Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9789606580062
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 στην Πελοπόννησο σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να υποστηρίξει την πληγείσα περιοχή του ιστορικού οικισμού του Λεονταρίου αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία της σε θέματα προστασίας της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα, το οποίο έγινε σε συνεργασία με την τότε 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε ως στόχους την εκπόνηση πρότυπων μελετών για την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές και μελετών για την ανάδειξη και ανάπλαση μνημείων και των δημόσιων χώρων του οικισμού, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των αρμόδιων φορέων για την ορθή αποκατάσταση και τη διαχείριση του αρχιτεκτονικού πλούτου καθώς επίσης την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον. Απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν η συμβολή στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα προσφέρουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στους πληγέντες οικισμούς. Η έρευνα και η τεκμηρίωση του οικισμού, οι μελέτες αποκατάστασης αλλά και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα έντυπο το οποίο θα κατέγραφε την αρχιτεκτονική του οικισμού και τους σχετικούς με την προστασία του προβληματισμούς οδήγησε στην τελευταία δράση του προγράμματος, που είναι η έκδοση του ανά χείρας βιβλίου. Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη συλλογή του υλικού που αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου και την αρχή της σχετικής με αυτό έρευνας ως την έκδοσή του έδωσε τη δυνατότητα στο τέλος του βιβλίου να γίνει μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος καθώς και την παρουσίαση κάποιων διαπιστώσεων σχετικών με την τύχη στο χρονικό αυτό διάστημα του φυσικού του αντικειμένου, δηλαδή του ίδιου του ιστορικού οικισμού του Λεονταρίου
Ο Σταύρος Μαμαλούκος είναι καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η αρχιτέκτων Ελένη-Αννα Χλέπα είναι διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. (2008) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος για την Αποκατάσταση Μνημείων από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1986). Έχει διεξαγάγει πολλές επιστημονικές έρευνες και έχει εκπονήσει ειδικές μελέτες για την αρχιτεκτονική κληρονομιά: ιστορικές και αρχειακές έρευνες, μελέτες ανάδειξης και ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, μελέτες αναστήλωσης και αποκατάστασης αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων μνημείων, καθώς και μελέτες αστικών αναπλάσεων. Ως εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε. έχει εργαστεί σε πρόγραμμα τεκμηρίωσης και διάσωσης μεσαιωνικών μνημείων στην Κύπρο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα κυρίως για την ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, για τις ιστορικές και θεωρητικές όψεις του θέματος της προστασίας των μνημείων, καθώς και για την ιστορία των αποκαταστάσεων. Έχει διδάξει σε τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι μέλος πολλών οργανώσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθνικών και διεθνών, όπως, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Europa Nostra.. Έχει βραβευθεί με εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων Βραβείο (Diploma) Europa Nostra για το έργο «Αποκατάσταση - αναστήλωση της Αρκαδικής Πύλης και τμήματος των τειχών της Αρχαίας Μεσσήνης» (2005) και διάκριση Europa Nostra για το έργο «Στερέωση-αναστήλωση-αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου του Άργους» (2010).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δάφνη Μαυρογιώργου είναι βιολόγος-γεωγράφος, υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων της "Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Αθανασούλης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1966. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στη βυζαντινή αρχαιολογία στο Universite PARIS I Pantheon - Sorbonne. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2006 στο ΑΠΘ με θέμα τη βυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της επισκοπής Ωλένης (Ηλεία). Το 1993 εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με διαγωνισμό και από το 1995 έως το 2007 ήταν επιμελητής των βυζαντινών αρχαιοτήτων Ηλείας. Από το 2008 έως το 2014 ήταν διευθυντής στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία). Από το 2014 είναι διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Κάστρων Πυλίας και του του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΑ, εμπειρογνώμων αρχαιολόγος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει διατελέσει υπότροφος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Οξφόρδη και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Βερολίνο. Έχει διευθύνει δεκάδες ανασκαφικές έρευνες στην Ηλεία, Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία (κυριότερες: Γλαρέντζα, Μονή Ίσοβας, Κόρινθος, Ακροκόρινθος, Τεγέα). Έχει διευθύνει δεκάδες μείζονα προγράμματα αποκατάστασης βυζαντινών ναών και κάστρων στην Πελοπόννησο με πιστώσεις ΚΠΣ και ΕΣΠΑ (κυριότερα: Χλουμούτζι, Καρύταινα, Ακροκόρινθος, Αγιονόρι, Ακροναυπλία, Λάρισα Άργους, Μπούρτζι Ναυπλίου, Αγία Μονή). Έχει σχεδιάσει και διευθύνει τη δημιουργία του θεματικού μουσείου για τους σταυροφόρους στο κάστρο Χλουμούτζι και του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με θέμα τη βυζαντινή και μεσαιωνική αρχαιολογία και αρχιτεκτονική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βαρβάρα