Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606878398
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στη νότια άκρη του μακεδονικού κάμπου, σκαρφαλωμένες στους πρόποδες των Πιερίων, στην καρδιά της περιοχής που ήταν για τον Ηρόδοτο (Ιστ. 7,131) η `Μακεδονίς γη`, η κοιτίδα των Μακεδόνων, βρίσκονται οι Αίγες, η πρώτη πόλη της Μακεδονίας. Η επιλογή της θέσης δεν είναι καθόλου τυχαία: εδώ, ο αρχαίος οδικός άξονας που, διασχίζοντας τα Πιερία, συνέδεε τη λεκάνη της Μακεδονίας με τη νότια Ελλάδα συναντιόταν με τον δρόμο που, ξεκινώντας από τα λιμάνια της Πιερίας οδηγούσε προς τη δύση και τον βορρά, ενώ ο Αλιάκμονας, ποτάμι αδιάβατο ακόμη και σήμερα, προστάτευε την πόλη σαν φυσικό οχυρό εξασφαλίζοντας την άμεση επικοινωνία της με τη θάλασσα που τότε βρισκόταν πολύ πιο κοντά. Το αχανές νεκροταφείο με τους εκατοντάδες τύμβους, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη και σήμερα, δείχνει ότι ήδη από τις αρχές της τελευταίας προχριστιανικής χιλιετίας είχε αναπτυχθεί εδώ ένα εξαιρετικά σημαντικό, πλούσιο και πολυάνθρωπο κέντρο. Στα μέσα του 7ου προχριστιανικού αιώνα ο Περδίκκας, ένας γόνος του αργίτικου βασιλικού οίκου των Τημενιδών, καταφέρνει να αναρριχηθεί στον μακεδονικό θρόνο. Με τους Τημενίδες στην εξουσία, οι Μακεδόνες επεκτείνουν την κυριαρχία τους και γίνονται κύριοι της πλούσιας χώρας που θα πάρει από αυτούς το όνομά της. Οι Αίγες, η καθέδρα των βασιλέων, όντας η καρδιά ενός από τα πιο ισχυρά κράτη της περιοχής, γνωρίζουν περίοδο ακμής και πλούτου που ανιχνεύεται, κυρίως, μέσα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης. Ακολουθώντας το αρχαιότροπο μοντέλο οργάνωσης του χώρου, που εκφράζει μια κοινωνία στηριγμένη στην αριστοκρατική δομή των γενών με σημείο αναφοράς και πόλο συνοχής τη βασιλική εξουσία, `αι Αιγεαί` αναδύονται από την αχλύ της προϊστορίας σαν μια πόλη `κατά κώμας`, ένα `ανοιχτό` πολεοδομικό μόρφωμα με μικρούς και μεγαλύτερους συνοικισμούς, διάσπαρτους γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα, που εξελίσσεται οργανικά, χωρίς αυστηρά προκαθορισμένο σχέδιο και συγκροτείται στον χώρο με άξονα τη βασιλική παρουσία και εξουσία, τη σχέση με το θείο και την ανάγκη επιβολής και άμυνας, με άλλα λόγια, το ανάκτορο, τα ιερά και την οχυρή ακρόπολη. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Η Αγγελική Κοτταρίδη είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική, προϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχαία και μεσαιωνική φιλολογία, την εθνολογία και τη θεατρολογία, είναι διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Για σειρά ετών βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και από το 1991 αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ, είναι αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας), όπου μεταξύ άλλων σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών στο Μουσείο των βασιλικών τάφων. Υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων.
Επιστημονική υπεύθυνη και συγγραφέας κειμένων της μεγάλης ηλεκτρονικής έκδοσης του ΥΠΠΟ για τις Αίγες, αλλά και της παρουσίασης του χώρου και του μουσείου στο διαδίκτυο, έχει δημοσιεύσει, εκτός από τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, μια μεγάλη σειρά μελετών, άρθρων, καταλόγου κτλ. με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αίγες και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, τη μαγεία, το μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και με την προβληματική της κοινωνικοποίησης της αρχαιολογίας και της σημασίας της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα.
Παράλληλα με την πλούσια ανασκαφική και λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, σε συνεργασία με το ζωγράφο Χ. Μποκόρο προχώρησε στην ανάπλαση των αριστουργηματικών χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, και οργάνωσε σειρά περιοδικών εκθέσεων του ΥΠΠΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Ανόβερο, Ρώμη, Δελχί, Νέα Υόρκη): «Μακεδόνες, οι Έλληνες του Βορρά», «Από τη Μήδεια στη Σαπφώ» κ.ά.).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟ και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα