Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609204279
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να χαιρετίζω την έκδοση των Βασιλείου Νικόλτσιου, Γεωργίου Σκαλτσογιάννη και Βασιλείου Αναστασόπουλου με τίτλο `Λόγια εικόνων του `40`.
Wie es eigentlich gewesen... Αυτή η ακατανόητη για πολλούς φράση από γερμανικό κείμενο του 19ου αιώνα, αποτελεί ίσως την αρχή του κακού και επακριβών σημαίνει `όπως συνέβησαν στην πραγματικότητα`. Πρόκειται για ένα χωρίο από την Παγκόσμια Ιστορία του Leopold Ranke, που ουσιαστικά δηλώνει τη διαβεβαίωση του ιστορικού ότι θα περιγράψει τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν, εξαλείφοντας από την ιστορική ανάλυση κάθε ίχνος του εαυτού του.
Στην παρούσα έκδοση αυτό έχει επιτευχθεί. Εβδομήντα χρόνια μετά από το `γεγονός`, η μνήμη αποφορτίστηκε και οι συγγραφείς παρουσιάζουν την πορεία των γεγονότων, χωρίς τα δεσμά οποιασδήποτε προσωπικής ή εθνικής φόρτισης.
Μέσα από τα τεκμήρια τη συλλογής του Συνταγματάρχη (ΥΦ) ε.α. κ. Βασιλείου Νικόλτσιου -Φαρμακοποιού, Διευθυντού του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, σε συνεργασία με τους Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Γεώργιο Σκαλτσογιάννη και Επίλαρχο κ. Βασίλειο Αναστασόπουλο, αξιωματικών της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ζωντανεύει ένα τιτάνιος αγώνας που δικαίως εγγράφεται στην ελληνική ιστορία ως Έπος του `40.
Αυτή η έκδοση μάς κάνει συνεργούς της Ιστορίας. Οδηγεί το δάχτυλό μας όχι μόνο να γυρίσει τις σελίδες του βιβλίου αλλά ίσως, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα μας, μας ωθεί να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ίδιας μας της ζωής. Δεν είναι μόνο η γνώση που προσφέρει αυτό το βιβλίο. Δεν είναι οι δάφνες της επιστημονικής κοινότητας για το μοναδικό, το νέο και το προάγον την επιστήμη της ιστορίας αυτό που επιδιώκει. Είναι η αδιαμβήσβητητη σύνδεση με το παρελθόν. Είναι η προβολή γνωστών και άγνωστων πτυχών της ιστορίας μέσα από λόγια και εικόνες. Αυτό που προσφέρει τελικά αυτή η έκδοση είναι η ενδυνάμωση αυτής της ζωτικής λειτουργίας του εγκεφάλου που λέγεται Μνήμη, Θύμηση. Και όλα αυτά με τρόπο επιστημονικό, με ιδιαίτερη ανησυχία για το ιστορικό γίγνεσθαι, με σεβασμό για τον τρόπο προσέγγισης του παρελθόντος και με γνώση της ιστορικής `απόστασης`.
Για την πολυετή προσπάθεια των συγγραφέων να συλλέξουν και να παρουσιάσουν το εν λόγω υλικό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Όσον αφορά όμως στο αποτέλεσμα που αυτή η προσπάθεια έχει στον αναγνώστη και μελετητή τη ιστορίας, είμαι πλέον βέβαιος ότι οι περιπέτειες της μνήμης και το πώς αυτή επιβίωσε μέσα από τα σαρωτικά κύματα τη Ιστορίας, έχουνε μάλλον βρει το δρόμο για επούλωση.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Βασίλειος Νικόλτσιος γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002, με αίτησή του, με το βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α.
Για περισσότερα από 40 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, απόκτηση, καταγραφή, φύλαξη, τεκμηρίωση, έρευνα, ερμηνεία, έκθεση και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 ιστορικά κειμήλια της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία εκτίθενται σε Μουσεία και με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 190 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής του εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο σε δέκα άλλα ιστορικά μουσεία της Ελλάδας, από το Ρέθυμνο και την Καλαμάτα, μέχρι το Σκρα και τα Γιαννιτσά.
Για περισσότερα από 25 χρόνια ασχολείται με τη Μουσειολογία. Με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία όλων των νέων Στρατιωτικών Μουσείων. Έχει επίσης εργαστεί για τη δημιουργία ιδιωτικών μουσείων σε όλη την Ελλάδα.
Είναι συγγραφέας δεκαέξι ιστορικών έργων, που έχουν σχέση με τη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Από το 2002 έως το 2013 εργάστηκε στο φαρμακείο του στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ήταν διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Διετέλεσε από το 2004 έως το 2013 Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Από το 2013 είναι διευθυντής και του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου.
Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, για εξαίρετες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής, Α΄ τάξεως, για διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα.
Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/τμήματος Θεσσαλονίκης.
To 2016 τιμήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη με το Μετάλλιο Εκατονταετηρίδας από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το Οφίκιο του Άρχοντα "Κουροπαλάτη" της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.
Είναι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Αναστασία Χαδιά και έχουν τρεις γιους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα