Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608041011
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο συλλογικός αυτός τόμος επιδιώκει να προσεγγίσει το σύνθετο ζήτημα της θέσης και του ρόλου της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση και να αναδείξει τη διδακτική της λογοτεχνίας ως ένα σύγχρονο επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο χρειάζεται τη συνδρομή πολλών θεωρητικών κλάδων καθώς και συσσωρευμένη διδακτική εμπειρία. Ο αναγνώστης δε θα βρει ομοφωνία στις προσεγγίσεις και τις προτάσεις των συνεργατών, ούτε έτοιμες λύσεις προς άμεση εφαρμογή. Θα έρθει αντιμέτωπος με την πολυφωνία, τα διαφορετικά σημεία έμφασης, τη συνύπαρξη του παλιού με το καινούργιο. Έχει καταβληθεί προσπάθεια, ωστόσο, να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στον θεωρητικό προβληματισμό και τη διδακτική πρακτική, ανάμεσα στην κριτική της σημερινής κατάστασης και τις νέες προτάσεις, ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα που βρισκόμαστε, κατά γενική ομολογία, σε μια καμπή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τους σκοπούς της διδασκαλίας των διαφόρων αντικειμένων, να ανανεώσουμε το περιεχόμενο και να εκσυγχρονίσουμε τις μεθόδους διδασκαλίας, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την κριτική μας ικανότητα ως εκπαιδευτικοί, σε όποια βαθμίδα κι αν ανήκουμε, και, ταυτόχρονα, να θεμελιώσουμε επιστημονικά τις προσδοκίες και τα οράματά μας. Ο τόμος αυτός επιδιώκει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, σ` ένα χώρο, όπως το μάθημα της λογοτεχνίας, το οποίο, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει μέσον αγωγής στο σύγχρονο πολιτισμό.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Βενετία Αποστολίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έχει γράψει τα βιβλία:
Ο Κωστής Παλαμάς ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Θεμέλιο, 1992, Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά: Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή 1947-1981, Πόλις, 2003 (Βραβείο Δοκιμίου του περ. Διαβάζω), Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων, Πόλις 2010 (Κρατικό βραβείο Δοκιμίου εξ ημισείας). Επίσης, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πίστα το βιβλίο Με επίκεντρο τη «Μεγάλη Πλατεία». Μια θεώρηση του πεζογραφικού έργου του Νίκου Μπακόλα, Εκδόσεις Σοκόλη, 2009.
Η Ελένη Χοντολίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.