Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603937357
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Είναι γνωστό ότι η διδασκαλία της λογοτεχνίας παρουσιάζει μέχρι σήμερα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η αντίληψη ότι η λογοτεχνία πρέπει να είναι ένα παραγωγικό - δημιουργικό μάθημα αποτέλεσε το κίνητρο για το σχεδιασμό των διδακτικών προσεγγίσεων οι οποίες εφαρμόστηκαν πιλοτικά σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και παρουσιάζονται στο παρόν βιβλίο. Με αφορμή κείμενα της λογοτεχνίας (μυθιστορήματα του Παπαδιαμάντη και του Dickens αλλά και συγγραφέων της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, ποιήματα του Σολωμού ή νεοτερικών ποιητών) και αισθητικά ρεύματα (π.χ. Ρομαντισμός), οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου παρουσιάζουν εναλλακτικούς τρόπους της διδακτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας και ποικίλες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1969 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο "Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης" στο Παρίσι και το 1973 πήρε Doctorat 3΄eme cycle, απο το Πανεπιστήμιο Paris III της Σορβόνης, στη συγκριτική λογοτεχνία. Θέμα της διατριβής της ήταν: "L΄influence des chants populaires sur la langue et sur la poesie de Palamas" (Η επίδραση των δημοτικών τραγουδιών στη γλώσσα και στην ποίηση του Παλαμά), Παρίσι 1972. Από το 1972 έως το1986 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ιστορικού Λεξικού Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα για δύο χρόνια (1980-1982) δίδαξε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως ειδική επιστήμονας, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ανάλυση νεοελληνικών κειμένων. Από το 1986 είναι καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και παιδική λογοτεχνία.
Στο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό της έργο ασχολείται με θέματα νεοελληνικής ποίησης (ζητήματα ποιητικής τέχνης και κριτικής, 19ος και 20ός αιώνας). Στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους ασχολείται με θέματα ιστορίας, ζητήματα θεματολογίας, υφολογίας σύγχρονων κειμένων για παιδιά και νέους, με τις σχέσεις λογοτεχνίας-εκπαίδευσης, καθώς και με τη φιλαναγνωσία.