Βαλάκου, γεννημένη στην Αθήνα το 1986, είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2004-2010) και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης: Προστασία Μνημείων - Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2011-2013). Στο πλαίσιο των σπουδών της έχει ασχοληθεί με ζητήματα ιστορίας και αποκατάστασης μνημείων και συνόλων, τόσο ατομικά όσο και σε ομάδες εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή στην ομάδα μελέτης του πυρόπληκτου Λεονταρίου Αρκαδίας, η διπλωματική της εργασία για τον εγκαταλελειμμένο παραδοσιακό οικισμό του Δεχουνίου Αχαΐας, η μεταπτυχιακή της για ένα σημαντικό ξεμόνι της Βάθειας στη Μέσα Μάνη και ακόμη η συμμετοχή στη μελέτη του οικισμού Μεγάλη Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης. Η τελευταία αυτή εργασία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς γραφείου του ICOMOS (Αθήνα, 13/06/2014) καθώς και σε ημερίδα της ΕΛΕΤ (Καλαμάτα, 11/10/2014). Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών "ΘΑΛΗΣ- ΕΚΠΑ- Ιερό Απόλλωνος - Παλαιοχριστιανικός Οικισμός στην Αλάσαρνα της Κω. Η διαχρονική πορεία ενός αρχαίου ιερού και η μετεξέλιξή του σε παλαιοχριστιανικό οικισμό", με σκοπό τη δημοσίευση των έως τώρα δεδομένων της πανεπιστημιακής ανασκαφή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Πάφο το 1986. Φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2010) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Msc in Architecture and Heritage, στο Delft University of Technology, Netherlands (2013-2015). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πολυτεχνείο Πατρών ασχολήθηκε με τεκμηρίωση κτιρίων του ιστορικού οικισμού του Λεονταρίου Αρκαδίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αποτυπώσεις στο ιστορικό κέντρο της Πάφου και αποτύπωση και πρόταση αποκατάστασης της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο. Έχει εργαστεί ως μελετητήρια και επιβλέπουσα αρχιτέκτων σε κατασκευαστική εταιρία στην Κύπρο ενώ παράλληλα από το 2012 ασχολείται με μελέτες ιδιωτικών έργων ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Γ. Μανωλέσσου, γεννημένη στην Αθήνα, είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία. Έχει συμμετάσχει ως αρχαιολόγος σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του
Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει εργαστεί σε ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην οποία εργάστηκε και ως συμβασιούχος αρχαιολόγος από το 2001 έως το 2005. Από το 2006 εργάζεται ως μόνιμη Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει υπηρετήσει στην 25η Εφορεία Βυζαντινών
Αρχαιοτήτων (περιφέρεια αρμοδιότητας στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας),στη μετέπειτα Εφορεία Αρχιοτήτων Κορινθίας (2014-2015) και στο Τμήμα Εποπτείας Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών και Αρχαιοπωλείων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (2015-2018). Από τον Φεβρουάριο του 2018 έως σήμερα υπηρετεί ως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Μικροτεχνίας, Υφασμάτων και Μουσαμάδων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη βυζαντινή αρχαιολογία, ιστορία και τέχνη. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ξένη Σίμου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1986. Έλαβε δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2004-2009) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc in Conservation of Monuments and Sites από το RLICC Katholiek Universiteit Leuven, Βέλγιο (2010-2012). Από το 2010 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Πάτρα. Συμμετείχε ως εξωτερική συνεργάτης σε μελέτες αρχιτεκτονικών γραφείων που ασχολούνται με την αποκατάσταση μνημείων στην Ελλάδα ("Σταύρος Μαμαλούκος-Αναστασία Καμπόλη & συνεργάτες", "Πέτρος Κουφόπουλος, Μαρίνα Μυριανθέως & Συνεργάτες") και στο Βέλγιο ("Barbara Van der Wee architects") και συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και συμμετείχε σε μαθήματα ως βοηθός διδασκαλίας. Από το 2013 εργάζεται στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως συμβασιούχος αρχιτέκτων σε έργα αποκατάστασης και ψηφιακής ανάδειξης μνημείων στις περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και πλέον στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών και του RLICC, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Περιοχή του επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι η μεσαιωνική και νεώτερη αρχιτεκτονική, οι αποκαταστάσεις μνημείων, η οικοδομική ιστορία, οι αστικές αναπλάσεις και η διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Έκανε αρχικά σπουδές στο Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών (2004), βασικές αρχιτεκτονικές σπουδές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2008) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων στο Δ.Π.Μ.Σ. "Προστασία Μνημείων" του Ε.Μ.Π. (2011). Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη μεσαιωνικών και νεωτέρων μνημείων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων φορέων (ΕΛΛΕΤ, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών). Από το 2008 είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. και διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών ενώ έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε έργα με κύριο αντικείμενο τις αποκαταστάσεις ιστορικών κτηρίων και μνημείων και εντάξεις νέων σε ιστορικό περιβάλλον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σταύρος Μαμαλούκος είναι καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.