence committee") με σκοπό να συνενώσουν τους σοσιαλιστές ηγέτες που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές στην Αγγλία, επηρεασμένοι από αυτή την έντονη κινητικότητα αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα νέο οργανισμό, την "Κομμουνιστική Συνομοσπονδία" ("Communist League").

 

Σκοπός αυτής της οργάνωσης ήταν η "ανατροπή της αστικής τάξης, η επικράτηση του προλεταριάτου, η απεμπόληση της παλαιάς καπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται σε ταξικούς ανταγωνισμούς και η εγκαθίδρυση μιας νέας αταξικής κοινωνίας όπου δε θα υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία". Ο Έγκελς αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία για λόγους οικονομικούς και εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι εξασφάλισε εισόδημα και για τον Καρλ Μαρξ. Οι δυο φίλοι κράτησαν στενή επαφή για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Εποικοινωνούσαν ταχυδρομικά κατά μέσο όρο με ένα γράμμα κάθε δυο μέρες. Μετά το θάνατο του Μαρξ το Μάρτη του 1883, ο Έγκελς αφιέρωσε τη ζωή του στην έκδοση και τη μετάφραση των έργων του Μαρξ μέχρι το θάνατό του στα 1895. Φυσικό επόμενο των ριζοσπαστικών θέσεων που πρέσβευε είναι η δημιουργία αντιλόγων και εξίσου ριζικών διαφωνιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι παρολαυτά φανερή η συμβολή του στην ανανέωση και δημιουργία νεότερων φιλοσοφικών ιδεών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Μεταφραστής)

Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ την εποχή του εμφυλίου πολέμου, μέλος του Π.Γ. και υπουργός δικαιοσύνης στην "Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση" του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
61
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.112 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση