Μακεδονία, Θεσσαλία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονία, Θεσσαλία

Ταξίδι στην Ελλάδα

Francois - Charles - Hughes - Laurent Pouqueville

Ο Γάλλος διπλωμάτης, περιηγητής και ιστοριογράφος Φραγκίσκος Κάρολος Ούγγος Λωράν ντε Πουκεβίλ (1770-1838), ενώ σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, αφιέρωσε τη ζωή του αποκλειστικά στην συγγραφή έργων για τον τόπο μας: "Ταξίδι στην Ελλάδα" (1820), "Ιστορία της αναγέννησης της Ελλάδας" (1824), "Ιστορία και περιγραφή της Ελλάδας" (1835) κ.ά.

Με άμεσο κίνδυνο της ζωής του (από τους ληστές των ορέων και τις αυθαιρεσίες των τοπικών τουρκικών αρχών), περπάτησε κυριολεκτικά όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα πάντα: διαμόρφωση του εδάφους, πανίδα και χλωρίδα, αγροτικές καλλιέργειες, εμπόριο, επαγγέλματα, αριθμητικό δυναμικό και εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού, ήθη και έθιμα των κατοίκων, ακόμη και αποστάσεις σε ώρες και λεπτά μεταξύ των διαφόρων οικισμών. Οπωσδήποτε, μέσα στον πακτωλό των πληροφοριών δεν είναι όλα αξιόπιστα. Υπάρχουν σ` αυτόν υπερβολές, παρεκβάσεις και υποκειμενισμοί, για να μην πούμε μεροληπτικές κρίσεις. Γενικά, όμως, είναι μια πλούσια πηγή γνώσεων για την Ελλάδα της τουρκοκρατίας, παραμονές της Εθνεγερσίας. Ο συγγραφέας αποδεικνύεται προικισμένος ιστοριοδίφης με επιστημονική περιέργεια και δημιουργική φαντασία, με λογοτεχνικό ταλέντο.

Με τις συχνές αναφορές του στην αρχαιότητα, ο Πουκεβίλ επισημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε γης των προγόνων μας. Άλλωστε, το έργο του, σχεδόν στο σύνολο του, αποτέλεσε θερμή συνηγορία υπέρ του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας και ενίσχυσε το ρεύμα του φιλελληνισμού.

Προφανώς, οι προαναφερόμενοι λόγοι είναι υπεραρκετοί να δικαιώσουν την έκδοση του έργου του σε φροντισμένη μετάφραση.

(αντί προλόγου)

Νίκη Μολφέτα (Μεταφραστής)


Francois - Charles - Hughes - Laurent Pouqueville

Francois - Charles - Hughes - Laurent Pouqueville (Συγγραφέας)

Ο Φραγκίσκος Πουκεβίλ ήταν Γάλλος διπλωμάτης, γιατρός, ιστορικός και φιλέλληνας. Το 1798 σε ταξίδι του στην Ιταλία με ένα ιταλικό πολεμικό αιχμαλωτίστηκε μαζί με τους άλλους συνταξιδιώτες του από ένα Τριπολίτη κουρσάρο. Αυτός αντί να τους οδηγήσει σε σκλαβοπάζαρο τους αποβίβασε στο Ναυαρίνο. Εκεί οδηγήθηκαν στην Τρίπολη σαν αιχμάλωτοι πολέμου και με διαταγή του Μουσταφά Πασά κλείστηκαν σε φρούριο. Ο Πουκεβίλ κρατήθηκε εκεί επτά μήνες και μετά μεταφέρθηκε στο Ανάπλι και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη από όπου ελευθερώθηκε το 1801. Ωθούμενος από τη μεγάλη του συμπάθεια στην Ελλάδα και στους Έλληνες κατέγραψε τις εμπειρίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις του από την παραμονή του στην προεπαναστατική Ελλάδα σε μια σειρά από έργα αφιερωμένα σ΄ αυτή. Τα έργα αυτά εκδόθηκαν στην Ευρώπη, γνώρισαν μεγάλη κυκλοφορία και τόνωσαν τα φιλελληνικά αισθήματα των Ευρωπαίων. Στα βιβλία του ο Πουκεβίλ περιγράφει ιστορικά στοιχεία, ήθη και έθιμα των Ελλήνων, τις συνθήκες ζωής τους και την καταπίεση και τα δεινά τους από τους Τούρκους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.403 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση