Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789602273364
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ελληνική λογοτεχνία καλύπτει μια αδιάλειπτη ακολουθία είκοσι οκτώ αιώνων. Αρχίζει τον 8ο αι. π.Χ. με τα ομηρικά έπη, τα οποία συνεχίζουν μια προφορική λογοτεχνία χαμένη στις μέρες μας. Η αφετηρία αυτή συμπίπτει με την εμφάνιση της γραφής. Γνωρίζει εκπληκτική ακμή στην Αθήνα κατά την κλασική εποχή (5ος και 4ος αι. π.Χ.), αναβιώνει στην Αλεξάνδρεια, συνεχίζεται στον ρωμαϊκό κόσμο, ανθεί με τον χριστιανισμό, διατηρείται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αναγεννάται τελικά κατά τους νεότερους χρόνους, μετά την απελευθέρωση.
Από την άλλη πλευρά, η αρχαία ελληνική λογοτεχνία παρουσιάζει ένα σύνολο γνωρισμάτων, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ένα βιβλίο όπως αυτό. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε, είτε άμεσα είτε μέσω της λατινικής, αφετηρία για όλες τις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες και εξακολουθεί να τις επηρεάζει. Οι αρχαίοι συγγραφείς αποτέλεσαν -και αποτελούν ακόμα- σημείο αναφοράς, μελέτης και πρότυπο προς μίμηση. Η ιδιαιτερότητα αυτή μας γέννησε και την επιθυμία να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για όλους τους συγγραφείς και τα έργα. Πως να καταστεί όμως αυτό δυνατόν; Καταλήξαμε ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε στα κείμενα που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή και στους λεγόμενους `κλασικούς` συγγραφείς, χωρίς να σταθούμε πολύ στα άγνωστα ακόμη κείμενα, που ανακαλύφθηκαν ή επανήλθαν στην επιφάνεια πρόσφατα, και τα οποία σήμερα θα κινούσαν περισσότερο την περιέργεια των ειδικών: οι βιβλιογραφίες επιδέχονται συμπλήρωσης - το ίδιο και ορισμένα έργα, στα οποία γίνεται αναφορά παρακάτω. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Γιώργος Αραμπατζής γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Παρίσι. Έχει γράψει δοκίμια και έχει μεταφράσει Orson Welles, Patricia Highsmith και Guy de Maupassant. Διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταπτυχιακά στα Πανεπιστήμια Autόnoma της Βαρκελώνης και Marc Bloch του Στρασβούργου. Διδακτορική διατριβή βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών και την Association des Etudes Grecques. Μεταδιδακτορική έρευνα στο ΕΚΠΑ με υποτροφία του ΙΚΥ. Δύο μονογραφίες, δέκα ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις και δέκα συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Πεδία έρευνας: η λογοτεχνία της Αυτοκρατορικής Εποχής, η πρόσληψη και η παρωδία της κλασικής και της μετακλασικής τραγωδίας. Από το 2005 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η Jacqueline de Romilly (1913 - 2010) υπήρξε μια εξέχουσα ελληνίστρια της εποχής μας με διεθνή αναγνώριση. Ανάλωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Καρπός αυτής της αφοσίωσης είναι περισσότερα από είκοσι βιβλία για τα μεγάλα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο και τους τραγικούς, τον Όμηρο και τους σοφιστές, τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, τον ανθρωπισμό στην ελληνική σκέψη και την εξέλιξη του νόμου στα κλασικά κείμενα. Το κύριο όμως αντικείμενο των μελετών της ήταν ο Θουκυδίδης, στον οποίον, εκτός από τη μετάφραση του έργου του, αφιέρωσε πολλές μελέτες, οι οποίες την ανέδειξαν σε διεθνές επίπεδο. Η ζωή της ήταν μια αδιάκοπη σειρά συγγραφής και διδασκαλίας. Ήταν ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και επί σειρά ετών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στο College de France. Έγινε μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres. Επιστέγασμα όλων, η εκλογή της, το 1989, στη Γαλλική Ακαδημία. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση 1995 και, σε ειδική τελετή, ονομάστηκε δημότης Αθηναίων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα η Jacqueline de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 97 ετών.
Η Ελέν Καρέρ ντ΄ Ενκός, ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας, δήλωσε για το θάνατό της: "Είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό γιατί θεωρούσε ότι ήταν μια εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου, στην προσήλωση στη δημοκρατία". Επίσης, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε την εξής δήλωση: "Η Jacqueline de Romilly αγάπησε την Ελλάδα. Η προσφορά της στον Ελληνισμό αλλά και στην παγκόσμια διανόηση ήταν μεγάλη. Με τη μελέτη, την ακούραστη έρευνα, τη συγγραφή και διδασκαλία της ιστορίας του κλασικού μας πολιτισμού και ιδιαιτέρως της ελληνικής γλώσσας τίμησε την ελληνική σκέψη. [...] Η απώλεια της είναι μεγάλη για την πατρίδα μας όπως και για την Γαλλία, όπου επίσης ήταν Ακαδημαϊκός."
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα