Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608966062
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο λιμάνι διοργανώνονταν για μια βδομάδα μουσικές εκδηλώσεις. Είχαν κουβαλήσει συγκροτήματα παραδοσιακής και `έθνικ` μουσικής από όλα τα Βαλκάνια. Ακόμη και γύφτους με τους ζουρνάδες τους. Κάθε βράδυ τραβούσε κατά κει ο κόσμος: λίγοι επίσημοι, διανοούμενοι, φοιτητές, καλλιεργημένοι άνθρωποι της καλής κοινωνίας.
Την ίδια ώρα, τα λεωφορεία που είχαν αφετηρία στην πλαϊνή μεγάλη πλατεία έφευγαν το ένα μετά το άλλο για τις συνοικίες, φορτωμένα ανθρώπους λαϊκούς που μόλις είχαν σχολάσει από τη δουλειά τους. Μερικοί άντρες κοιμόντουσαν κιόλας στο μπροστινό κάθισμα, οι κοπέλες ήταν κουρασμένες κι άσχημες, με ξεβαμμένα πρόσωπα κι ετοιμόρροπες κομμώσεις. Πολλά μπατζάκια είχαν λεκέδες από λάσπη ή μουστάρδα. Όλοι βιάζονταν να γυρίσουν στα σπίτια τους, ανύποπτοι για τη λαϊκή πανδαισία που σε λίγο θα άρχιζε μια ανάσα κοντά. Το δικούς άμουσο ξέδομα θα γινόταν την προσεχή (κάθε προσεχή) Παρασκευή και Σάββατο: με ντεσιμπέλ, κούνημα, χορό επί τραπέζης και νοθευμένο ουίσκι.
Ό,τι έκανε κάποτε ο λαός, το απολαμβάνουν σήμερα άλλοι. Ό,τι τρώει σήμερα ο λαός, με όρεξη δίχως δεύτερη σκέψη, το μαγειρεύουν και του το πασάρουν κάποιοι άλλοι. Θεία δίκη θα ήταν να βαφτιστούν μια μέρα `τέχνη` κι αυτά τα πλαστικά του αποφάγια.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Έγραψε τα βιβλία: "Μύθοι της τεχνολογίας", Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 1987, "Ψίχουλα: μικρά πεζά", Νησίδες, 1998· Πανοπτικόν, 2008, "Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄", Νησίδες, 2003· Βάνιας, 2008· Πανοπτικόν, 2014, "Μακριά απ΄ τον κόσμο", Πανοπτικόν, 2008, "Ανθρώπινες σκιές", Πανοπτικόν, 2012, "Κυριακή ρεπό", Εστία, 2014. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το σύνολο του φιλοσοφικού έργου του Φρίντριχ Νίτσε, έργο που διήρκεσε είκοσι χρόνια, καθώς και έργα των Ντιντερό, Μπακούνιν, Στίρνερ, Φρόιντ, Φουκό, Μποντριγιάρ, Καστοριάδη, Κοϊρέ και των στοχαστών της Σχολής της Φρανκφούρτης. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στις εκδόσεις Εξάντας, καθώς και του βραχύβιου εκδοτικού οίκου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο του έργου του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα