Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789608345706
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ. στα Λεύκτρα της Βοιωτίας οι φιλόδοξοι Θηβαίοι, με επικεφαλής τους χαρισματικούς στρατηγούς Επαμεινώνδα και Πελοπίδα, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον σπαρτιατικό στρατό, ο οποίος για περισσότερα από 500 χρόνια ήταν αήττητος σε μάχες ανοικτού πεδίου. Το τελικό αποτέλεσμα της μάχης προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς Έλληνες, αφού οι Σπαρτιάτες γνώρισαν μια απρόσμενη ήττα. Οι Θηβαίοι, αξιοποιώντας τις εξελίξεις οι οποίες είχαν σημειωθεί στην τακτική της μάχης της οπλιτικής φάλαγγας, κατήγαγαν μια περήφανη νίκη.
Είχε έλθει πλέον η σειρά της πόλης του Κάδμου να ορίσει για ένα διάστημα τη μοίρα της Ελλάδας. Εννέα χρόνια αργότερα (362 π.Χ.) οι Θηβαίοι ανάγκασαν τη Σπάρτη να πολεμήσει για την ίδια της την ύπαρξη στη Μαντίνεια της Αρκαδίας. Η θηβαϊκή λοξή φάλαγγα νίκησε και πάλι αλλά ο εμπνευστής της, ο Επαμεινώνδας, κείτονταν νεκρός στο πεδίο της μάχης. Ο θάνατός του σηματοδότησε το τέλος της προσπάθειας της "Επτάπυλης" πόλης για πανελλήνια ηγεμονία.
Το βιβλίο αυτό θα σας επιτρέψει να ακολουθήσετε την ιστορική διαδρομή της Θήβας από την ίδρυση μέχρι την ανάδειξή της σε πανελλήνιας εμβέλειας δύναμη και να γνωρίσετε τις στρατηγικές επινοήσεις της λοξής φάλαγγας και του Ιερού Λόχου οι οποίες μετέβαλαν καθοριστικά τον τρόπο της οπλιτικής μάχης. Θα παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο συνετρίβη ο αήττητος μέχρι τότε, σπαρτιατικός στρατός στα Λεύκτρα και θα κατανοήσετε τον λόγο για τον οποίο η νίκη των Θηβαίων στη Μαντίνεια σήμανε ταυτόχρονα και την αρχή του τέλους της βραχύβιας ηγεμονίας τους.
Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ένα επιτελείο επιστημονικών συνεργατών ειδικευμένων στην αρχαία ιστορία. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπους χάρτες και θαυμάσιες απεικονίσεις στολών. Mέσα από τις σελίδες του επιτυγχάνεται η "αναβίωση" των μαχών εκείνων οι οποίες ανάγκασαν τη Σπάρτη να αποσυρθεί από το προσκήνιο της Ιστορίας, οριοθέτησαν τις ηγεμονικές προοπτικές της Θήβας στον ελλαδικό χώρο και ανέδειξαν τον Επαμεινώνδα ως έναν από τους πιο τολμηρούς νεωτεριστές όλων των περιόδων στον τομέα της στρατηγικής.
Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους.
Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα